İlk yardım ve afet durumunda müdahale eğitimlerini tamamlayan 38 Destek AFAD Gönüllüsü, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Anıtpark’ta düzenlenen törenle eğitimlerini tamamlayan 38 AFAD Gönüllüsü, eğitim sertifikalarını aldı. AFAD tarafından alana kurulan bir çadırda gerçekleştirilen törene Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, AFAD Daire Başkanı Mehmet Akif Can, Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş ve AFAD Gönüllüleri yer aldı.

“100 BİN VATANDAŞIMIZA EĞİTİM VERMEYİ PLANLIYORUZ”

Programda konuşan Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş, “Sayın İçişleri Bakanı’mız tarafından Afet Eğitim Bilinci tarafından ilan edilen 2021 yılı sonu itibariyle inşallah ilimizde 100 bin vatandaşımıza eğitim vermeyi planlıyoruz. İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibatlı bir şekilde eğitimlerimize devam etmekteyiz. AFAD Gönüllülük projesi, AFAD Başkanlığımız tarafından hayata geçirildiği ve Dünyada eşine az rastlanan bir şekilde vatandaşlarımız tarafından sahiplenilmiştir. Bu proje ile afetlerden sonraki çalışmalarda ‘keşke benimde elimden bir şey gelse’ ya da ‘bende bir şeyler yapabilsem’ düşünceleri içerisinde ekranların başında süreci takip eden vatandaşlarımıza fiilen sahada bilinçli bir şekilde aktif olarak katkıda bulunma imkânı sağlanmıştır. Kısa sürede binlerce vatandaşımız e-devlet uygulaması üzerinden AFAD Gönüllüsü olmuştur” dedi.

“38 GÖNÜLLÜMÜZ DESTEK AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLMAYA HAK KAZANMIŞLARDIR”

Eğitim programı hakkında bilgi veren Çavuş, “Geçtiğimiz yıl yaşanan Elazığ Depremi, Giresun’da yaşanan sel felaketi ve sonrasında İzmir Depremi’nde AFAD Gönüllülerimiz sahada aktif olarak rol almışlardır. Hali hazırda ilimizde binin üzerinde Temel AFAD Gönüllümüz bulunmaktadır. Bu AFAD Gönüllülerimizden yaklaşık 100 adet gönüllümüz, uzaktan eğitimlerini tamamlayarak Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanmışlardır. Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanan gönüllülerimizden 38 gönüllümüz yaklaşık 4 hafta süren, hafif arama kurtarma eğitimi, insani yardım, psiko-sosyal destek ve çadır kurma eğitimi, ilk yardım eğitimi ve temel yangın eğitimlerini tamamlayarak Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanmışlardır.  Gönüllülerimize Afetlerle mücadelemizde bizlerle vermiş oldukları destek ve yapmış oldukları katkılardan dolayı müteşekkiriz” ifadelerini kullandı.

“5 BİN AFAD GÖNÜLLÜSÜNE TÜRKİYE GENELİNDE DESTEK AFAD GÖNÜLLÜSÜ EĞİTİMLERİNİ VERMİŞ OLACAĞIZ”

Türkiye genelindeki çalışmalar hakkında konuşan AFAD Daire Başkanı Mehmet Akif Can,  “Artık sizler bu eğitimi tamamlamış 38 AFAD Gönüllüsü olarak, bu katılım belgesini almaya hak kazandınız. Ama bundan daha önemlisi bizler artık Destek AFAD Gönüllüsü olmuş arkadaşlarımıza kimlik kartları basıyoruz. İnşallah resimli olarak, sizlerin bilgilerini aldıktan sonra en kısa zamanda Destek AFAD kimlik kartlarını göndereceğiz. Ülkemizde 2020 yılında pandemi yeni başlamıştı. Eğitime ara verdik. Bu sebeple de 2020 yılında bu saha eğitimlerini yapamadık. Bu bize bir anlamda vakit kaybettirdi. Biz 2021 yılında daha hızlı bir saha eğitimiyle geçirmek istiyorduk ama yine nihayetinde Ocak, Şubat, Mart ayları pandeminin pik yaptığı dönemler oldu. Yeniden okulların kapanması ve bu süreci de ancak sizin gibi maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet ederek, daha az sayıda gönüllü arkadaşımızla yapmaya çalıştık. Şu anda da 100’ün üzerinde AFAD Gönüllümüz 57’de Van’da olmak üzere 200’e yakın arkadaşımız Destek AFAD Gönüllüsü Eğitimlerini tamamladı. Bizim hedefimiz bu değildi. Bizim hedefimiz 2021 yılında 5 bin AFAD Gönüllüsünü Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerini aldırmaktı ama inanıyorum bizler önümüzdeki süreçte aşılamayla beraber pandemi sürecinin hafiflemesiyle birlikte kısa zamanda bu mesafeyi kat edeceğiz. İnşallah en az 5 bin AFAD Gönüllüsünü Türkiye genelinde Destek AFAD Gönüllüsü Eğitimlerini vermiş olacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE AFET YÖNETİMİ KONUSUNDA HAKİKATEN ÖNEMLİ MESAFELER ALDI”

Türkiye’nin afetlerle mücadelesi kapsamında çok yol kat ettiğine değinen İl Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise, “Türkiye başta deprem olmak üzere sel gibi, çığ düşmesi gibi, yangın gibi ki son dönem için bence çok önemli, çeşitli doğal afetlerin oluşturacağı risklerle karşı karşıya. Bu afetlerin oluşturabileceği can ve mal kayıplarını en aza indirmek konusu afetlerin üretim alanına girmektedir. Şimdi ülkemizde 1999 yılında yaşadığımız Marmara Depremi, Türkiye’nin afet yönetimi konusunda dönüm noktası oldu. Malumunuz bu depremde çok büyük can ve mal kayıpları ile karşı karşıya kaldık. Bu alandaki eksikliklerini maalesef yüzümüze vurdu. Deprem ve bu tarihten sonra Türkiye afet yönetimi konusunda hakikaten önemli mesafeler aldı.” şeklinde konuştu.

“ALLAH’TAN NİYAZIM VAR, HAZIRLIK İÇİN, İNŞALLAH 20-25 YIL DAHA VERİR”

Afet öncesi hazırlık için Türkiye’nin süreye ihtiyacı olduğunu belirten Vali Yardımcısı Atılkan, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

“Bugün burada yapacağımız bu faaliyet afete hazırlık kapsamındaki risk azaltmalardan bir tanesi. Sayın Bakanımızın talimatıyla 2021 yılı Afetlere Eğitim Yılı. Bu kapsamda biz deprem simülasyon tırını ilimizde bir hafta civarında açtık. Olumlu dönüşler de aldık. Bugün burada siz değerli katılımcıların aldığı eğitimlerin sertifikalarını vereceğiz. Bu da bu kapsamda bir faaliyet. Bunun yanında da geniş toplum kesimlerine yönelik eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Bizim okullarımızın müfredatı içerisinde de bu eğitimler veriliyor aslında. Sadece toplumun kesimlerine değil. Bu vesile ile bu gönüllü faaliyete katılımınızdan ötürü hepinizi tebrik ediyorum. Örnek bir davranış sergilediniz.  Sözlerime son verirken Allah’tan niyazım var; bize hazırlık için, özellikle Marmara bölgesi ve İstanbul’da hazırlık için, inşallah 20-25 yıl daha verir. Temennim bu, çünkü özellikle bu bölge ile ilgili uykularım kaçıyor. Ben kısa süre içerisinde büyük bir afetle karşılaşmazsak, özellikle yapı stokuyla da ilgili mesafe kaydedeceğimiz kanaatindeyim.”

Tören AFAD gönüllülerine sertifika ve acil durum çantasının takdim edilmesinin ardından sonlandı. Ayrıca törenin ardından toplu fotoğraf çekimi de gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilisim