Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında Kadına Yönelik Şiddetin Önceden Belirlenmesi ve Aile Birliğinin Korunması amacıyla hazırlanan “Kadın ve Aile Destek Birimi” projesinin protokolü imzalandı.

HABER: BURHAN YEŞİLTAŞ

Bolu Valiliğinde düzenlenen protokol törenine; Bolu Valisi Erkan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Cemil Sarıcı, İl Sağlık Müdürü Dr.Öğrt.Üy. Muhammed Emin Demirkol, Bolu Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Bolu Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Otacıoğlu katıldı.

Bolu Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek, şiddet vakası yaşanmadan müdahale edebilmek, halkın bu konuda bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla proje hazırlandı.

“PROJENİN AMACI KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ”

Protokol imza töreninde konuşan Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin ‘Kadın ve Aile Destek Birimi’ projesiyle ilgili bilgiler vererek; “Aile Sosyal İl Müdürlüğü, Valiliğimizin koordinasyonunda Kolluk Kuvvetlerimiz, İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Belediye ortaklığında aynı zamanda mahalle ve köy muhtarlarımızın da katılımıyla Kadın Aile Destek Birimi adında bir proje hazırlandı. Bu projenin amacı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, bu maksatla yaşanabilecek olayların erken tespiti. Bu protokol kapsamında oluşacak koordinasyonla ilgili birimlere erken ulaştırılması vakanın ve ilgili psikologlarımızla erken müdahale edip, aile birliğini, aile huzurunu daim etmek ve şiddete yol açmadan önlemek” dedi.

“VAKANIN TÜRÜNE GÖRE MÜDAHALE ETMEK ÜZERE BİR SİSTEM GELİŞTİRİYORUZ”

Keskin, kurulacak ekipler sayesinde vakaya çok hızlı müdahale edilebileceğini  ifade ederek; “Protokol kapsamında oluşturulacak olan çalışma ekipleri sayesinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında tanıtım çalışmaları da yapacaklar. Broşür dağıtılması, hanelerin ziyaret edilmesi, mahallelerin ve köylerin gezilerek herhangi bir şiddet riski var mı? Yok mu? Öncesinden tespit edilmesi. Yine de bunun dışında ön görülemeyen ve tahmin edilemeyen vakalar yaşanmaması adına mahalle ve köylerdeki imamlarımız, mahalle ve köylerdeki okul müdürlerimiz ve muhtarlarımızla oluşturacağız whatsapp acil bilgi aktarma hatları üzerinden yaşanabilecek, yaşanan bir gerilim henüz bir şiddete ulaşmadan ilgili birimlere bilgi aktarımı sağlanarak, yine ilgili birimlerimizin konunun, vakanın köyüne göre eğer kolluk kuvvetleriyle müdahale edilmesi gerekiyorsa kolluk kuvvetleriyle, kolluk kuvvetleri olmaksızın sadece müftülüğümüzün Aile Destek Birimi, İl Müdürlüğümüzü Aile Destek Birimi veya İl Sağlık Müdürlüğümüzün aile hekimleriyle müdahale edilmesi gerekiyorsa vakanın türüne göre o ekiple müdahale etmek üzere bir sistem geliştiriyoruz”  şeklinde konuştu.

“İLGİLİ BİRİMLERLE BERABER BU ÇALIŞMANIN İÇİNDE OLACAĞIZ”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, projenin ilk hedefinin aile müessesesine zarar vermemek olduğunu dile getirerek; “Kadına yönelik şiddet konusunda başta farkındalığı artırmak, kadınlara yönelik şiddeti engellemek, şiddete uğramış kadınların eşlerinden ayrılmalarını engellemek, boşanmaları azaltmak ve evliliklerin devam etmesini sağlamaya yönelik bir proje. Bizdeki yaklaşım kol kırılır, yen içinde kalır anlayışı var maalesef. Bazı şeylerde bu olumlu olabilir ama özellikle kadınlarımız bazı anlarda kendilerini çok güçsüz hissediyorlar. Onlara bizim destek vermek noktasında bu proje önemli. Bizim aile yapımız dolayısıyla kadınlar bazen görmüş olduğu şiddet dolayısıyla dışarıya duyurmak istemiyor. Bizim istediğimizde aile birlikteliğini sağlamak, devam ettirmek ama böyle şiddet uygulanırsa o evliliği de sürdürme noktasında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kadınlarımız, karakollara bazen mahkemelere düşmeden bizim birimlerimiz aracılığıyla. Bunun içinde emniyet birimlerimiz var, sağlık, aile ve diğer ilgili birimlerle beraber bu çalışmanın içinde olacağız” ifadelerine yer verdi.

“VERECEĞİMİZ EĞİTİMLERLE BERABER YUVANIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Vali Kılıç, ailelere psikolojik destek ve rehberlik yaparak aile yapısının sürdürülebilmesini amaçladıklarının altını çizerek; “Biz vereceğimiz eğitimlerle beraber yuvanın devam etmesini istiyoruz. Bizim asıl amacımız bu. Mahkeme kapılarında, karakollara giderek ailelerinin orada karşılıklı geri dönülmeyecek sonuca ulaşmaması için psikolojik destek vererek onlara rehberlik yaparak biz ailenin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Karakollara veya mahkeme kapılarında artık iş biraz ileri boyuta taşınmış oluyor” dedi.

“İKNA YOLLARINI, REHBERLİK YOLLARINI KULLANARAK BUNU SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Çiftlerin mahkemeye veya karakola düşmeden yanlarında olacaklarını belirten Vali Kılıç; “Bizim kadınlarımız bizim kültürel yapımızdan dolayı olayları çok duyurmak istemiyor. Biz burada iletişim ağını güçlendirerek teknolojinin imkanlarından yararlanarak İç İşleri Bakanlığının KADES uygulaması var. Bu KADES’i de şiddete maruz kalanlar kullanabiliyor. Onun dışında özellikle bu kişilerin çiftlerin olduğu mahalle muhtarları, imamlar orada ileri gelen kişilerle sürekli irtibat ve iletişim içinde olacağız. Karakola veya mahkemeye düşmeden böyle risk altında olan olabilecek aileleri tespit edip bunların sürecine doğru evliliklerinin gitmemesi için bu hizmeti vermeye çalışacağız. İkna yollarını, rehberlik yollarını kullanarak bunu sağlamaya çalışacağız.” açıklamasında bulundu.

Programın sonunda; Bolu Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Müftülük arasında protokol imzalandı.

Proje kapsamında, Aile ve Sosyal Destek Personeli (ASDEP) tarafından şiddet ve aile danışmanlığı konularında rehberlik yapılacak, köy ve mahalle muhtarları, imamlar ve köy öğretmenleri ile hane ziyaretleri gerçekleştirilerek aile içi şiddet yaşanabilecek aileler belirlenecek, il genelinde evlilik ve aile hayatı eğitimleri ile boşanma süreci danışmanlığı yapılacak.

Ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve muhtarlardan oluşan ekipler aile içi şiddet vakalarının yoğun olduğu mahallelerde çalışma gerçekleştirecek.

Belediye, Müftülük ve muhtarlıklara evlilik başvurusu ile gelen tüm çiftlere evlilik öncesi eğitim konularında detaylı bilgiler verilecek.

Editör: TE Bilisim