YÜCEER: “BOLU’NUN GELECEĞİ OLARAK GÖRÜLEN BÜYÜK BİR PROJE”

KARADOĞAN: “PLANIN NERELERİ KAPSADIĞINI BİLMİYORUZ”

İL GENEL MECLİSİ TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

İl Genel Meclisi Mart ayı toplantıları İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer başkanlığında devam ediyor. Toplantıların Çarşamba günü gerçekleşen oturumunda 5 madde görüşüldü, 1 önerge gündeme alınarak ilgili komisyona sevk edildi. 

Haber: Aslı Akış

İl Genel Meclisi Mart Ayı toplantılarının Çarşamba günü gerçekleşen oturumunda, Köroğlu Dağı Turizm ve Gelişim Bölgesi ile ilgili çalışmaların, hangi aşamada olduğu, bundan sonraki süreci nasıl işleyeceği konusundaki çalışmalar hakkında Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonundan gelen rapor görüşüldü.

Komisyon Başkanı Üzeyir Ercivan, gündem maddesiyle ilgili meclise bilgi vererek; “Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm koruma gelişim bölgesi 2015 yılında bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe girdikten sonra bazı sivil toplum örgütleri bu yürürlüğün durdurulması, kararın iptali ile ilgili davalar açmışlardır. Sonuçta açılan davalar 2018 yılında Danıştay 14. Dairesi tarafından reddedilmiş ve hukuki olarak bir engel kalmamıştır.

KÖROĞLU DAĞI KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA GELİŞİM BÖLGESİ ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Turizm bölgesi Kartalkaya merkezinden Karacasu termal merkezine kadar Bolu merkez, Dörtdivan, Kıbrısçık, Seben ilçeleri içinde kalan Taşlıyayla gölü, Aladağ göleti, çok sayıda yayla ve ilçe yolları ve kamp alanlarını kapsayan toplamda 51.457 hektarlık alandır. Ancak buralarda Karacasu beldesi ve oradaki köylerle ilgili daha sonraki süreçte tarım ve hayvancılık alanında, konut yapımında karşılaşılan sıkıntılar nedeniyle turizm gelişim bölgesinin sınırları 30.01.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla daraltılmıştır. Dolayısıyla 51.457 hektar olan alan 38.848 hektar olarak belirlenmiştir. Bahse konu turizm gelişim bölgesi 4734 sayılı açık ihale yöntemiyle iki defa ihaleye çıkmıştır. Evrak eksikliği nedeniyle ikisi de iptal edilmiştir. Şu an itibariyle 1/25000 ölçekli arazi kullanımına esas jeoteknik etüt raporu, araştırma raporu ve nazım imar planlarının hazırlanması amaçlı ihale sürecinin başlatıldığı ve ihalenin de Mart 2022’de yapılacağı komisyonumuza ulaşan bilgiler arasındadır” ifadelerini kullandı.

“NELERİN BOLU’YA KAZANDIRILACAĞI KONUSUNDA DA BİLGİ VERİLMESİNİ BEKLERDİM”

İGM CHP gurup başkanvekili Erhan Beykoz, Turizm master planının Bolu’nun yarınları için çok önemli olduğuna vurgu yaparak; “Master planının alanlarıyla gösterilmesini beklerdim. Ama bunu göremedim. 38 bin hektara düşen alanın koordinatlarını, nereye ne yapılacağını, hangi plan çerçevesinde nelerin Bolu’ya kazandırılacağı konusunda da bilgi vereceğini bekliyordum” dedi.

“PLANIN NERELERİ KAPSADIĞINI BİLMİYORUZ”

Kıbrıscık İGM üyesi Alaattin Karadoğan, projenin detaylı ilgili bilgi verilmesini aktararak; “Böylesine önemli bir projenin sadece komisyonun çalışmasıyla yeterli olmayacağı açık. Burada detayları da göremedik. Planın nereleri kapsadığını da bilmiyoruz. Bu anlamda böyle detaylı bir proje, bu ilçelere hayat vereceği açıkken, turizm potansiyelimize yansıyacakken çok güdük bir çalışma yapılmış. Hatta bizim böyle bir hayati projeyi yerinde görüp bizim ilçemize, diğer ilçelere ne getirecek ne götürecek yerinde incelememiz daha doğru olacaktır düşüncesindeyim.” şeklinde konuştu.

“BOLU’NUN GELECEĞİ OLARAK GÖRÜLEN BÜYÜK BİR PROJEDİR”         

İGM Başkanı Yaşar Yüceer, Köroğlu turizm gelişim alanı konusunun 10 yılı aşkındır devam ettiğini belirterek; “Bakanlar kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan Bolu’nun geleceği olarak görülen büyük bir projedir. Hiçbir kimse ya da hiçbir kurum oldubittiye getirilerek ya da var olan gerçekler göz önünde bulundurulmadan ortaya konan bir proje yok. Bu projeyi biz de yapmıyoruz. Meclis olarak biz de karar almadık ve komisyonun böyle bir çalışması da yok. İlgili kurum ve kuruluşlardan aldığı bilgiyi bize sundular. Ben bu anlamda teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

5 MADDE GÖRÜŞÜLDÜ, 1 ÖNERGE GÜNDEME ALINDI

Toplantının ikinci maddesi gereği,  Mengen İlçesi, Karakaya köyü, Muharremoğlu mahallesine içme ve kullanma suyu olarak Soğulcak membaanın Q=0,30 It/sn.lik kısmının tahsisinin yapılması talebi görüşülerek çevre ve sağlık komisyonuna havale edildi.

2022 yılı İl Özel İdare Bütçesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ödeneklerinin görüşülmesine dair Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen raporun görüşülerek karara bağlandığı toplantıda jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular kanunu kapsamındaki, jeotermal kaynak, doğal mineralli, su ve jeotermal kökenli gaz olarak kullanılan akışkanlar üzerinden 5686 sayılı kanunun 10. Maddesi gereği metreküp fiyatının belirlenmesi talebi görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

Toplantının son gündem maddesi gereği Gerede ilçesi Güneydemirciler köyü, Bıçakçılar mahallesine içme ve kullanma suyu olarak Karapınar membaanın Q=0,40 lt/sn.lik kısmının tahsisinin yapılması talebi görüşülmek üzere çevre ve sağlık komisyonuna havale edildi.

Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından 1 önerge gündeme alınarak görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

Editör: TE Bilisim