Bolu Zirve Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş hekimleri Sait Samed Bulut ve Ömür Kaya, koronavirüs döneminde ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Haber: Servet Gökçek

Bolu Zirve Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş hekimi Sait Samed Bulut ve Ömür Kaya, Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerde diş eti kanmasının fazla olduğuna dikkat çekerek, ağız ve diş sağlığı, dişlerin fırçalanması ve diş hekimine ne kadar sıklıkla gidilmeli sorularına yanıt verdi.

 “COVİD-19 TESTİ POZİTİF OLAN VAKALARDA DİŞ ETİ KANAMASI DAHA FAZLA”

Diş hekimi Sait Samed Bulut, koronavirüs testi pozitif olan vakalarda tükürük akışının azalıp, diş eti kanamalarında artış olduğundan bahsederek, “Genellikle tükürük akışının azaldığı görülüyor. Tükürük akışının, diş etlerinde de kanama miktarı biraz daha fazla gözüktüğü gözlemleniyor. Tabi bu bilimsel olarak bunların kesin olduğunu söylemek erken. Sadece indeksler konusunda koronavirüs testi pozitif olan vakalarda incelemeler konusunda tükürük akışının biraz daha azaldığı ve diş eti kanamalarının normale göre daha fazla olduğu görülüyor. Şuan kesin olarak çalışmaların sadece yayın seviyesinde olduğu ilerleyen dönemlerde daha fazla yayılıma göre daha kesin çalışmalar olacak” ifadelerini kullandı.

“AĞIZ SAĞLIĞINA İYİ BAKMALIYIZ”

Sait Samet Bulut, ağız sağlığına iyi bakılması gerektiğini aktararak, “Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için, dişlerimizde ağızda olduğu için ağız yoluyla bulaş konusunda sıkıntı yaşanabiliyor. O yüzden ağız sağlığına iyi bakmak gerekiyor. Fırçalama konusunda iyi bakmamız gerekiyor. Bu dönemde biraz daha ağız gargaralarıyla, alkollü dezenfektan tarzı ağız gargaralarının kullanımının daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Ağız bakımını bu konuda ihmal etmemek gerekiyor” dedi.

“6 AYDA BİR KONTROLE GİTMELİYİZ”

Diş hekimleri Sait Samed Bulut ve Ömür Kaya, 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ağız hijyeni, diş etlerimiz için dişlerimizde herhangi bir sıkıntı olmaması için günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Bunun dışında diş ipi kullanmamız gerekiyor. Ağız gargaralarıyla, zaman zaman diş hekimi kontrolünde gargara seleksiyonlarımızı yapmamız gerekiyor. Ağzımızda bulunun protezlerin bakımını iyi yapmamız gerekiyor. En önemlisi 6 ayda bir diş hekimi kontrolü çok önemli. Bizim genel problemimiz, diş ile ilgili bir sorun yaşamadıkça diş hekimine gitmiyoruz. Diş ile ilgili sorun yaşandığında diş hekimine gidiliyor ve daha ağır tedaviler yapılıyor. Fakat 6 ayda bir dişler kontrol edilirse, problem küçükken hemen müdahale edilir ve büyümesi önlenmiş olur. Aslında toplumda en büyük sıkıntımız diş hekimine problem yaşamadıkça gitmiyoruz. Problem yaşamadan 6 ayda bir rutine getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜM TEDAVİLERİ YAPIYORUZ”

Ömer Kaya ve Sait Samet Bulut, tüm tedavileri yaptıklarını, ilk dişler çıktığı zaman çocukların diş hekimine götürülmesini belirterek, “Zirve Ağız ve Diş polikliniği olarak tüm tedavileri yapabiliyoruz. Samet hocam ile birlikte dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, implant tedavisi, tüm protezler gibi tedavileri yapıyoruz. Elimizden geldiğince tüm tedavileri yapıyoruz. Samet hocam çocuk konusunda tecrübelidir. Çocuk hastalarımıza bakıyoruz.  Çocukların zaten söylemesini beklemeden aslında veliler olarak da 6 ayda bir mutlaka kontrole getirmeleri gerekiyor. Onun dışında yaş yaş kategoriye bölersek, ilk dişlerin 6-7 yaş aralığında çıktığını varsayarsak, ilk dişlerimiz çıktığı zaman mutlaka çocuklarımızı diş hekimine götürmemiz gerekiyor. Onun dışında süt dişlerimiz de dişlerimiz çıkmasına gerek olmadan çürüklerimiz varsa getirmemiz gerekiyor. Bunun dışında alttan gelen ana dişlerimizin durumunu kontrol ettirmek amaçlı getirilmelidir. Mutlaka aralıklı zamanlarda getirilmelidir” dedi.

“AİLELER ÇOCUKLARINA ÖRNEK OLMALIDIR”

Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için ilk dişleri çıktıktan sonra diş hekimine götürülmelerini belirten Diş hekimi Ömür Kaya, “Aslında çocuklar için ana unsur yine aynı şekilde problem yaşamadan çocuğun diş hekimiyle tanışması kontrole geldiğinde olmalıdır. Çünkü dişi ağrıdığında ya dolgu yapılıyor ya da diş çekimi yapılıyor. Bu ister istemez çocuklarda travma ya neden oluyor. Bu da diş hekimi fobisine doğru gidiyor. Bizimle tanışmaları kontrol amaçlı olmalıdır. Hiçbir problem olmasa bile 2 yaşından sonra diş hekimine kontrole getirilebilir. Çocuklarda dişleri çıkmaya başladığından itibaren, süt dişlerini ıslak bir bezle temizlenebilir. Sonrasında çocuk tükürebilecek seviyeye geldiğinde ise ebeveyn kontrolü ile diş fırçalamaya başlanabilir. Aileler çocuklarına örnek olmalıdır. Çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalamalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatman önce alışkanlık haline getirilmelidir. Ağız bakımı hamilelikte başlıyor. Hamilelik süresi boyunca annenin sağlıklı beslenmesi, doğum sonrasında süt dişleri çıktığında temizlenmesi, çocuğu beslerken ağzımızla üfleyip, ağımıza alarak kontrol etmek yerine soğutarak vermeliyiz. Çünkü böyle durumda ağzımızdaki bakteriler çocuğa geçebilir. Çocuklarda diş sağlığı için ben sert gıdalar tavsiye ediyorum. Çocuklar sert gıdaya başladığından itibaren Salatalık, elma, armut, havuç gibi gıdaları sık sık tüketebilirler. Bunlar doğal diş temizliği sağlayacaktır” diye konuştu.

“BİZİM AMACIMIZ HASTANIN MEMNUNİYETİDİR”

Diş beyazlatma işleminin mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çeken, Sait Samed Bulut; “Bolu zirve diş kliğini olarak estetik dolgularımız var. Estetik kaplamalarımız var. Diş beyazlatma yapıyoruz. Diş beyazlatmayı ilk olarak diş taşlarınız temizleyerek başlıyoruz. Dişin kendi rengi ortaya çıkartıp sonrasında hasta bu ton farkından memnunsa tamam diyoruz. Memnun değilim daha fazla beyazlık istiyorum derse, kimyasal beyazlatma ile daha fazla beyazlatma yapıyoruz.  Biz burada uyguladığımız tedavilerde avantajlarını ve dezavantajları sunuyoruz. Hastaya bütün seçenekleri sunuyor, daha sonra hastanın onayına bırakıyoruz. Bizim amacımız hastanın memnuniyetidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim