Kuzörenemirler Köyü’ne yapılması planlanan Enerji Kaynaklarına dayalı üretim Tesisi ile ilgili İl Genel Meclisi karıştı. Tesisin yapımının doğaya ve çevreye zarar vereceğini ifade eden CHP Gurubuna AK Partili Mazhar Bozoğlu da ‘Bölgedeki insanlar hayır diyorsa ben evet diyemem’ sözleriyle destek verdi. Tartışmaların ardından konu oy çokluğu ile meclisten geçti.

HABER: ASLI AKIŞ

İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarının oturumunda Merkez İlçeye bağlı Kuzörenemirler Köyü’ne yapılacak Enerji Kaynaklarına dayalı üretim Tesis alanı amaçlı imar planın onanması talebi görüşüldü. Konuyla ilgili İmar Komisyonundan gelen rapor mecliste tartışmalara neden oldu.

Geçtiğimiz yıllarda ilk olarak Çaydurt Bölgesi’ne yapılması planlanan tesis için Çaydurt bölgesinde yaşayan köylüler, çevreye ve kendi kullandıkları sulara büyük zarar vereceği gerekçesiyle elektrik santralinin yapılmasına karşı çıkarak ayaklanmıştı. Köylülerin konuyu mahkemeye taşıması üzerine santralin Çaydurt Bölgesi’ne yapılmamasına karar verilmişti. Şimdilerde Kuzörenemirler Köyü’ne yapılması planlanan Enerji Kaynaklarına dayalı üretim Tesis alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onanması ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu mecliste görüşüldü.

Raporda söz konusu talebin komisyon üyelerinin oy çokluğu ile uygun görüldüğü belirtilirken, konu ile ilgili söz alan CHP Gurup Başkanvekili Erhan Beykoz kendilerinin rapora şerh koyduklarını belirtti. İmar komisyonu üyesi AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mazhar Bozoğlu da rapora şerh koyarken, konu uzun süre tartışıldı.

“KONUYU ARAŞTIRDIM, İNCELEDİM, ARKADAŞLARIMA ANLATTIM”

CHP Gurup Başkanvekili Erhan Beykoz, konuyla ilgili araştırma yapıp incelemelerde bulunduğunu dile getirerek; “Bu konuyu geçen hafta gündem geldiğinde ben gittim inceledim. Komisyondaki arkadaşlarıma anlattım. Fotoğraflarımı çektim, bu konu bizden evvelki bir konu ama ben bunu araştırıp inceledikten sonra örgütümüze götürdüm. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü il başkanı, ilçe başkanı, kadın kolları başkanı, gençlik kolları başkanı, genel meclis üyeleriyle birlikte ciddi bir değerlendirme yaptık. Değerlendirme sonucunda oradaki köy muhtarlarıyla birlikte görüşerek konunun doğaya, topluma, insanlara ve yarınlara vermiş olduğu değerin bir yansıması olarak ret oyu çıktı” şeklinde konuştu.

“BU YANLIŞIN DÜZELTİLMESİ LAZIM”

Beykoz, İl başkanları toplantısı için Anakara’da bulunan İl genel meclisi başkanı yaşar Yüceer’e seslenerek; “Dün Yeniçağa’da son sistem bir enerji yapılanmasına ‘hayır’ diyen komisyon başkanımız iki tane uluslararası yolun arasında tamamen eski teknoloji ile yapılmasına karar verilen enerji yatırımına ‘evet’ dedi. Öncelikle bu yanlışın düzeltilmesi lazım. Bir diğeri o yörenin çocuğu olan sayın başkan Yaşar Yüceer’in burada olmamasını kınıyorum. En önemli konuda burada olması gerekiyor. Ya da konuyu biz erteleyebilirdik. Kendi fikrini de milletin gözünün içine baka baka anlatmasını isterdim. Çünkü o yörenin çocuğu. Burası tamamen eski teknoloji. Daha evvel bir şirketteydi. O şirket çimentonun hemen üstüne yapacaktı bu tesisi. Bu tesis oraya yapılmayınca orada eylemler yapıldı. Yapılmayınca Kuzörenemirler’in altına yapılmaya karar verildi. Yapılırken tamamen eski teknoloji ile Avrupa’dan bir başka ülkeden teknolojinin tamamının lav edildiği bu teknolojinin kullanılmadığı fabrikaların getirilip oraya kurulmasıyla yapılacak.” İfadelerini kullandı.

“KÖYLÜLER İTİRAZ EDİYOR”

Tesisin olduğu çevre köylülerin itirazları olduğunu da aktaran Beykoz; “Biz burada noter filan değiliz, Bolu’nun bütün sınırları içinde yarınlarını tesis etmek durumundayız. Maalesef 360 derecede yanacak ve o bacadan çıkacak küllerle orada doğa diye bir şey kalmayacak.  Elimde o köylülerin itirazları ile ilgili bir dosya var. O çevredeki köy muhtarlarının tamamı karşı. Köylüler ile yapılan toplantıda ret kararı çıkmasına rağmen sayın komisyon başkanı bütün birimlerden izin almış dedi ama işin aslı öyle değil. Yasada derki “O köyde yaşayan köylülerle toplantı yapılır. Onların onayı varsa bu iş kabul edilir.” Maalesef onların onayı olmadan bu iş kabul edilmiş. Arkadaşlar Danıştay’a gitmiş. Normal yasal süreleri geçirdikleri ve yasadan kaynaklı eksikliklerden dolayı Danıştay müracaatlarını ret etmiş” diye konuştu.

“O YÖREDEKİ BÜTÜN DOĞA KATLEDİLECEK”        

Erhan Beykoz, AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Yetkin’e de eleştirilerde bulunarak; “Bakın biz o yöredeki bütün doğayı mahvedeceğiz. Yeniçağa’da yeni teknoloji ile son sistem kurulacak tesise ‘hayır’ diyen komisyon başkanını buradaki 1980 li sistemlerdeki kurulacak tesise ‘evet’ demesini sizin takdirinize bırakıyorum. Konu çok önemli ben ve grubum ret oyu vereceğiz. Yarınlarda çocuklarımız, sizlerin torunları bunun hesabını soracaklar. Bu konunun çok dikkatle ilgilenmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

“BÖYLE BİR DÜNYA YOK!”

Bolu; Yeniçağa, Dörtdivan, Göynük, Taşkesti ve Mudurnu ile bir bütün. ‘Ben Yeniçağa’lıyım deyip komisyonda ‘hayır’ diyeceksin, Bolu’ya yapılıyorsa yapılsın. Böyle bir dünya yok. Konu AK Parti grubunda tartışıldı ve AK Parti’den oy birliği ile çıktı. Ama ben Yeniçağalı’yım demesi kadar ayıp bir şey olamaz. Birde eski teknoloji değil diyor. Bu karar 2000’li yılların öncesinde alınmış bu kararı biz üstümüzde bulduk. Erdoğan Bey teknik olarak incelenmiş diyor. Bana teknik olarak fabrikanın bir tek teknik vidasını anlatsın bende ‘evet’ oyu vereceğim.  Öyle bilmeden kâğıt üzerinde birtakım şeyler yapamayız” şeklinde konuştu.

“TESİSİN BİR ZARAR VERMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Yetkin, AK Parti  gurubu olarak tartışıp, konuşup  bir karar vardıklarını vurgulayarak; “Yeniçağa’ya olumsuz oy kullandın buraya olumlu oy kullandı şeklinde yaklaşım oldu. Yeniçağa’ya olumsuz oy kullandım doğru ancak; ‘Ben Yeniçağa’lıyım’. Bolu’ya olumlu oy kullandım fakat partimin kararı doğrultusunda oraya yapılacak tesisin Yeniçağa ile ilgili karşılaştırmasını yaptım.  Yeniçağa’ ya yapılacak tesisi gölün hemen üzerinde kuzey rüzgarlarına açık bir tesis. Kuzey rüzgarları estiği zaman gölün zarar göreceğini düşündüğüm için olumsuz oy kullandım. Arkadaşlar eski tesis dedi. Ben bu kanaatte değilim. Yapılan bir tesis mutlaka bugünün şartlarına uygun olarak dizayn edilmiştir. Çünkü teknik elemanlar bunu bu şekilde olduğunu yazmış, çizmiş biz ona göre karar verdik. Benim görüşüm olumlu. Kişileri karşıma almak istemiyorum. Yeniçağa’lı olmakla iftihar ediyorum ancak bu meselenin Yeniçağa’lılıkla ilgisi yok. Ya ben yanlış anlattım ya arkadaşlar yanlış anladı. Buradaki tesisin bir zarar vermeyeceğini düşündüğüm için oy kullandım. Bunun Yeniçağa ve Bolulu olmakla alakası yok. Burada hiç birimiz teknik eleman değiliz onların raporlarına göre oy kullanıyoruz.” dedi.

“BU TESİSİ DOĞAYA ZARAR VERECEK”

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, yapılacak tesisin doğağa ve çevreye zarar vereceğini ifade ederek; “Yapılacak tesis konusunda başkanımız gerekli teknik bilgileri verdi. Komisyon başkanımızın ‘Ben Yeniçağa’lıyım, Yeniçağa’da böyleydi. Ben Bolulu değilim burası böyle” demesini ayıp buluyorum. Bolu ilçeleriyle bir bütündür. Yapılacak tesisi arkadaşlar gidip incelediler. Eski teknoloji ile yapılan bu tesis doğaya, börtü böceğe, içme sularına, çevreye, üretim yapan tarıma, patateslerin yetişmesine, hayvanların yetişmesine zarar verecektir çünkü kimyasal bir tesis kuruluyor.  Özgür irade diyerek yarınlardaki gençliğe, torunlarımıza bırakacağımız doğa için bütün üyeleri vicdani sorumlulukla bırakıyorum.” İfadelerini kullandı.

 “BÖLGEDEKİ İNSANLAR ‘HAYIR’ DİYORSA BEN ‘EVET’ DİYEMEM”

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mazhar Bozoğlu, konuyla ilgili neden hayır dediğini açıklayarak; “Erhan Bey gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Bende bu konuya hayır diyeceğim. Sadece Bolu’yu seviyorum demekle olmaz. Doğasına, çiçeğine, böceğine her şeyine sahip çıkmakla olur.   Biz ‘elinizdeki son fideyi bile kıyamet kopacağını i bilseniz bile dikin’ diyen ümmetin çocuklarıyız.   Bu tesis eski ve yakma tesisi. Artık tesisler yenilendi. Bunlar çevreye zarar veriyor. 10 yıl öncede inceleme yaptığımızda çevreye zarar verdiği ortaya çıkmıştı. Biz halka rağmen siyaset yapamayız. O bölgedeki insanlar istemiyorsa benim buna evet deme şansım yok. Bu konuda bende hayır diyenlerdenim. “şeklinde konuştu.

“KONUDAN BİLGİMİZ YOK”

MHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Salih Acar, MHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Ali Karaoğlu ile konudan haberdar olmadıklarını belirterek; “Hiç bir şeyden anlamadığımız için bilgimiz yok. Burada da bizim ‘evet’ ve ya ‘hayır’ oyu vermemizin bir anlamı yok” dedi.

Hararetli tartışmaların sonunda konu meclisin oyuna sunuldu. Söz konusu rapor 15 kabul, 6 red, 2 çekimser oy ile meclisten geçmiş oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Gurubu ile birlikte rapora red oyu veren AK Partili Mazhar Bozoğlu gurup üyelerini de şaşırtırken, MHP’li üyeler Salih Acar ve Ali Karaoğlu konuyu bilmedikleri ve kendilerine bilgi verilmediği için çekimser oyu kullandıklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim