(Özel Haber: Oğuzhan Eke) - Türkiye’nin yeni, yenilebilir mantar türü ‘Sarı Kırpık Mantarı’, Bolu’da keşfedildi.

Bolu’nun doğa harikası Abant Milli Parkı’nda, 2023 yılında yapılan saha gezisi sırasında Mantar Uzmanı Yakup Karaduman tarafından Floccularia Pouzar cinsi bir mantar bulundu. Bulunan mantar türü üzerine çalışma başlatıldı. Bulunan tür üzerine Mantar Uzmanları Yakup Karaduman, Faruk Yeşilyurt ve Dr. Yasin Uzun ile Prof. Dr. Abdullah Kaya tarafından araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda, ‘Sarı Kırpık Mantarı’ adı verilen türe dair makale, “Biological Diversity and Conservation” dergisinin 2024 sayısında yayımlandı.

Makalede,  “Floccularia” türü mantarın Dünya çapında kaydedilmiş 15 üyesi olduğu belirtildi. Türkiye’de ise rapor edilmiş bir tür olmadığının altı çizildi. Mantar türünün 2023 yılında Abant Gölü Milli Parkı’nda toplandığı belirtilerek, fotoğraflandığı aktarıldı.

“TÜRÜMÜZ KAYITLARDA YENİLEBİLİR OLARAK GEÇMEKTEDİR”

Mantara dair bilgi veren Faruk Yeşilyurt, “Mantarımız ülkemizde cins olarak da daha önce hiç bulunmamış, tek türüyle yeni kayıt altına alınan ve ekibimiz tarafından yayınlanan; Sarı Kırpık Mantarı. 5-13 cm şapka çapına ve 5-12 cm gövde uzunluğuna sahiptir. Onu yaz ve sonbahar mevsiminde kavak (Populus tremula) ve iğne yapraklı orman içlerinde veya açıklarındaki çimenliklerde saprofit olarak bulabilirsiniz. Türümüz kayıtlarda yenilebilir olarak geçmektedir. Ayırt edici bir kokusu ve tadı yoktur. Beyaz iz bırakan 6-7 x 3.5-4.5 mikrometre sporlara sahiptir” dedi.

Editör: Oğuzhan EKE