Bolu’da bulunan fırınlar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü kontrol görevlileri ile Bolu Belediyesi Zabıta Ekipleri tarafından denetime tabi tutuldu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri ve Bolu Belediyesi Zabıta Ekipleri ilimizde faaliyet gösteren fırınları denetledi. Denetimler hakkında bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat şunları söyledi; “Başta beynimiz olmak üzere tüm dokularımız glikozla beslenir. Vücudumuzun glikoz ihtiyacını karşılamak için günlük enerjimizin %55-60’ını karbonhidratlardan almak zorundayız. Temel enerji kaynağımız karbonhidratı tüketmediğimiz zaman vücudumuz, kaslarımızı enerji kaynağı olarak kullanır. Dolayısıyla iyi bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeği her gün tüketiyoruz! Günlük birey başına ekmek tüketimi, değişik yöre ve gruplara göre 100 ile 800 gr arasında değişmektedir. Kurumumuzun ana görevlerinden biri olan üretimden çatala güvenilir gıda ortamını tesis etmektir. Bu bağlamda çalışmalarını yürüten Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüz şikayet dışında kontrol görevlileri ile düzenli periyotlarda gıda üretim ve tüketim tesislerini denetlemektedir. Yine bu denetimler kapsamında besin kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ekmek üretim ve satış yerlerini denetlemişlerdir.

Denetimlerde 5996 sayılı kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde işletmelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kayıtlı olup olmadıkları, Gıda Hijyeni Yönetmeliği’ne uygun çalışıp çalışmadıkları kontrol edildi. Ayrıca Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yer alan hükümler açısından gerekli incelemeler yapıldı. 48 işletmeye denetim yapılmakla birlikte, eksiklik tespit edilen bazı fırınlara süre verilmiş, süre sonunda gerekli takip kontrolleri de yapılacaktır. Ülkemizde ve Bolu ilinde en çok tüketilen gıdalardan biri olarak büyük önem arz eden ekmek üretiminin yapıldığı fırınlarda, halk sağlığının korunması amacıyla düzenli olarak denetimler devam edecektir. ”

 

 

Editör: TE Bilisim