Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, Ateş, nefes darlığı, ishal, gribal enfeksiyon yada korana virüse benzeyen bir tablo varsa çocukların okula gönderilmemeleri gerektiğini söyledi.  Erkoçoğlu, “İleri yaş gruplarında vaka sayısı arttıktan sonra yavaş yavaş bulaşma hızı çocuklarda görülmeye başladı” dedi.

“TÜM YAŞ GRUPLARINDA ÖNLEMLER ALMALIYIZ”

Korana virüsün çocuklarda bulaşma hızının daha yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu ; “Koranavirüs ilk çıktığı zamanlar sanki ileri yaş grubunu etkiliyor çocuklarda pek görülmüyor diye biliniyordu. Ama şimdi ileri yaş gruplarında vaka sayısı arttıktan sonra yavaş yavaş bulaşma hızı çocuklarda görülmeye başladı. Yine de erişkinlerle karşılaştırdığımız zaman ağır enfeksiyon çok fazla görmüyoruz. Enfeksiyon çocukluk yaş gruplarında da görülüyor ve belirti bulguları da grip virüsünün çok farklı değildir. Ateş, burun akıntısı, öksürük ve nefes darlığı pek sık bulgularda oluşturabiliyor. Bazen ateşle birlikte ishal tablosu bunlar birliktelik gösterebilir. Çocuklarda çok ağır seyretmiyor ama çocuklarda bulaştırıcı olması bizim için önemlidir. Çocuklar eğer enfeksiyona yakalanmış ise virüs aldığında öksürükte varsa evde yaşayan 65 yaş üstü erişkinlere bulaştırabilir. Bu nedenle koranavirüs mücadele ederken tüm yaş gruplarını dikkate alarak, tüm yaş gruplarında önlemler almalıyız” dedi

“OKULDAKİ TEDBİRLER EVDE BAŞLAR”

Maske, mesafe ve hijyen konusunda çocuklara bilgilendirilmelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Erkoçoğlu; “Okullar açıldı ve önemli bir kısmı okula gitmektedir. Okul aşamasında almamız gereken önlemler vardır. Ailenin, öğretmenlerin ve okul yönetiminin bu konuda alması gereken tedbirler vardır. Burada en önemlisi ve yapılması gereken bilgilendirmelerin yapılmasıdır. Covid 19 nasıl bulaşıyor? Maske kuralı nedir? Sosyal mesafenin önemi nedir? Bu soruların cevaplarını çocuklarımıza öğretmeliyiz. Bu bilgilendirme ilk olarak evde başlaması gerekmektedir. Daha sonrada okulda devam edecektir. Okuldaki tedbirler evde başlar ve okuldan eve dönüşe kadarda devam etmektedir. Evde ailenin yapması gerekenler ilk olarak çocuğu koranavirüse karşı bilgilendirmek. Maskesinin çıkarmaması gerektiğini, mesafeye dikkat etmesi gerektiğini söylemesidir. Sonrasında ise çocukta görülen ateş, nefes darlığı, ishal gibi gribal enfeksiyon yada koranavirüse benzeyen bir tablo varsa çocuğu okula göndermemesi gerekir. Bir şey olmaz dediğinde çocuğu okula gönderdiğinde, diğer çocuklara bulaştırma riskimiz olur. Böyle bir belirti ya da bulgu olduğunda çocuğu okula göndermeyecek ve okula haber verilmelidir. Çocukta bir şey olmayıp evde herhangi birinde bir bulgu hissedildiğinde yine çocuğu okula göndermemiz gerekir. Çocuk okula giderken servisle gidiyor ise servis içerisinde maske takılmalı, mesafe kuralına dikkat edilmeli, şoför maske kullanımına dikkat etmelidir. Anne veya baba bırakacaksa eğer devamlı aynı kişi bırakmalıdır. Okulun içerisine girmememiz lazım. Sınıfına kadar çocuğu alıp bırakmamalıyız. Biliyorsunuz ki covid 19 çok belirti vermeden de geçebiliyor. Okulun alması gereken önlemler var. Bilgilendirme afişleri olmalıdır. Çocuklara maske nasıl takılmalı, hijyeni nasıl sağlamalıyız şeklinle bilgilendirilmelidir. Girişlerde mutlaka dezenfektanların olması gerekmektedir. Biliyorsunuz ki kural 4 metre kareye 1 öğrenci düşmelidir. Öğrenciler arasında mutlaka 1 metre mesafe olması gerekir. Maskenin mutlaka takılı olması gerekir. Gün içinde maskesi nemlendi değiştirmesi lazımdır. Çok yüksek sesle konuşulduğunda ya da bağırıldığında nefesimizin hızı artıyor ve dışarıya çıkan damlacık sayısı artıyor. Hem Sağlık Bakanın hem de Milli Eğitim Bakanının göndermiş olduğu genelgeleri vardır. Yüksek sesle aktivite yapılmamasını istiyoruz” diye konuştu.

“COVİD İLE MÜCADELEDE HAVALANDIRMA ÇOK ÖNEMLİDİR”

Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, Okullarda korana virüsün kontrol altına alınmasındaki en önemli hususlardan biri filyasyonun dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; “Bizim önemli gördüğümüz bir diğer husus ise filyasyondur. Yani bir kişide yakaladığımız zaman onunla temas eden kişileri tespit edebilmesi lazımdır. Bunu kolaylaştırmak için ise okulda öğrenci hangi sırada oturuyor ise hep o sırada oturmaya devam etmelidir. Öğrencilerin sıraları ikide bir değişmemelidir. Sağındaki solundaki öğrenci belli olmalıdır. Yemekhaneye gittiğinde o sınıfın oturduğu yer belli olmalıdır. Yemekhanede tuzluk olmayacak. Çocukların ortak kullanacağı hiçbir şey olmamalıdır. Bir çocuk dokunup sonrasında diğeri dokunmamalıdır. Tek kullanımlık olmalıdır. Çocuk okula gitti ve orada ateşlendi. Hemen okul yönetiminin çocuğu ayrı bir sınıfa alması gerekir. Aileye ve sağlık ekiplerine haber verilmelidir. O çocuğun temas ettiği çocuklar tespit edilip eve gönderilmelidir. Covid varsa eğer onun bulunduğu sınıf 24 saat havalandırılıp, temizlik yapılıp tekrar öğrenci alınabilir. Covid ile mücadelede havalandırma çok önemlidir. Sürekli okulun havalandırılması gerekmektedir. Kapı kolları, merdiven kenarları sürekli temizlenmesi gerekir. Bütün bunlara dikkat edilirse ihtimal azalır. Zor değil ama detay çok var. Bu şekilde korana virüsü kontrol altına alabiliriz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim