Bolu’da, özellikle bölgede dış ticaret yapan fabrika ve firmaların gümrük işlemleri sırasında ürünlerini geçici olarak bekletebileceği Bolu Gümrük OkanTur Geçici Depolama Alanı’nın tanıtım toplantısı yapıldı.

Haber: Ömer Çetinaslan

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Bolu TSO, Düzce TSO ve Gerede TSO işbirliğinde yapımı tamamlanan Bolu Gümrük OkanTur Geçici Depolama Alanı’nda, özellikle bölgede dış ticaret yapan fabrika ve firmalar, gümrük işlemleri sırasında ürünlerini geçici olarak depolayacak.

Düzenlenen tanıtım toplantısına Bolu Valisi Ahmet Ümit, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Ali Arslan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Mansur Şen, Bolu TSO Başkanı Türker Ateş, Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka ile Bolu ve Düzce’den iş insanları katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı Bolu TSO Başkanı Türker Ateş yaptı. Ateş, Bolu Gümrük OkanTur Geçici Depolama Alanı’nın yapım hikayesini paylaştı: “Bolu TSO, Düzce TSO ya da Gerede TSO olsun, sanayicilerimiz, Ticaret ve Sanayi Odaları’nda çok sağlıklı temsil edilemiyor. Biz, en fazla istihdamı sağlayan sanayicilerimize pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Biz, 1999 yılında ilimizde kapatılan gümrüğümüzün tekrar açılması sebebiyle kalıcı bir gümrüğe sahip olunabilmesi adına bir proje başlattık. Bu projede, OSB Bölge Müdürlüğümüz, Gerede TSO ve Bolu TSO olarak kafa kafaya verdik, bir proje gerçekleştirdik. O dönemin Kalkınma Ajansı’nda en büyük desteği alan bu projedir. Çünkü hedef odaklı, çok sağlıklı bir altyapı sağladığımız bir projedir.

ARTIK BU PROJE SİZİN ELLERİNİZDE”

Bu depo ile en azından ilimizde mağdur olan sanayicilerimizin bir nebze derdine derman olalım diye düşünerek bu yola çıktık. Gümrüğümüzün bu geçici depolamasının esas sahibi, şuanda bu odada bulunan arkadaşlardır. Bu depolamada, biz Bolu TSO olarak 2 milyon TL civarında bir para aktardık. Artık bu proje sizin ellerinizde. Bu projenin arkasında duracak olan sizlersiniz.”

“63 TANE ÜLKEYE İHRACAT YAPAN FİRMALARIMIZ VAR”

Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka ise, Gerede’deki fabrikaların ihracat verilerini aktararak, “Biz, Ticaret ve Sanayi Odaları olarak her zaman sanayici ve tüccarımızın yanındayız. Dünyada değişen sanayiler, değişen ekonomilerden ele alacak olursak, ülkemizin dış ticarete vizyonunu çevirdiği bu günlerde, gümrüğün ve geçici depolamanın ne kadar önemli ve etkili olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Gerede’de iki tane Organize Sanayi Bölgemiz var. Biri Gerede OSB; bütün üretimlerini şuanda ihracata yapan fabrikalarımız var. 63 tane ülkeye ihracat yapan firmalarımız var. Gerede Deri OSB’de yaklaşık 50 tane fabrikamız var. Ham deri ithalatının maalesef Türkiye’de %70’i ithalat. Kullanılan kimyasalların %90’ı ithalat. Ciddi bir ihracat potansiyeline sahip bir ilçeden bahsediyoruz. Dolayısıyla, bu geçici depolamaya bütün iş dünyamızla beraber ciddi anlamda destek olacağımızı, Gerede TSO olarak da her zaman yanlarında olacağımızı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

“BOLU-DÜZCE DİYE BİR AYRIMIMIZ YOK”

Kaşka’nın ardından Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, Düzce’deki sanayicileri, depolama alanını kullanmaları için teşvik edeceklerini söyleyerek, “Sanayicilerimizin lehine olacak tüm gelişmelere olduğu gibi, Okan Tur’un geçici depolama alanının hizmetinde de destekçisi olacağız. Düzce’deki sanayicilerimizi de kendilerine en yakın depolama alanı olarak bu hizmeti tercih etmeleri konusunda teşvik edeceğiz. Düzce olarak, bizim 5 tane OSB’miz var. 124 ülkeye ihracatımız var. 2019 yılında, ihracatta en çok yükselen ikinci iliz. Bizim, Bolu-Düzce diye bir ayrımımız yok. Biz bu sınırları kaldırdık. TOBB’da en kuvvetli bölge, bizim Batı Karadeniz Bölgesi’dir. Aramızda en ufak bir sorun yok” şeklinde konuştu.

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Ali Arslan, Bolu Gümrük Müdürlüğü’nün dış ticaret verilerini aktardı: “Bolu Gümrük Müdürlüğümüz, 2014/6711 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı olarak kurulmuş ve 21.05.2015 tarihinde fiilen faaliyete geçmiştir. Bolu Gümrük Müdürlüğü, her türlü gümrük işlerinde yetkili olup, A sınıfı gümrük idaresi olarak hizmet vermektedir. Bu bağlamda müdürlüğümüz, mobilya, deri, ayakkabı, düz cam, tekstil ve giyim eşyalarının serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmeye yetkili ihtisas gümrük müdürlüğüdür.

“BOLU’DAN İHRACAT 90 MİLYON DOLARA ULAŞMIŞTIR”

2018 yılında, sadece Bolu Gümrük Müdürlüğü’nden, yaklaşık 56 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleşmiş, bu rakam 2019 yılında, 90 milyon dolara ulaşmıştır. İthalatımız da, 2018 yılında 4 milyon dolar iken, şuan 19 milyon dolara çıkmış durumda. İhracat beyannamesi 2084 iken, 2019 yılında 2504 olarak kapanmıştır. Bu çoğunluk için bu rakamlar az görünüyor. İnşallah, önümüzdeki yıllarda bu rakamları çok daha üst seviyelere taşıyacağınıza gönülden inanıyorum.”

“VATANINI EN ÇOK SEVEN İŞİNİ EN GÜZEL YAPANDIR”

Toplantıda son olarak, Bolu Valisi Ahmet Ümit, bölgede faaliyet gösteren işadamı ve sanayicilere hitap ederek, “Vatanını en çok seven, işini en güzel yapan, milletine en çok faydalı olandır. Sizler, istihdam sağlıyorsunuz, ihracat yapıyorsunuz, vergi ödüyorsunuz, memleketin gelişmesi için en büyük fedakarlıkları yapan çok değerli insanlarımızsınız. Devleti ayakta tutan en önemli şeylerden biri ekonomi. Sizler, bu noktada kıymet biçilmez hizmetler veriyorsunuz. Ülkemiz genelinde, 2019 itibariyle, 180 milyar 450 milyon dolar ihracat yapıldı. Buna, bölge vilayetleri olarak bizler ne kadar katılabilirsek, o kadar gurur duyuyoruz. Sadece kendi gelişimizi sağlamakla kalmıyoruz, dünya üzerindeki mazlum milletlere kucak açıyoruz” diye konuştu.

[caption id="attachment_121817" align="alignnone" width="1024"] ????????????????????????????????????[/caption]

[caption id="attachment_121816" align="alignnone" width="1024"] ????????????????????????????????????[/caption]

[caption id="attachment_121815" align="alignnone" width="1024"] ????????????????????????????????????[/caption]

Editör: TE Bilisim