Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencileri ve Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin, vatanını ve milletini canları pahasına savunmuş Bolulu şehitlerin kara kalem portrelerini resmettikleri “Gül Kokan Bedenler” sergisi, yapılan Şehitleri Anma Programı ile BAİBÜ ev sahipliğinde açıldı.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda, bu aziz toprakları canları pahasına bize vatan kılan şehitlerimizin kıymetli hatıraları anısına düzenlenen program ve sergi açılışına; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Bolu İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, il müdürleri, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü şube yöneticileri, şehit yakınları ve gaziler, akademisyenler ve öğretmenler ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Başkan, Kur’an-ı Kerim tilaveti sundu.

Programın açılış konuşmasını Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi Müdürü Bayram Yıldız Gül Kokan Bedenler sergisinin hazırlık nedeni ve sürecini katılımcılarla paylaşarak; “Bu sergi, pandemi öncesinde başlattığımız bir çalışmaydı. Bu süreçte 2 dönem öğrenci mezun ettik. Üniversitelere yerleşen bu öğrencilerimizle irtibata geçerek projemizi tamamladık. Biz nefes alalım diye, son nefeslerini bu vatan için vakfedenleri gönlümüze nakşetmek, onların hafızalarımızdaki yerini diri tutmak, en temel amacımızdı. Geleceğe emin adımlarla yürüyen, teknoloji üreten gençler olmanın yanında, duygu ve düşüncelerini güzel sanatlarla ifade eden, değerlerine sahip çıkan bir gençliğin gönül damlalarıyla süslenen bu tablolar, bizim ile aziz şehitlerimiz arasındaki kopmaz bağın tezahürüdür.” diye konuştu.

“PEYGAMBERLİK MAKAMINDAN SONRA BİR KULUN ULAŞABİLECEĞİ EN BÜYÜK MAKAM, ŞEHADET MAKAMIDIR”

Şehit anne ve babalarına seslenen Yıldız, “Şüphesiz evlat acısı yaşamak zordur. Bir anne ve babanın, bu dünyadaki en zor, en ağır imtihanıdır. Bir baba olarak biliyorum ki, ciğerparesini toprağa vermiş bir anneyi, evladını yitirmiş bir babayı teselli edebilecek hiçbir söz yoktur. Rabbim, siz şehit yakınlarımıza sabr-ı cemil ihsan eylesin. Biliyoruz ki, şehitlerimizin mükafatı Rabbimize katılmadır. İnancımıza göre, Peygamberlik makamından sonra bir kulun ulaşabileceği en büyük makam, şehadet makamıdır.” dedi.

 “CENNET VATANIMIZDA BARIŞ İÇİNDE BİR ARADA YAŞABİLİYORSAK, AZİZ ŞEHİTLERİMİZE VE GAZİLERİMİZE BORÇLUYUZ”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasına, bu kutlu günde değerli misafirlerimizi üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladı. “Bin yılı aşkın süredir bu aziz toprakları canları pahasına bize vatan kılan, Allah yolunda hiç tereddüt etmeden canını feda eden tüm şehitlerimizi, milletimizin her bir ferdinin, bilhassa gençlerimizin unutmaması için yapılan tüm etkinlikler çok kıymetlidir.” diyen Rektör Alişarlı, “Milli şairimiz Mehmet Akif’in İstiklâl Marşımızda vurguladığı “Bastığın yerleri ‘toprak’ diyerek geçme, tanı/Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” dizelerinde olduğu gibi, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış cennet vatanımızda barış içinde bir arada yaşayabiliyorsak, bunu aziz şehitlerimize ve canları uğruna yurdumuzu koruyan gazilerimize borçluyuz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi minnetle yâd ediyor; gazilerimize de Allah’tan hayırlı, uzun ömürler diliyorum.” dedi.

“GENÇLERİMİZİN AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAMASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUM”

Bu bilinçle hareket eden Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencileri ile Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi öğrencileri 2018 yılında, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında dinimizce en yüksek mertebe olarak bildirilmiş şehitlik makamına eren vatandaşlarımızın kara kalem portre çalışmalarını sergilediklerini hatırlatan Rektör Alişarlı, “Öğrencilerimiz, bu kıymetli çalışmanın ardından, günümüzden geçmişe Bolu’nun tüm şehitlerinin resmedildiği çok önemli bir sergiyi daha sanatseverlerle ve özellikle gençlerle buluşturuyorlar. Gençlerimizin aziz şehitlerimizi unutmamasını ve el emeği, göz nuru bu değerli eserlerle, onların aziz hatırasını canlı tutmasını takdirle karşıladığımı özellikle belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“BU ÖNEMLİ SERGİ, TARİHİMİZE DE KAYIT DÜŞECEK”

Rektör Alişarlı, sözlerini “Bu vesileyle, tarihimizin şanlı sayfalarına da kayıt düşecek bu önemli serginin hazırlanmasında emeği geçen Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi yöneticilerine ve öğretmenlerine, Eğitim Fakültemizin değerli akademisyenlerine ve tabii ki sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı.

 “82 VATAN EVLADININ KARA KALEM PORTRELERİNİ SERGİLİYORUZ”

Bolu Valisi Erkan Kılıç ise, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı kara kalem sergisinde, Bolu’da Cumhuriyet tarihi boyunca şehit olmuş 82 vatan evladını yâd ettiklerini hatırlatarak, “Şehitler bizim için çok önemli. Dinimiz zaten makamlarını, Peygamberlik makamından sonra bir makam olarak göstermiş. Şehit ailelerinin, anne ve babalarının sabretmesi tabii ki kolay değil. Evlat acısı ama Cenab-ı Allah bunun da sabrını bir şekilde sizlere veriyor. Allah sizlerden razı olsun. Bu topraklarda sadece Cumhuriyet döneminde değil, asırlar boyunca nice şehitler ve gaziler verdik. Tüm şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Allah onlardan da razı olsun. Gazilerimizi de saygıyla anıyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİZZAT PEYGAMBERİMİZ, ‘KEŞKE BEN DE ŞEHİTLERDEN OLAYDIM’ DİYE DEFALARCA SÖYLEMİŞTİR.”

Açılış konuşmalarının ardından BAİBÜ  İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Karasakal, şehit ve gazi makamlarının dinimizdeki yeri ve önemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. ‘Şehide’ kelimesinin Kur’an mübinde hem şahit hem de şehit anlamını ifade ettiğine vurgu yapan Doç. Dr. Karasakal,  özetle “Allah’ın birliğinin şahitliğini desteklemek için şehitlerimiz canlarını seve seve verirler bu dava uğruna. Onun için ‘Şehide’ kelimesi ile hem şahit hem şehit anlamı birlikte geçer Kur’an mübinde. Kurban Bayramı geliyor. Gençlerimiz daha iyi anlasın diye bir benzetme yaparsak, vatandaşımızın ahırında iki tane hayvanı vardır. Biri kurbanlık olarak satılmıştır, diğeri satılmamıştır. İkisi yan yanadır ama biri kurbandır. Ramazan’dan bir gün önce akşam yemeği yeriz; evdeki büyüklerimiz çocuklarını akşam yemeğine çağırırlar. Ramazan’da yenince bunun adı iftardır. Aynı savaşta karşılıklı iki kişi vuruşur. Birisi ölüdür, diğeri şehittir. Demek ki, niyetlerimiz, adandığımız davalar bize ismini veriyor. Bu sebeple, Ömer hocamın biraz önce okuduğu ayetlerde, Bakara Suresi’nde ‘Şehitlere ölü demeyin, onlar diridir de siz bilmezsiniz.’ der. Başka bir ayette de, ‘Onlar Rabbleri katında rızıklandırılmaya devam ediyor; aklınızın, idrakinizin almayacağı şekilde. Fakat siz, farkına varmazsınız.’ denir. Bizzat Peygamberimiz, ‘Keşke ben de şehitlerden olaydım.’ diye defalarca söylemiştir. Sahabe efendilerimiz, ayetlerdeki ve hadislerdeki Peygamber Efendimizin bu teşbihleri sebebiyle çok sık şehit olmak için dua etmişlerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

“ŞEHİTLERİMİZİN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Peygamber Efendimizin hayatından örnekler vererek sunumuna devam eden Doç. Dr. Karasakal, yetim Peygamberimizin, şehidin yetimlerine de sahip çıktığını vurgulayarak, şehitlerin emanetlerine sahip çıkmanın şerefimiz ve namusumuz olduğunun altını çizdi.

ESERİ OLAN ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜR BELGELERİ VERİLDİ

Sunumun ardından aralarında Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin de olduğu çizer öğrencilere teşekkür belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi. Şehit eşi Bedriye Özdemir de öğrencilere teşekkür belgesi verdi.

GÜL KOKAN BEDENLER SERGİSİ

İzzet Baysal Kültür Merkezi Sergi Salonunda “Gül Kokan Bedenler” sergisi, protokol üyelerinin katılımıyla açıldı. Sergiyi gezen katılımcılar, öğrencilerden eserler hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin büyük emek vererek hazırladığı sergide, Bolulu şehitlerin kara kalem portreleri yer alıyor.

Editör: TE Bilisim