Doğalgazın etkin kullanılmasıyla beraber son yıllarda düşüşte olan soba, halen bazı evlerde başlıca ısınma kaynağı. Soğuk havaların etkisini hissettirdiği Bolu’da da soba kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri Selami Ceyhan anlattı.

Haber: CANSU GÜRZ

Havaların soğumasıyla beraber, soba kullananlar kış temizliğinin ardından sobalarını kurdular, bacaları tütmeye başladı. Peki, soba kullanırken nelere dikkat edilmeli? Bolu’da 1983 yılından beri Soba imalatı ve satışı yapan Selami Ceyhan açıkladı.

 “SOBA FİYATLARI BU SENE YÜZDE 50 ARTTI”

Ceyhan, “Bu sene satışlar şükür Mevla’ya yani çok aşırı olmasa da ideal, yani normal. Yeterli bereket versin olana diyoruz. Soba fiyatları bu sene yüzde 50, yüzde 60 zamlandı yani genelde bu pandemiden sonra olan olaylardan dolayı. Kuzineler 2 bin liradan başlıyor,4 bin liraya kadar kovalı kuzinemiz var. Yuvarlak sobalar bin 200 liradan başlıyor,2 bin 500’e kadar var. Kalitesine göre değişiyor ürünler. Firmalara göre de değişiyor” dedi.

“GECE YATARKEN İLAVE KÖMÜR ATILMAMALI”

Uyumadan önce kömür atmaması gerektiğini vurgulayan Selami Ceyhan, “Sobaların bakımlarını vatandaşların kendileri yapabilir. Daha önce kullananlar biliyor bakım yapmasını ama ilk soba kullananlar sobacılara sorarsa daha iyi olur kullanma şeklini. Sobalarda çok sıkıntı olmaz yani bacalarda sıkıntı olur. Çekmeyen baca olursa soba zehirleme yapar. Mesela gece yatarken ilave kömür atılmamalı yani şimdi bu zehirlenmenin en büyük sebebi bacalar. Bacalarda sıkıntı olursa gece de ilave kömür tutuşmayınca gaz oluşur, o gaz zehirliyor insanları. Baca güzel çekiyorsa soba zehirlemez ama yatarken kesinlikle üzerine bir şey ilave edilmemeli” diye konuştu.

“ÇEKMEYEN BACA OLURSA SOBA ZEHİRLEME YAPAR”

Soba Ustası Ceyhan rüzgârsız havalarda bacaların dumanı çekmediğini hatırlatarak, “Ters rüzgâr için filtre Bolu’da sadece ekmek fırınlarında ver herhâlde bildiğim kadarıyla. Rüzgârgülleri olur ama onlarda çok şey değil ama ters rüzgârda baca çekememezlik yapmaz da rüzgârsız havalarda çekmez. Yani geriye basınç yapar. Böyle öğleden sonra güneşli zamanlarda falan geriye basar bacalar, yukarıya doğru akım olmaz. Bir de sürekli yanmayan bacaysa onlar daha sıkıntılı oluyor ama sürekli yanan sıcak baca devamlı çeker havayı yukarıya” ifadelerini kullandı.

“SOBALARIN ÖMRÜ KULLANIM ŞEKLİNE GÖRE DEĞİŞİR”

Kullanım alışkanlıklarına göre sobaların 10 yıla kadar kullanabileceğini anlatan Soba Ustası Ceyhan, “Müşterinin temizliğine göre, bazı insanlar sobayı temiz kullanıyor, içinde kül bırakmıyor yani seneden seneye temizliğini güzel yapıyor. O 10 sene de kullanan müşterimiz var 2 sene de kullanan müşterimiz var. Birisi mesela sobayla geliyor buraya tamirata tadilata getiriyor yarı yerine kadar kül dolmuş, soba da yanmaz tabi. Müşterinin kullanışına bağlı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim