Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen belediye meclisinde alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber: Ömer Çetinaslan

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlediği basın toplantısında, Bolu’da koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan çalışmaları paylaştı. Başkan Özcan, yaptığı açıklamalarda, Bolu Belediyesi’nin su indirimi, gıda kolisi yardımları, dezenfekte çalışmaları ve ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtılması ile ilgili bilgiler verdi.

Başkan Özcan, geçtiğimiz hafta olağanüstü toplanan Bolu Belediye Meclisi’nde alınan kararlardan söz ederek, “Geçen hafta Belediye Meclisimizde bir dizi karar almıştık. 7244 sayılı bir yasa çıktı Cuma günü sabahı. 16,17 maddelik bir yasa. Biz hemen harekete geçtik. Orada bazı yetkileri belediyelere bırakmış. Kanunen önünü açmış. Ama belediye meclis kararıyla bunları hayata geçirebilirsiniz demiş. Dolayısıyla Türkiye’de o kanundan sonra hiçbir belediye meclisi toplanmadı. Biz aynı gün sayın valimize gerekçelerini ifade ederek talebimizi ilettik” dedi.

“BU KONUDA TÜRKİYE’DE TEK BELEDİYEYİZ”

Başkan Özcan, Bolu Belediyesi tarafından suya yapılan indirim ile ilgili açıklamasında, şöyle konuştu:

“Burada suya 1 Haziran’a kadar geçerli olmak suretiyle 2 ay süreyle %50’lik bir indirim yapmıştık. 1 Haziran’dan sonra da bu %50’lik indirim kalkacağı için %10’luk kalıcı bir indirim yapalım istedik. Bunu kararını aldık. Yine bu yasa da yine su faturalarını 3 ay süre erteleme hakkı belediyelere verildi. Biz Türkiye’de su faturalarını gecikme zammı almaksızın erteleyen şuanda tek belediyeyiz. Bütün belediyeler halkımızı rahatlatmak için 3 aylık su faturası erteleme işini gerçekleştirmeli.”

“BELEDİYE KİRALARINI 3 AY SÜREYLE FAİZ ALMADAN ERTELEDİK”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye kiracılarından dükkânları kapalı kaldıkları sürece kira almayacaklarını ifade ederek, “Belediyemizin tüm kiracılarının kiralarını 3 ay süreyle faiz almadan erteledik. Yine yasa gereği zorunlu olarak kapatılan belediyemizin kiracılarının kapalı kaldıkları sürece kiralarını silme kararı aldık. Toplu taşıma hizmeti verenlere belediyelerin doğrudan gelir desteği verme yetkileri vardır. Bizde 3 ay boyunca nisan-mayıs-haziran aylarında toplu taşıma hizmeti verenlere her ay 1000’er Türk Lirası olmak üzere gelir desteği verilmesi kararını aldık. Bu kararları alırken vatandaşımızın lehine hareket ettik” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ SUYUNU BOLU KULLANACAK”

Başkan Tanju Özcan, “Türkiye’nin en ucuz suyunu Bolu kullanacak” söylemini yineleyerek, konu ile Türkiye’deki belediyeleri örnek gösterdi. Özcan, “Özellikle su fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Göreve gelmeden önce benim en iddialı söylemlerimden bir tanesi ‘görev alırsam 5 yılın sonunda Türkiye’nin en ucuz suyu Bolu’da olacak’ demiştim. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle Bolu’da su 3 Türk Lirasıydı. %10’luk bir indirim yapıldı. Seçim arifesinde, 2,70 Türk Lirasına düştü. Bizim yaptığımız indirimle 2,43’e düştü. 46 tane ilin resmi verileri var. 31 Mart 2019 itibariyle İstanbul’dan sonra en pahalı su Bolu’daydı. Şuanda İstanbul’dan sonra en pahalı su Konya’da kullanılıyor. O tarihte Konya’da su fiyatı 2.60 Türk Lirasıymış, şimdi 4,28 Türk Lirası. Biz 46 il arasında en pahalı 2.suyu kullanırken şimdi 32 basamak gerileyerek şuanda bu 46 il arasında en ucuz suyu veren 13.il konumuna geldik. İnşallah biz bu sözümüzü 5 yıl bile dolmadan ‘Türkiye’nin en ucuz suyunu Bolu kullanacak’ sözünü kısa sürede gerçekleştireceğiz. Burada hem suya zam yapmamak hem de indirim yapmamak suretiyle geriledik. 2019 yılı içinde şuanda bizden pahalı olan ama geçmişte bizden ucuz olan belediyelerin önemli bir şeyi suya 2 kez zam yapmış olmalarından kaynaklanıyor. Biz hem zam yapmamıştık hem indirim gerçekleştirdik. 46 il arasında en ucuz su veren 13.il konumuna geldik” ifadelerini kullandı.

“12,198 ADET GIDA KOLİSİ GÖNDERDİK”

Başkan Özcan, koronavirüs salgınından etkilenen ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımlara ilişkin konuştu. Özcan, Bolu’da her 4 haneden birine gıda yardımı yapıldığını vurgulayarak, “Yine sosyal belediyecilik anlamında bu sosyal yardımlara en çok önem veren belediye biziz. Şuana kadar 12,198 aileye gıda kolisi gönderdik. Bolu’nun belediye sınırları içindeki nüfusu 180.000. 4’e böldüğünüzde, 45.000 hane demek. Her 4 haneden 1 tanesine Bolu Belediyesi olarak gıda yardımı gerçekleştirmiş olduk. Bize gelen bağışlar hariç bugün itibariyle 470 bin maske dağıttık Bolu’da. Bunların 117 bin 323 adetini belediye ekiplerimiz konutlara ulaştırdı. Geri kalan kısmı belediyemize gelenlere verdiklerimiz ve ağırlıklı bir kısmı da muhtarlıklarımız aracılığıyla vatandaşlarımıza dağıtıldı. 2429 aile bizden kolonya talep etmiş, bunları gerçekleştirmişiz. 65 yaş üstü numarasını tespit edebildiğimiz 7989 vatandaşımıza ulaşmış arkadaşlarımız. Bunun 7989’unun numarasını tespit edip aramışız, bunlardan 1158’i bizlerden talepte bulunmuş, bu taleplerinde %97’si gerçekleştirilmiş durumda” diye konuştu.

“DEZENFEKTE EDİLMEMİŞ BİR TEK SOKAK KALMAYACAK”

Özcan, koronavirüs tedbirleri kapsamında cadde ve sokaklarda yapılan dezenfekte çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Başkan Özcan, Ramazan Bayramı’na kadar Bolu’daki bütün sokakların dezenfeksiyonlu suyla yıkanacağını ifade etti: “Korona günlerine gelmeden önce biz dezenfeksiyon konusunda tedbirlerimizi almaya başlamıştık. Bu kapsamda 2 milyon 750 bin metrekare kapalı alanda 3 milyon 500 metre kare açık alanda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirmişiz. 12 bin ton suyla temizlik hizmetlerimiz cadde-sokak ve yolların dezenfeksiyonunu gerçekleştirmiş oldu. Bu çalışmalar devam ediyor. Ramazan Bayramı’na kadar dezenfeksiyonlu suyla yıkanmamış tek bir sokağımız veya caddemiz kalmayacak.”

“HER GÜN 300’DEN FAZLA AİLEYE SICAK YEMEK DAĞITIYORUZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediyesi tarafından her gün 300 aileye sıcak yemek dağıtıldığını söyleyerek, “Her gün 300’ün üzerinde aileye sıcak yemek dağıtıyoruz. Bu sayıda günde 1200 kişiden daha fazla insanın karnının doyması anlamına geliyor. Şuana kadar Bolu Belediyemize yaklaşık 1500 haricinde talep gelmiş. Bu taleplerin de %90’ın üzerinde biz gerçekleştirmiş olduk” ifadelerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim