(Haber: Oğuzhan Eke) - Bolu’da yetişen pirinç, İzmir merkezli doğal ürünler satan bir alışveriş sitesinde, kilosu 300 liraya satılıyor.

Bolu’nun coğrafi işaretli Kıbrıscık Pirinci, fiyatıyla şarttı. Satıcılar, Seben’in Çeltikdere Köyü’nde yetişen coğrafi işaretli pirinci almak için, İzmir’den Bolu’ya geliyor. Bolu Merkez’e 65 kilometre mesafede, Kınıkçı Kanyonu Deresi ve Ulu Çayı deresi sularında yetişen pirinç, internet üzerinde kilosu 300 liraya satılıyor.

Doğal yollarla hasat edilen ve bölgedeki üreticiler tarafından onlarca yıldır aynı tohumlarla ekilen pirinci bulmak, her geçen sene zorlaşıyor. Kıbrıscık ve Seben ilçeleri arasında kalan Çeltikdere Köyü’nde yetişen pirinç aynı zamada Karaçeltik ve Çömlek Patlatan isimleriyle de biliniyor.

"Çömlek patlatan pirinç" olarak tabir edilen Çeltikdere pirinci, köylüler tarafından yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor. Binbir zahmetle hasadı yapılan pirincin bilinen özelliklerinden biri de bozulma yapmadan ısıtıp ısıtıp yenilebilmesi.

Pirincin bilenen bir diğer özelliğiyle bir kilogramlık ürünün, pişirdikten sonra 3 kilogram kadar ağırlığa ulaşması. Bu özelliğiyle adının ‘Çömlek patlatan’ olarak anılmasına neden oluyor. Üretimi her sene azalan pirinç, yakın zamanda köydeki ve bölgede arazilerin bakımsızlığı, genç nüfusun kalmaması gibi nedenlerle tamamen bitebilir.

Editör: Oğuzhan EKE