Üreticileri destekleme politikaları çerçevesinde özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının sektörde arttırılmasına yönelik desteklediği Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) kanatlı üreticisinin yüzünü güldürüyor. Bolu kanatlı sektöründe GES’ler üreticinin elektriğini üretirken, üretilen fazla elektriği sisteme satarak ek gelir sağlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı hibe programında yer alan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı(KKYDP) Ekonomik Yatırımlar kapsamında hibe sözleşmesi imzalanan yatırımcıların projelerinin uygulama çalışmaları devam ederken %50 hibe desteği almaya hak kazanan 6 yatırımcı, Güneş Enerji Sistemi(GES) Kurulumu ile tükettikleri elektrik enerjisini kendileri üreterek işletmelerindeki maliyetleri minimize ediyor.

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLDU”

Projeler hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat; yenilenebilir enerji olan Güneş enerjisinden faydalanarak çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olduğuna dikkat çekerek; “Daha önceki dönemlerde 19 adet Güneş Enerji Sistemi(GES) projeleri kurulumu yapılmış olup Bakanlığımız tarafından  %50 hibe desteği kapsamında 10 Milyon TL Hibe Desteği verilmiştir. Bu projelerin tamamlanarak GES sisteminden elektrik üretilmesiyle kanatlı üreticilerimizin hem elektrik maliyetleri düşürüldü hem de yenilenebilir enerji olan Güneş enerjisinden faydalanarak çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oldu.” şeklinde konuştu.

“5 MİLYON TL HİBE ÖDEMESİ YAPILACAKTIR”

Murat, 6 adet GES projesi için 5 milyon TL hibe ödemesi yapılacağının da altını çizerek; “Bakanlığımızın Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımına İlişkin Yatırımlar başlığı altında desteklediği tarımsal işletmelerin öz tüketimine ait elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji tesislerinin kurulumu için teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğinde başvuru yapılabilmektedir. Bu dönem 6 adet GES projesi için hibe sözleşmesi yaptığımız yatırımcılarımıza projelerini tamamlamaları durumunda %50 hibe desteği kapsamında 5 Milyon TL Hibe ödemesi yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

“KENDİ ELEKTRİKLERİNİ ÜRETMELERİ MALİYETLERİ AZALTACAK”

İşletmelerin kendi elektriklerini üretmelerinin maliyetleri azaltıp karlılığı azaltacağına vurgu yapan Murat; “İl Müdürlüğümüzce takip ve kontrolleri yapılan bu projelerde işletmelerin çatılarına panel montajları tamamlanmış olup yakın zamanda projelerin tamamlanması hedeflenmektedir. Projelerin tamamlanarak faaliyete geçmesi gereken son tarih 30 Kasım 2022’dir.İlimizde Güneş enerji panelleriyle elektrik üretiminin gitgide yaygınlaşması, işletmelerimizin kendi elektriklerini üretmeleri maliyetleri azaltacağı için karlılık oranını arttıracaktır. Projeleri ile girişimde bulunan üreticilerimizi, diğer üreticilere örnek oldukları için ve gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Üreten Bolu’muzun üreticilerine hayırlı olsun” dedi.

Editör: TE Bilisim