Gölköy Su Ürünleri Üretim tesisinde gerçekleşen anaç sazan balığı sağımına katılan Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, “Planımız, toplam 3 sağımdan da 5 milyon yavru elde etmek. 5 milyon yavru sazan balığını belli bir süre burada büyüteceğiz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke – Aslı Akış

Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gölköy Su Ürünleri Üretim tesisinde balık sağımı gerçekleştirildi. Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat’ın da katılım sağladığı sağımda 50 tane anaç sazan balığı bulunduğu havuzlardan alınarak, uzman ekip tarafından sağıldı.

DÖLLEME YAPILDI

Anaç sazan balıklarından sağılarak alınan yumurtalar, erkek sazan balıklarından alınan spermlerle özel yöntemle aynı kapta birleştirilerek dölleme yapıldı. Bir süre boyunca devam edecek dölleme sırasında yumurtaların sağlıklı kalması için özel bakım tekniklerinin uygulanacağı aktarıldı.

“BU YIL 3 TANE SAĞIM PLANLIYORUZ”

Çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren İl Müdürü İzzet Murat, “Burası bizim Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün uhdesindeydi, geçen yıl iki genel müdürlük arasında yapılan protokol ile burası Balık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne devredildi. Burada sazan yetiştiriciliği yapılıyor, üretiliyor bu yavrular da doğaya salınıyor. Bu sezonun ilk sağımını gerçekleştirdik. Bugün 50 tane anaç sağımı yapacağız. Bu yıl 3 tane sağım planlıyoruz. Muhtemelen 1’er hafta ara ile sağımlarımızı Haziran ayı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Planımız, toplam 3 sağımdan da 5 milyon yavru elde etmek. 5 milyon yavru sazan balığını belli bir süre burada büyüteceğiz” dedi.

“BALIKLANDIRMAK İÇİN BALIKLARI TESLİM EDECEĞİZ”

Üretilen balıkların doğaya salınacağını aktaran Murat, “Doğaya, göletlere salınma olgunluğuna geldiğinde de öncelikle ilimizdeki; dere, gölet, barajlara ve yine bakanlığın bize bağladığı, balıklandırmak için planladığı çevre illerin göletlerine salınmak üzere il müdürlüklerine balıkları teslim edeceğiz. Yani ilimizdeki ve çevre illerin balıklandırılması için doğaya salmış olacağız” ifadeleri kullanıldı.

“BALIK ÜRETİMİNİN YAYGINLAŞMASI, ASIL AMAÇ”

Murat, asıl amacın balık üretiminin arttırılması olduğunu belirterek, “Amatör avcılığın hem yaygınlaşması ve balık rezervlerinin artması, azalmaması sağlamak bu vesileyle de basit avcılıkla balık tüketimine insanları teşvik etmek… Buradan yakalanan balıklar da gıda, besin maddesi olarak kullanılıyor. Balık tüketiminin aslında yaygınlaştırmak bir anlamda. Balık etki gıdada kullanacağımız bir protein kaynağı. Bunu da vatandaşların proteinden faydalanması ve balık üretiminin yaygınlaşması, asıl amaç bu. 3 sağım yapıp bu yılki periyodumuzu tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim