“Et yıkanır mı?” sorusuna cevap veren Bolu İzzet Baysal Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Hasan Öztürk, “Gözle görülür bir kir yoksa kanlanma yoksa yıkamamalıyız” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Kurban Bayramı sonrasında etler işlendi ve donduruculara kaldırıldı. Birçoğu da ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılarak, sofralar şenlendirildi. Peki, eti dondurucudan çıkardıktan sonra yıkamak gerekir mi? Et yıkamak zararlı mıdır? Et ne gibi durumlarda yıkanır? Tüm bu soruların cevabını Bolu İzzet Baysal Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Hasan Öztürk verdi.

“NORMALDE YIKANMAMASI GEREKİYOR”

Et üzerinde gözle görülür kir ya da kanlanma yoksa etin yıkanmamasını gerektiğini aktaran Diyetisyen Öztürk, şu açıklamayı yaptı.

“Hayvan eti kirli değildir öncelikle, temizdir. Yalnız etin kesimiyle ilgilenen kişilerin hijyenik koşullara uymaması noktası da önemli. Hijyen kurallarına uyanlar var fakat bazen görüyoruz ki dikkat edilmiyor veya kesilen ortamda toz, duman, sineklerin gelmesi, bıçaktan çapraz kontominasyonla bakterilerin ete geçmesi gibi durumlar bizi, ‘Eti yıkamalı mıyız?’ sorusuna itiyor. Aslında gözle görülür bir kir yoksa kanlanma yoksa yıkamamalıyız ama kan varsa, kir varsa, görünür bir şekilde kirlilik varsa soğuk akan su altında çok az kısa süreli yıkanabilir. Normalde yıkanmaması gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim