Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Bolu Platformu tarafından hazırlanan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bolu'ya gelişinin 87. yıl dönümü, Bolu'da seçilmiş kadınlara plaket takdimiyle tamamlandı. Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar yaptığı konuşmada, "Bugün büyük önderimiz Atatürk'ün Bolu'ya geliş günüdür. Bugün aynı zamanda Atatürk'ün kadınlar ile ilgili inkılabının kabul günüdür" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bolu'ya gelişinin 87. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Bolu Platformu tarafından hazırlanan kutlama programı kapsamında gün içinde çok sayıda etkinlik düzenlendi. Gün içinde devam eden etkinliklerin sonuncusu Bolu Platformu tarafından Gazelle otelde gerçekleştirildi.

SEÇİLMİŞ KADINLARA PLAKET VERİLDİ

Platform, Atatürk'ün Bolu'ya gelişi dolayısıyla düzenlediği programda, davetlilere Atatürk'ün sevdiği yemeklerden olan sütlü mercimek çorbası, kuru fasulye, patlıcan musakka, Selanik usulü ıspanaklı börek ve irmik helvası ikram ederek, sevdiği şarkılardan oluşan bir dinleti organize etti. Etkinliğin sonunda ise kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilme kararının alındığı Bolu'da seçilmiş kadınlara plaket takdim edildi. AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın başta olmak üzere, il genel meclisi, belediye meclisi üyesi ve muhtar seçilen kadınlara plaketleri İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal'ın eşi Solmaz Baysal tarafından verildi. Burada devam eden etkinlikler esnasında motorlu yamaç paraşütünden davetli kadınların ve ailelerinin üzerine karanfil bırakılarak Türk bayrağı ve Atatürk posteri açıldı.

“BOLU'MUZA VE ATATÜRK’E YAKIŞIR ŞEKİLDE YAPMAK İSTEDİK”

Etkinlikte bir konuşma yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, bu gecenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, " Mensubu olmaktan gurur duyduğum Bolu Platformu bu güne kadar birçok projeler, birçok şükran programları düzenledi. Adına geceler düzenlediğimiz, müstesna insanlar, Bolu’nun en değerli insanlarıydı. Bugün büyük önderimiz Atatürk'ün Bolu'ya geliş günüdür. Bugün aynı zamanda Atatürk'ün kadınlar ile ilgili inkılabının kabul günüdür. 2 aydır bu programın mükemmel olması için çok özverili çalışmalar yapıldı. Herkese teşekkür ediyorum. Bundan önce süre gelen Atatürk'ün Bolu'ya geliş programları maalesef rutin bir şekilde kutlanıyordu. Biz bunu biraz daha geniş kapsamlı yapalım dedik. Bolu'muza ve Atatürk’e yakışır şekilde yapmalım dedik ve 2 ay önce karar verdiğimiz geniş kapsamlı etkinliğin ilk adımını attım" dedi.

“BOLU'NUN BU ÖZELLİĞİNİ TÜM TÜRKİYE'NİN BİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Atatürk'ün Bolu'ya gelmesinin gurur verici bir olay olduğunu ancak onun kadar önemli başka bir konunun daha olduğunu anlatan Uçar, "Bugün şu andaki programınız tüm etkinlikleri taçlandıran son programımız. Burada taçlandıran demek istiyorum çünkü bunun içerisinde Bolu’nun gurur duyması gereken konu, Atatürk’ümüzün Bolu ziyaretinde Türk kadınına seçme seçilme hakkının verilmesi ve bu kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınması. Onun için bu gece çok anlamlı ve değerli. İnşallah bunu Bolu’muza Atatürk’ün verdiği bu onuru maalesef bilen sayımız çok az. Bunu bu programla beraber daha yayıp etkin bir hale getireceğiz. Hatta Bolu'nun bu özelliğini tüm Türkiye'nin bilmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

“BUNLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ HEPSİNİN BOLULU OLMASIDIR”

Daha sonra emekli kurmay Albay İkrami Özturan ise "Atatürk ve sofra", "Atatürk ve yemek", "Atatürk ve aşçıları" konularında kısa bir konuşma yaptı. Atatürk'ün yaptığı, yazdığı, söylediği her şeyin yıllar boyu merak edildiğini ifade eden Özturan, "Elbette onun sofrasını da, konuklarını da, yemeklerini de merak ediyoruz. Cumhuriyetin ilanı, bütün inkılaplar, demokratik rejime geçiş ve tüm yenilikler Atatürk'ün sofrasında hayal edilmiştir, konuşulmuştur, bir terzi gibi biçimlendirilmiştir ve hayata geçirilmiştir. Atatürk’ün sofrası budur. Cumhuriyetin ilanından vefat ettiği güne kadar toplam 15 senede gerek Çankaya Köşkü'nde, gerekse de Dolmabahçe'de birçok aşçı yanında çalışmıştır. Bunların ortak özelliği hepsinin Bolulu olmasıdır. Atatürk’ün sofrasını taçlandıran, lezzetlendiren, konuklarını ağırlayan, devlet başkanlarını, sultanları, kralları ağırladığı sofralarda yemekleri yapanlar Bolulu aşçılardı” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim