Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yüz yüze eğitimle tamamlanan ilk döneme ilişkin, “Çocuklarımızın çok ciddi akademik kayıplarıyla birlikte sosyal ve psikolojik sorunlar yaşandığını hepimiz görmüş olduk. Yaş grubuna göre farklı farklı kayıplar vardı” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Uzun süren uzaktan eğitimin ardından öğrenciler ve öğretmenler yüz yüze eğitimin ilk dönemini tamamladı. Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici de ilk dönemde yaşananları ve öğrencilerin uzaktan eğitimden, yüz yüze eğitime geçişte yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

“PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞANDIĞINI GÖRMÜŞ OLDUK”

Gezici, uzaktan eğitimde internet ile baş başa kalan öğrencilerin, yaşlarına uygun olmayan içeriklerle çok karşılaştığını söyledi. Uzaktan eğitimin öğrenciler arasında farklılaşmaya da neden olduğuna dikkat çeken Gezici, “Pandemiden sonra, yüz yüze eğitime geçtik ama yüz yüze eğitime geçerken pandemi koşullarına uygun bir hazırlık süreci yaşamadığımızı gördük. Bununla birlikte salgının devam ettiğini de biliyoruz. Bir buçuk yıllık süreç içerisinde çocuklarımızın çok ciddi akademik kayıplarıyla birlikte sosyal ve psikolojik sorunlar yaşandığını hepimiz görmüş olduk. Yaş grubuna göre farklı farklı kayıplar vardı. Okul öncesinde mesela öğretmenlerin sıklıkla söylediği, çocukların oyun kurma becerisinin bile olmadığı… Çünkü çok farklı evlerde, koşullarda kaldı çocuklar. Dolayısıyla bu bir buçuk yıl ciddi bir farklılaşma yarattı” dedi.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÇOK ARTTIĞINI GÖRDÜK”

Teknoloji bağımlılığında gözle görülür bir artış yaşandığına değinen Gezici, “En az 6 milyon öğrencinin eğitim araçlarına ulaşamadığını ve eğitimini sürdüremediğini gördük ve özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar açısından ayrı risk söz konusuydu. Uzun süre internet kullanan öğrencilerimizin hem internet ve teknoloji bağımlılığının çok arttığını gördük. Bununla birlikte içerik kontrolünün olmadığını ve çok uygunsuz içeriklerle çocuklarımızın okullara döndüğünde, dijital suça sürüklenmeyi de gördük. Sosyal medya ve denetimsiz siteler üzerinden çocukların gelişim dönemlerine uygun olmayan içeriklere maruz kaldığını gördük. Birinci dönem açısından baktığımızda okula uyum, okul kurallarını benimse, akademik kaybın giderilmemesinden kaynaklı çocukların kaygısı, okula adaptasyon ciddi bir sorundu” diye konuştu.

“160 BİN ÖĞRENCİNİN ÖRGÜN EĞİTİMDEN KOPTUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Binlerce öğrencinin eğitimden koptuğu için kaygılı olduğunu belirten Gezici, “Okullar açıldığındaki durum baktığımızda 160 bin öğrencinin örgün eğitimden koptuğunu Milli Eğitim Bakanlığının rakamlarından görüyoruz ve öğrencilerin bu kaybı telafi edemeyeceğinden duyduğu kaygılar, açık liseye yönlenmeler çok ciddi bir sorun olarak önümüzde durdu birinci dönem açısından. Okulların koşullarına baktığımızda, okulun başında temizlik elemanının olmadığı, kapımızda güvenlik elemanının olmadığı, filyasyon elemanının olmadığı bir süreci yaşadık. Ekstra bir öğretmen alımı, kaynak aktarımı yoktu maalesef. Bunun tam tersi, salgın koşullarında okullarını temizletemeyen, halen de yardımcı personeli olmayan çok sayıda okulumuz olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim