NATO tarafından Avrupa’da başlayan DIANA projesi kapsamında bir hızlandırıcı tesisinin Bolu ya da Bolu yakınlarında kurulacağı iddia edildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), tüm Dünya çapında üyesi ülkelerle yeni bir çalışmayı hayata geçiriyor. Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyon Hızlandırıcıs (DIANA), adı verilen proje kapsamında Türkiye de görev alacak.

Türkiye’de TÜBİTAK SAGE test kabiliyetleri ve altyapısı bakımından NATO’nun seçimi oldu. Konuyla ilgili NATO tarafından paylaşılan haritada Türkiye’de 2 test merkezi ve bir hızlandırıcı tesisi kurulacağı görüldü. Haritada dikkat çeken bir unsur ise hızlandırıcı tesisinin Bolu yakınında işaretlenmesi oldu.

NATO’nun paylaştığı haritaya göre sadece 9 Avrupa ülkesinde kurulacak hızlandırıcı tesislerinin, bir tanesinin Bolu’da ya da Bolu yakınlarında olup olmayacağı konusunda ise TÜBİTAK SAGE’den net bir bilgi alınamadı.

Ayrıca Türkiye, DIANA projesi kapsamında en çok test yetkisi alan ülke olarak göze çarpıyor. Bu kapsamda ülkemizde; yapay zeka, otonom , bilgi toplama, bilgisayar teknolojileri, siber teknolojiler, biyoteknoloji, hipersonik, uzay ve kuantum bilimleri üzerine çalışılacak. Proje kapsamında yüksek haberleşme sistemlerinin test edilmesi bekleniyor. Projeye ilişkin detayların ilerleyen zamanda paylaşılması bekleniyor.

 

 

Editör: TE Bilisim