Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, Alo 174 şikayet hattına gelen şikayetler kapsamında il genelinde gerçekleştirilen gıda ve covid-19 denetimleri hakkında bilgiler verdi. Murat; “2020 yılında Alo 174 hattından 216 tane şikâyet düşmüş. Bunları 15 gün içerisinde sonuçlandırıyoruz. Amacımız; tüketicinin güvenli, sağlıklı gıdaya ulaşması” dedi.

 Özel haber: Aslı Akış

Tarım ve Orman Bakanlığı, Güvenilir Gıda konusunda gelen talepleri karşılamak ve şikayetleri değerlendirmek için Türkiye genelinde başlattığı Alo 174 Gıda Hattı Bolu’da vatandaşlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, yılda ortalama 6 bin civarında denetim yaptıklarını dile getirerek tüketicilerin kendilerine direk ya da dilekçe yoluyla da ulaşabileceğini söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından periyodik olarak yapılan gıda denetimleri aralıksız olarak sürdürülüyor. Bu kapsamda ilimizde gıda üretimi alanında faaliyet gösteren, işletmelerin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesindeki gıda kontrol denetim görevlileri tarafından aralıksız olarak günün değişen saatlerinde ve değişen zamanlarda kontrol edildiği ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, pandemi devam ettiği sürece gıda denetimlerinin devam edeceğini de vurguladı.

 “ŞİKÂYETLERİ EN GEÇ 15 GÜN İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hayata geçirilen Alo 174 hattına ilişkin bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, tüketiciden gelen şikayetlerin 15 gün içerisinde değerlendirildiğinin altını çizerek, “Alo 174, bakanlığımız tarafından yaklaşık 9 yıl önce faaliyete geçen bir sistem. Ülkemiz genelinde gıda ürünleri ile ilgili herhangi bir şikâyet olduğunda Alo 174’ü arayarak bildirebiliyorlar. Bu şikâyet, bakanlığımızın sistemine düşüyor, oradan ilgili şehre yönlendiriliyor. Bolu’da da aynı şekilde, bir sistem görevlimiz var. Görevli arkadaşımız sisteme girip bir şikâyet olup olmadığına bakıyor. Eğer bir şikâyet varsa ilgili arkadaşlara yönlendiriliyor ve intikal ediliyor. Mevzuat gereği bunun yaklaşık 15 günlük bir süresi var. Şikâyet ile ilgili olarak da 15 gün içerisinde bakanlığa hangi işlem yapıldıysa bilgi vermek zorundayız” diye konuştu.

“CEZA KESİLEN İŞLETMELERİMİZ OLUYOR”

Vatandaşlardan gelen şikayetlerin ardından bazı işletmelere ceza kesildiğini ifade eden Murat, “Şikâyetler genel itibarıyla, tüketim tarihi geçen ürünler ile alakalı olabilir. Satış yerlerinde hijyen ile ilgili bir olumsuzluk gördüğünde bunu bildirebilir. Ya da tükettiği bir ürünü beğenmemiştir, bunu dile getirebilir. Örneğin; bugün itibarıyla 2020 yılında Alo 174 hattından 216 tane şikâyet düşmüş. Bunları 15 gün içerisinde sonuçlandırıyoruz. Herhangi bir ürünün rengi, tadı, kokusu ile ilgili bir şikâyet olduğunda; gittiğimiz işletmeden numune alıyoruz. Bakanlığımızın laboratuvarlarına gönderiyoruz. Gelen sonuca göre ceza kesilen işletmelerimiz oluyor. Şikâyetlerin konusu ile ilgili işletmelerimize rehberlik ve uyarıcı anlamda bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ceza kesilen işletmelerimiz olduğu gibi bazılarına ise sadece uyarıcı işlemler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“DENETİMLERİ %90 ORANINDA İL MERKEZİNDEN YÜRÜTÜYORUZ”

İzzet Murat, işletmelere yönelik gıda denetimlerine ilişkin bilgiler vererek, “Şikayeti yapanın ismi gizli tutulmakla birlikte, bakanlığımız tarafından ilgili şikayette bulunan kişiye geri bildirim yapılıyor. Bu şikayetler ilçelerden ya da il merkezinden olabilir. Ancak biz gıda işletmeleri denetimlerimizi merkezden yürütmeye çalışıyoruz. İlçelerimizde özellikle gıda mühendisi bulunmadığı için gıda denetimlerini %90 oranında il merkezinden yürütüyoruz ancak personelin yeterli olduğu bazı ilçelerimiz kendileri değerlendirebiliyor.

“YILDA ORTALAMA 6 BİN CİVARINDA DENETİM YAPIYORUZ”

Bolu il genelinde, yılda ortalama 6 bin civarında denetim yapıyoruz. Toplu tüketim, satış, üretim, perakende yerleri kapsamında kıraathaneden büyük marketlere kadar tüm iş yerlerini denetliyoruz. Bu konuda amacımız; tüketicinin güvenli, sağlıklı gıdaya ulaşması. Elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Alo 174 haricinde yerelde bazı tüketicilerde direk bize ulaşabilir ve dilekçe ile başvurabilirler. Bu başvurular değerlendirilip sonuçlandırılıyor” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE GIDA DENETİMLERİ SÜRECEK”

İşletmelere yönelik maske, mesafe ve hijyen denetimleri yapıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, pandemi boyunca denetimlerin devam edeceğini kaydetti. Murat, “Pandemi başladığından itibaren sayın valimizin talimatları ve il umumi hıfzıssıhha meclisimizin aldığı karar gereği ilimizde kovid-19 denetimlerimizi yapıyoruz. Maske, mesafe ve hijyen üç ana kurala uyulması için ilgili işletmelerin hepsine aynı uyarıları ve rehberliği yapıyoruz. Gıda denetimlerimiz ile birlikte sadece kovid-19 denetimlerimiz de devam ediyor.  Gıdada hijyen önemli. Uzmanların anlattığına göre elle temasa benzer konularda bir kat daha önem arz ediyor. Biz de bu konuda tüm personelimiz ile birlikte özellikle gıda denetçisi arkadaşlarımızla beraber tüm gıda işletmelerinde, işletmelerin uyması gereken kovid-19 kuralları her ne ise bunlara uymaları için gerekli denetimler yapılıyor. Gerekli idari işlemler de yapılmıştı. Şu ana kadar il umumi hıfzıssıhha meclisimizin almış olduğu idari yaptırımlara göre cezai işlemle karşılaşan işletmelerimiz oldu. Bu denetimlerimiz devam ediyor. Pandemi devam ettiği sürece de gıda denetimleri sürecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim