(Özel Haber: Aslı Akış) - Gazipaşa Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi Rana Atay, “Enerji Verimliliği” temalı öykü yarışmasında Türkiye birincisi oldu. Rana Atay, öyküsünü yazarken anneannesinden ilham aldığını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında düzenlenen yarışmaya pek çok il ve okuldan öğrenciler katıldı. Ancak Rana Atay'ın öyküsü, önemli bir başarı elde ederek birinciliği kazandı. Rana, başlangıçta farklı bir hikaye yazdığını ancak anneannesiyle yaptığı konuşmanın ardından hikayesini değiştirdiğini ve ana karaktere anneannesinin adını verdiğini de aktardı. Öyküsü bir mahallede geçen Rana, insanların birbirlerine saygı duyduğu güzel bir yerin tasvirini yaptı. Hikayesi, fen bilimleri dersinden etkilenen iki çocuğun, öğretmenleriyle birlikte mahallelerinin enerji verimliliğini arttırarak örnek bir mahalle haline gelmesini anlatıyor.

Rana Türiye Birincisi (3)

“ANA KARAKTERİNE ONUN İSMİNİ VERDİM”

Hikayede anneannesinden esinlendiğini belirten Rana Atay , “Aslında ilk önce yazdığım şey bambaşka bir hikayeydi. Sonrasında anneannemle biraz konuştuk ve ondan aldığım ilhamla, o çocukken bizim köyümüze de böyle bir şeyler yapmayı düşünmüş zamanında. Ben de ondan aldığım ilhamla hikayemi değiştirdim hem de hikayemin ana karakterine onun ismini verdim” şeklinde konuştu.

“İNSANLARIN BİRBİRLERİNE SAYGI DUYDUĞU GÜZEL BİR YER”

Öyküsünün bir mahallede geçtiğini aktaran Rana; “Bir mahalle var, şirin bir yer ve insanların birbirlerine saygı duyduğu güzel bir yer. Bu mahallede okuyan iki çocuk fen bilimleri dersinden etkilenerek, öğretmenleriyle mahallelerinin enerji verimliliği hakkında örnek bir mahalle haline gelmeleri” ifadelerini kullandı.

Rana Türiye Birincisi (6)

“BİRİNCİLİĞİ DUYUNCA MUTLU OLDUM”

Mutluluğunu dile getiren Rana, arkadaşlarına da tavsiye de bulunarak, “Birinciliği duyunca mutlu oldum. Arkadaşlarıma da tavsiyelerim rahat olmaları ve öğretmenlerimden tavsiye almaktan hiç çekinmemeleri. Çünkü öğretmenlerimiz zaten bizim yarışmalarımızı kazanmamızı isterler ve biz onlardan yardım alabiliriz.

“HAVACILIĞA İLGİ DUYUYORUM”

Rana, geleceğe dair ise, “Küçüklüğümden beri hep havacılığa ilgi duyuyorum. Bu konuda ilerlemek istiyorum” dedi.

Rana Türiye Birincisi (4)

“ÇOK GURUR DUYDUK”

Öğrencisinin başarısında oldukça gururla bahseden Gazipaşa Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Uğur Çalışkan, “Bu başarının çok nadir olacağını biliyoruz. Çok gurur verici bir şey. Öğrencimiz adına mutluyum. Kendi adımıza da oldukça gururluyum. Böyle bir başarıyı okulumuzdan görmek bizi sevindirdi.” dedi.

Rana Türiye Birincisi (2)

“RANA AKLI BAŞINDA BAŞARILI BİR ÖĞRENCİ”

Çalışkan, Rana'nın başarılı ve gelecek vaat eden bir öğrenci olduğuna da işaret ederek; “Rana aklı başında, başarılı ve sevilen bir öğrencimiz. Yazma çalışmaları yapıyor, güzel cümleler kuruyor. Öğretmen gününde bana yazmış olduğu bir paragraf ama tek cümle var. Yaşına göre oldukça güzel cümleler kuruyor.

“TÜRKİYE’DE SAYILI ÜNİVERSİTELERİ KAZANABİLİR”

Öykü yarışması içinde yazdıklarını getirdi, kontrol ettik düzeltmelerini yaptık daha sonra gönderdik. Ben ilde başları gelir diye bekledim ama Türkiye derecesi gerçekten çok iyi oldu. Rana hedeflerine ulaşabilecek bir öğrenci. Çok iyi bir liseye gidebilir. Türkiye’de sayılı üniversiteleri kazanabilir. Tüm bunların yanında yazmaya da devam ederse bence başarısı daim olacaktır" ifadelerini kullandı.

Rana Türiye Birincisi (1)

Editör: Oğuzhan EKE