Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen logo tanıtım programı kapsamında Bolu’da 7 kurum "Erişilebilir Hizmet Binası" olarak kabul edilerek, erişilebilirlik logosu verildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Tüm Türkiye’de hayata geçirilen “Erişilebilir Hizmet Binası” projesi kapsamında kamu ve özel kurumlarının binalarında engelli vatandaşların ulaşımı kolaylaştırmak ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Bolu’da da kamu ve özel firma binalarında, yenilikler gerçekleştirildi.

Çalışmanın bir sonraki aşaması olarak da binalarında engelli vatandaşlar için yeterli kolaylıkları sağlayan kurumlara “Erişebilir Hizmet Binası” unvanı verildi. Bolu’da ilk etapta 7 kurumun alabildiği unvan için, bu binalardan birisi olan Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasında tören düzenlendi. Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin’in katılımıyla gerçekleşen törende “Erişilebilir Hizmet Binası” unvanını almaya hak kazanan kurumların temsilcilerine erişilebilirlik logolu bayrak verildi.

“ERİŞİLEBİLİRLİK HERKESE YAŞAMA HAKKINI VERİR”

Programda konuşan İl Müdürü Cemal Keskin, “Erişilebilirlik; herkesin istediği her yere ve her hizmete bağımsız, güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Herkesin yaşama erişim hakkıdır. Yaşama erişim engelleri ortadan kaldırmak, engelleri yok etmektir. Erişilebilir bir okul eğitim hakkını, erişilebilir kamu binaları hizmet hakkını, erişilebilir toplu taşıma araçları ulaşım hakkını verir. Engel durumu gözetmeksizin, erişilebilirlik herkese yaşama hakkını verir.  Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır” dedi.

“7 HİZMET BİNASI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ VERİLMİŞTİR”

Bolu’da da gerekli çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten Keskin, “Bu kapsamda; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın talimatlarıyla 81 ilde valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurulmuştur. Bu komisyonlar kanun ile belirlenen kamu kullanımına açık bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmektedir. İlimizde 2017 yılından itibaren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonun tarafından kanun ile belirlenen kamu kullanımına açık bina, açık alan ve toplu taşıma araçları dâhil olmak üzere 674 inceleme gerçekleştirilmiş olup komisyon tarafından 2017 yılında biraz önce erişilebilirlik bayraklarını takdim ettiğimiz 7 hizmet binası için Erişilebilirlik belgesi verilmiştir. Erişilebilir Bolu, erişilebilir Türkiye için çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“ENGEL OLANLARIN ÖNÜNDE ENGEL OLALIM”

Engelli vatandaşlar için zorluk çıkarabilecek durumların engellenmesi çağrısında buluna Keskin, “Engeller aşılabildiğinde engel olmaktan çıkar. Engelli otoparkı binaya yakın diye aracımızı bırakıp gitmeyelim, hissedilebilir yürüme yüzeyine zarar vermeyelim, engelli tuvaletlerini depo olarak kullanmayalım. Engel olanların önünde engel olalım. Açık alanların, binaların, toplu taşıma araçlarının teknik olarak erişilebilirliği önemli olduğu kadar, Erişilebilirlik konusunda da duyarlı olmak çok önemlidir. Bu konuya tüm vatandaşlarımızda hassasiyet göstermesini diliyor, daha erişilebilir Bolu daha erişilebilir bir Türkiye ve Dünya temennisi ile her birinize erişilebilirlik logo tanıtım etkinliğimize katılımınız için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Programın sonunda Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasına erişilebilirlik logolu bayrak çekildi. Bina içerisinde engelli vatandaşlar için farklı kolaylıkların sağlandığı görüldü.

Editör: TE Bilisim