Kamuya olan farklı borçların ve idari cezalarında yapılandırılmasını baz alan Kanunun kapsamları paylaşıldı. Son başvuru tarihi ise 31 Ağustos.

Haber: Oğuzhan Eke

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına ilişkin yapılandırma kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber, vatandaşın devlete olan borç ödemelerinde yeni imkanlar sağlandı. Yapılandırma Kanunuyla; vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecek, vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisillerle ilgili ihtilaflar sonlandırılacak. Devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için Kanundan yararlanılabilecek, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Ayrıca işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecektir.

FARKLI İNDİRİMLER MEVCUT

Öte yandan 2020 yılı Kasım aydındaki kanun kapsamında yapılandırılan ve taksitlendirilen borçlar da yeni kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yapılandırılan Borçlar peşin olarak ya da bir iki taksit halinde ödenirse Yİ-ÜFE tutarları üzerinden ayrıca indirim yapılacağı da bildirildi. Süresi geçmiş araç muayenelerini 31 Aralık 2021 tarihine kadar yaptıranlar aylık yüzde 5 fazların faizinden vazgeçilecek.

VERGİ ASLINA BAĞLI CEZALAR DA TAMAMEN SİLİNİYOR

Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların zam ve faizleri Yİ-ÜFE oranında yaklaşık dörtte üç oranının üzerinde azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da yarısı oranında indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılarak, borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 oranında, Yapılandırılan borcun idari para cezası olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında indirim yapılıyor.

İDARİ CEZALAR YAPILANDIRILABİLECEK

Kamuya olan borçların Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, vergi dairelerince takip edilen diğer tüm idari para cezaları Kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.

İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR

İhtilaflar sulh yoluyla çözümleniyor. Halen vergi incelemesinde olan veya takdir işlemleri devam eden mükellefler için de düzenleme bulunuyor. Kanun kapsamında pişmanlıkla ya da kendiliğinden beyan edilen vergilerin ödemeleri kolaylaştırılıyor ve bu müesseseleri kullanmak suretiyle vergi dairesinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesi sağlanıyor.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI İMKÂNI VERİLİYOR

 Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımı. Mükellefler daha önceki beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Kanuna uygun ödeme yapılmaması halinde matrah ve vergi artırımı imkânları kaybedilecek, yani inceleme ve tarhiyat yapılabilecek. Ödenmeyen vergiler de gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek.

Matrah veya vergi artırımı hükümlerinden;  Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler, terör suçundan hüküm giyenler yararlanamayacak.

DEMİRBAŞLAR İÇİN FATURA DÜZENLEMESİ

 Ayrıca, bu Kanun ile ilk kez Mükelleflere işletmelerinde bulunduğu halde kayıtlarında yer almayan ve teslimleri KDV’den istisna olan basılı kitap ve süreli yayınları da % 4 oranında KDV ödenmek suretiyle kayıtlara alınmasına imkan tanındı. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar içinse, fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülükler yerine getirilmek suretiyle, işletme kayıtları düzeltilebilecek. Kasa mevcudu ortaklardan alacaklar ile ilgili hesapların da düzeltilmesine olanak sağlandı. Taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin yeniden değerlenebilmesine imkân sağlandı.

BAŞVURULAR VE ÖDEMELER

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.  Kanunun 2'nci maddesinden yararlanmak isteyen borçlular, başvurularını  Gelir Dairesi Başkanlığı ya da  e-Devlet üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabileceklerdir. Kanunla ilgili her türlü soru, Gelir Dairesi Başkanlığı adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevaplanabiliyor.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim