Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de irili ufaklı depremler her gün yaşanıyor. Depremlere alınan önlemlerin ardından sonrasında yaşayacaklarımız da önemli. Depreme hazırlıklı olmak için deprem çantasının her evde bulundurulması gerekiyor.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Çoğumuzun ilk defa depremle tanıştığı 17 Ağustos 1999 tarihinin üzerinden ise 22 yıl geçti. O günden bu güne depreme nasıl hazırlandık? Deprem çantası hazırladık mı? Deprem çantalarımız evimizin kolayca ulaşılabilen bir yerinde duruyor mu? Peki, Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?

Uzmanlar deprem başta olmak üzere afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin yer aldığı “Afet ve Acil Durum Çantası” her evde mutlaka bulundurulmasını dile getiriyor.

Bolu sokaklarında vatandaşlara “Yaşanacak olası bir depreme hazır mısınız? Deprem çantasında neler olmalı? Toplanma alanlarını biliyor musunuz” diye sorduk. Sonuç vahim! Ne yazık ki, hala bu konuda yeterince bilinçli değiliz ve gerekli tedbirleri almıyoruz.

Bolu Belediyesi’nde görevli olduğunu belirten vatandaş; “Deprem hiç aklımızdan çıkmıyor, televizyonlarda da sık sık deprem hakkında konulara rastlıyoruz. Evde afet çantası bulundurmuyorum. Evimiz iki katlı olduğu için hemen aşağı iniyoruz, toplanma alanlarını bilmiyorum geniş meydanlara çıkıyoruz genellikle” dedi.

Evinde afet çantası bulundurduğunu ifade eden Mine Kunaş; “Toplanma alanlarını bilmiyorum. Ben herhalde deprem olsa direkt yola çıkarım. Başka nereye çıkacağım ki?” diye konuştu.

Meydana gelebilecek afet öncesinde kendilerine en yakın toplanma alanını bilmeyenler ile, vatandaşların afet öncesinde alacağı tedbir ve eğitimler konusu afet riskinin azaltılmasında önemli rol oynuyor.

Deprem öncesi, deprem anı, aile afet ve acil durum planı, acil toplanma alanları ve hayati önem taşıyan deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evrakların saklanacağı bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Editör: TE Bilisim