Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, Bolu’daki üreticiler için hazırlanan 215 bin kilo buğday ve 166 bin kilo arpa tohumunun dağıtımına başlandı.

Haber: Oğuzhan Eke

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde sertifikalı buğday ve arpa tohumu dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törende Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Bolu İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat ile sektör oda temsilcileri ve üreticiler yer aldı. TAKEP kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, bölgede denemeleri yapılan; “Halis” çeşidi buğday, “Bravo” çeşidi arpa tohumları dağıtıldı.

“EKİMİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR AZALTMAYALIM”

Programda konuşan İl Müdürü Murat, tohum desteğinin önemine dikkat çekerek, “Üretimde en büyük pay 3 kalem girdide. Tohum, yakıt ve gübre... Biz bakanlık olarak gübre ve mazot desteğini her yıl ÇKS üzerinden üreticilerimize veriyoruz. Bu yıl bakanımızın açıklamasıyla, ilk defa nakdiden ziyade ayni bir destek olarak, kartla verileceği söylendi. Onu da bekliyoruz. Bu ay içerisinde üreticilerin hesaplarına yatacak şekilde bir çalışma yapılıyor. Bu da üreticimizin üçüncü girdi kalemi olan tohumu yüzde 50 olarak finanse etmek. Bu çok önemli, bir üreticinin maliyetini azaltalım, iki üretimde devamlılığı sağlayalım ve en önemlisi stratejik bir ürün olan hububatın ekimini mümkün olduğu kadar azaltmayalım” dedi.

“DESTEKLİYORUZ VE DESTEKLEMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ”

İl Genel Meclis Başkanı Yüceer ise desteklemelere devam edeceklerini belirterek, “İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi olarak imkânlarımız dâhilinde köyümüzü, köylümüzü, tarımla uğraşan çok değerli köylülerimizi her zaman destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Dünya’daki son gelişmeler, özellikle son zamanda çıka Ukrayna-Rusya savaşından sonra temel gıda maddelerindeki özellikle buğdayda Dünya’nın geldiği nokta itibariyle, ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha yaşadık. Bu anlamda Tarım Bakanlığımız, ilgili müdürleri, ilgili teknik elemanları vasıtasıyla çevredeki toprak analizlerini yaparak; o bölgeye,  o iklim türüne, o toprak türüne en uygun tohumu seçip siz değerleri vatandaşlarımızla buluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“BEKLENEN ÜRÜN MİKTARI 6 BİN TON”

Dağıtılacak tohum miktarını ve erişilecek üretici sayını paylaşan Vali Yardımcısı Öztoprak ise, “Tohum dağıtım töreni için bir aradayız. Bu proje kapsamında 215 bin kilogram sertifikalı buğday tohumu, 166 bin 650 arpa tohumu dağıtılacaktır. Merkez ilçemizde 89 çiftçimize yaklaşık 800 dekar alanda diğer ilçelerimizde ise 780 çiftçimize yaklaşık 7 bin 800 dekar alanda ‘Halis’ çeşidi buğday ekimi sağlanacaktır. Bravo çeşidi arpa alanında ise Merkez ilçemizde 90 çiftçimize yaklaşık 870 dekar alanda diğer ilçelerimizde ise 580 çiftçimize yaklaşık 5 bin 800 dekar alanda ekim yaptırılacaktır. Toplam proje bütçemiz 5 milyon 775 bin TL, toplam tohum miktarı 381 bin 650 kilogramdır. Toplam ekilecek alan 15 bin dekar, beklenen ürün miktarı 6 bin tondur. Umarım bu destekle beraber ilimizdeki hububat üretimi önemli miktarda artar. Malumunuz en stratejik sektör tarımdır. Tarımında en stratejik ürünleri hububat, hububatın içerisinde de buğday ve arpadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların akabinde üreticilere tohumları takdim edildi. Proje ile şehirdeki atıl durumdaki arazilerin tarıma açılması hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim