Bilinmelidir ki gafil şaşkındır, bunun için gafil kafa terkidedir. Gafil başta, gafil düşünceye, bugün olmazsa yarın nasıl olsa düşman yetişecektir. Gafil çobana, tüm dağlar taşlar kurt kesilirmiş. Teamül böyle olunca, kuşlar aleminde gafil kuşların avcısı da çok olur. GAFİLE KELAM, ZATEN NAFİLE KELAMDIR. Gaflet içinde olanlar, gafil oldukları için bunlara bela dilemek dahi doğru olmaz çünkü bunlar, her daim belanın içindedirler. Gaflet ve gafil, gözün daima perdesi olmuştur.

Sayın okurlar;

Gafil kafa, hayatında aklı selimi bulamadığı, bilemediği için yollarını daima düzgün zannetmiş ne yazık ki altında tuzakların olduğunu görememiştir. Gaflet içinde olanlar, yazının suretine bakar, manasını anlamaz, o güzel nurlu gözüne gönderilen hediyenin, çöp olduğunun farkında dahi olamaz. Bu misalleri genişletebiliriz. Örneğin; Çiftçinin yanında kunduracının bir aleti, köpeğin önünde saman, bir nevi eşeğin önüne konmuş kemik gibidir. Gafil insanlarda akıl katmanları, akıl çapları çok zayıf ve kirli olduğu için doğruyu eğriden fark etmeleri de mümkün değildir. Bundan böyle, gafilin gönül aynası da saf olmadığı için güzel suratla çirkin suratı da birbirinden ayırt edemez. Kendi gölgesini bir nevi düşmanı zanneder. BUNDAN BÖYLE, KENDİ KIZGINLIĞINI GÖREMEYEN GAFİL, OKUNU YANLIŞ ATTIĞI ZAMAN OKUNU KIRMAYA ÇALIŞIR. BİRAZ AKILLI DÜŞÜNSEYDİ BU GAFLETİN KENDİNDİN GELDİĞİNİ BİLİR, OKUNU BİR TARAFA BIRAKIR EVVELA KENDİ KIZGINLIĞINI KIRARDI. Gafletin insanları, avama hoş görünmek için bir parça öğrenebilirler ama bu alemde tam manasıyla olgun ve dolgun olmak için güzel bir düşünceye asla kavuşamazlar. Demirci, zenci olursa, yüzü aynı renktedir. Bu normaldir. Ama beyaz adam demirciliğe kalkışırsa yüzü yer yer kızarır ve de kararır. Kısaca, dışardan bakıldığı zaman adam, içerden görüldüğünde melun şeytanlardan uzak olanlar her zaman ifade ettiğim gibi Yüce Allah’a yakın olurlar. Sözlerimi bir aşığımızın güzel bir dörtlüğüyle bitirmek istiyorum:

Gafil gezme şaşkın, bir gün ölürsün

Dünya kadar malın olsa ne fayda

Söyleyen dillerin söylemez olur

Bülbül gibi dilin olsa ne fayda

Sonuç: Uyan ey gözlerim gafletten uyan.

Not: Yukarıdaki dörtlük, türkü sıralaması içerisinde Gaziantep yöresine aittir, kaynak kişi Hasan Hüseyin, derleyeni ve notalayanı Yavuz Top’tur.