Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Bolu İl Başkanı Harun Ceylan, hekim dışı sağlık çalışanlarının yapılacak zamların dışında bırakılmasına tepki gösterdi. Ceylan konu ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Bolu İl Başkanı Harun Ceylan, sağlık çalışanlarının tamamının zam kapsamı dışında tutulması ilgili şunları söyledi; “Dünya’da ve Ülkemizde yaygınca kullanılan ve bilinen bir söz vardır. “Sakın 1 çiviyi küçümseme. Bir çivi, bir nalı, nal bir atı, at bir komutanı, bir komutan orduyu, bir ordu koca bir ülkeyi kurtarır.” Aslında herkes bu sözden farklı anlamlar çıkara bilir. Fakat genel kanı ise hayatımızda ve yaptığımız işte kullandığımız en küçük parçanın bile ne kadar kıymetli olduğunu anlatır. Başka bir bakış açısıyla da olaya bakarsak “Bir zincirin gücü, en zayıf halkasının gücü kadardır.” atasözümüzle de olayın vahametini özetlemiş oluruz. Yani zinciri güçlendirmek istiyorsan aynı şartlarda bütün halkalarına iyileştirme yapılması gerekir. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığımız, özellikle son iki yıldır sağlığın bir ekip işi olduğunu, sağlık halkalarını oluşturanların hepsinin bir amaca hizmet ettiğini bir türlü anlayamadı. Anlamakta istemiyor. Hastanelerde, hastanın nâkili olmadan, girişi yapılmadan, hastanın ihtiyaçları karşılanmadan ve hastanın odası temizlenmeden hastanın tedavisinin mümkün olmadığına bir türlü inanmıyorlar. Oysa 2 yıldır devam eden pandemi sürecinde, covid hastalarının odalarını günde 3 defa sağlık işçileri hijyenik hale getirdiler” dedi.

“Onların suçu, günahı ne?”

Ceylan, sağlık sisteminin bir bütün olduğunu, bu bütünün sadece hekimlerden oluşmadığını belirterek “Biz sağlık ekip işidir, bir zincirin halkalarıdır derken bunları kastediyoruz. Hekimlerimize verilen ücret bırakın iyi demeyi bizce az bile. Çünkü dünya ortalamasına baktığınızda bu söylediğimizin ne kadar doğru olduğunu anlayacaksınız. Biz buradan şunu diyoruz. İyi güzel hekimlerimiz alsın, hatta çok daha fazlasını hak ediyorlar, alsınlar. Peki ya geride kalan yüzbinlerce sağlık çalışanı. Onların suçu, günahı ne? Bu ayrımcılıkla sağlık hizmetlerine köstek olduğunuzun, çalışanlar arasındaki iş barışının bozulacağının farkında değil misiniz? ”ifadelerini kullandı.

“Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz”

Sağlık çalışanları arasında haksızlık yapıldığını savunan ve sistemin bu haksızlıklarla ayakta duramayacağını söyleyen Ceylan, şöyle devam etti; “ Sağlık çalışanları birlikte görev yapan oldukça büyük bir ailedir. Sadece doktorların değil pandemide özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarının maaşları iyileştirilmelidir. Adalet bunu gerektirir. Çünkü salgın ayrım yapmıyor. Ekonomik kriz ayrım yapmıyor, ağır çalışma şartları ayrım yapmıyor ama siz ayrım yapıyorsunuz. Bu durum vicdanları da adaleti de yaralar. Bir an önce bu ayrımdan vaz geçin. Sağlık işçilerini yok sayarak atılan adımlar sağlık sistemine zarar veriyor. Sağlık çalışanları arasında aynı işi yapan, aynı unvana sahip insanlar birbirinden farklı ücretler alıyorlar. Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bu hakkı bize çok görenlerin vicdanına seslenmek istiyorum. Bir sağlık çalışanının, korona virüse yakalanma oranı normal vatandaşa oranla 10 kat daha fazla. Bir insan, can kurtarmak için can veriyorsa bunun karşılığını ödemek boynunuzun borcudur. Emeğimizim değersizleştirilmesine kimsenin hakkı yok ve buna asla müsaade etmeyeceğiz. Sağlık çalışanları fedakârlık yapıp özveriyle mücadele ediyorsa yetkililerin de ayrım yapmadan fedakârlık etmeleri gerekir. Bizim mücadelemiz tüm sağlık emekçilerinin hakları içindir. Çünkü biliyoruz ki Sağlık Ekip İşidir. Üniversite Hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde hatta ve hatta Özel Hastanelerde de ayrım yapılmadan sağlık emekçilerinin ücreti yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı ve sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını almalıdır ”diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim