Bolu'da, yüzlerce kişi hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal için hayırseverin adını taşıyan cadde 'İzzet Baysal'a Saygı Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Yürüyüşe çok sayıda vatandaşın yanı sıra, ilimiz protokolü ve öğrenciler de katıldı.

Bolu'da her yıl 10-13 Mayıs tarihleri arasında hayırsever iş adamı merhum İzzet Baysal’ adına düzenlenen İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali başladı. Eğitim ve sağlık alanında kente 141 adet tesis kazandıran ve 1994’te Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen hayırsever iş adamı için Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinde Kent Meydanı’daki Atatürk Anıtı önünde toplantı.

Bolu halkı adına Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik Atatürk anıtına çelenk koydu. Ardından il protokolü kortej eşliğinde merhum hayırseverin ismini taşıyan İzzet Baysal Caddesi’nde saygı yürüyüşü gerçekleştirdi. Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Komando Tugay Komutanı Piyade Kurmay Albay Muammer Alper, AİBÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, İzzet Baysal’ın kızı Esin Avunduk ile il protokolü ve öğrencilerin de arasında bulunduğu yüzlerce kişi, Belediye Meydanı’ndaki İzzet Baysal Anıtı’na kadar belediye bandosu eşliğinde yürüdü.

HAYIRSEVERİN ANITINA ÇELENK KONULDU

İzzet Baysal anıtı önünde gerçekleşen programda Vali Baruş, Başkan Yılmaz ve Rektör Vekili Mollaibrahimoğlu, çelenk koydu. Daha sonra İzzet Baysal’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi.

VAKIF BAŞKANI BAYSAL: HER FANİYE NASİP OLMAYAN UNUTULMAZLIĞIN ÖRNEĞİNİ VERİLİYOR

Hayırsever iş adamının yeğeni İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, törende amcası için yazdığı mektubu okudu. Baysal, “Bolululara adadığın bunca eğitim ve sağlık tesisini, hepimiz biliyoruz ki onlardan hiçbir şey beklemeden karşılıksız verdin. “Ama işte bir kere daha görüyorsun, onlar da sana en değerli karşılığı böyle güzellikler ile veriyorlar: Sana adadıkları bu şükran günlerinde sevgilerini veriyorlar, her faniye nasip olmayan unutulmazlığın örneğini veriyorlar… Senin için her şeyden mühim olduğunu bildiğim, vakfına sahip çıkmayı biliyorlar” ifadesini kullandı.

“YÖK HUKUK FAKÜLTESİ İHTİYACI ONAYLANDI, BAKANLAR KURULU ONAYINA SUNDU”

Baysal, mektubunda bir müjdeye de yer vererek şöyle devam etti:

“Yaşamının son yıllarında biliyorsun Üniversitemize bir Hukuk Fakültesi armağan edebilmek en büyük arzundu. Vakıf Mütevellileri olarak bu isteğinin takipçisi olduk. Rektörlük gerekli senato kararını alarak yıllar öncesinden bu talebini YÖK Başkanlığının onayına sundu. Rektörden aldığım müjdeli haber işte buydu; YÖK, Üniversitemizin bir Hukuk Fakültesi ihtiyacını onaylamış ve Bakanlar Kurulu’nun onayına sunmuş. Yapılmış protokol gereği önümüzdeki üç yılın gelirleri Mengen Kampüsü inşaatlarına bağlanmış olmasına rağmen, ümit ediyorum ki o inşaatlar devam ederken, Allah’ın yardımıyla 2017 yılında Hukuk Fakültesi inşaatına da başlayabiliriz.

Allah kısmet ederse seneye sana tekrar yazabilmek ümidiyle, Sayın Mütevelli Üyeleri adına bu Şükran Günlerini düzenleyenlere tekrar teşekkür ediyor ve bugün buraya toplanmış Bolulu evlatlarınla birlikte sana rahmet, şükran ve sevgilerimi sunuyorum. Cenab-ı Hakk’ın sana lütfettiğine inandığım cennetinde rahat ve müsterih ol, Sevgili Amca.”

REKTÖR VEKİLİ MOLLAİBRAHİMOĞLU: GAYEMİZ, ÜNİVERSİTEMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRMEKTİR

YÖK tarafından geçtiğimiz günlerde rektör vekili olarak görevlendiren Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu da Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile bilgiler vererek “Hayırla andığımız İzzet Baysal, Bolu’da sayısız eser, unutulmayacak bir isim bırakmıştır. Geriye bırakmış olduğu serler ve kurmuş olduğu vakıf, hep devam edecek, İzzet Baysal adı da hiç unutulmayacaktır. Kurmuş olduğu üniversite, bugün itibariyle 11 fakülte, 4 enstitü, 6 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 17 araştırma merkeziyle hizmet vermektedir. Üniversitemizde halen, bin 300 öğretim elemanı, 800 idari personel ve 30 bin öğrenci bulunmaktadır. Gayemiz, üniversitemizi sürekli geliştirmek, kaliteli eğitim ve öğretim sayesinde vatana ve millete yararlı eğitimli bir nesil yetiştirmektir” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ: YAŞAMIN PENCERESİNDEN SENİ GÖRÜYORUZ”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise İzzet Baysal’a hayranlığını ve şükranlarını konuşmasında şu sözlerle ifade etti:

“Kimi hayır adamı, kimi hayırların efsanesi dedi. Gerçek sıfatı halk verdi. O, Bolunun İzzet Babası oldu. Saygı sana, şükran sana, sevgi sana. Mekânın cennet, ruhun şad olsun İzzet Baba. Sağlıktan eğitime Bolu’nun aydınlığı oldunuz. Yaşamın penceresinden baktığımızda seni görüyoruz. Yaşlıların dermanı, hastaların can suyu, şifası oldunuz. Doğumdan ölüme uzanan zaman diliminde, emanet edilen gençliğin yolunda, aydınlığın bilim ışığını yaktınız. Kentimizi gelişmiş ülke seviyelerine çıkarmak hedefimizdir. Siz çorak topraklarda kuruyan dudakların suyu, aydınlığı arayanların ışığı, gülümseyen gözlerde parıltı, hastaların, düşkünlerin babası oldunuz. Hayatınız bir roman. Okuyoruz! Sayfa sayfa, satır satır, hece hece… Ellerimiz semada, sevgin gönlümüzde, dudaklarımızda dua. Saygı sana, şükran sana İzzet Baba. Cennet mekân İzzet Baba…”

VALİ BARUŞ: İYİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ VAKIF MÜESSESESİDİR”

Bolu Valisi Aydın Baruş da günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, “İnsanoğlu iki kapılı bir han olan dünya misafirhanesinden göç edip gittiğinde adının iyi bir şekilde anılmasını istiyorsa diğer insanların fikirlerini ve yaşamını olumlu yönde etkileyecek bir iz bırakması gerekir. Karşılık beklemeden yapılan iyiliğin en güzel örneği vakıf müessesesidir. İzzet Baysal ismi sahip olduğu varlığı insanların istifadesi için vakfetmenin simgesi olmuştur.” dedi.

“İZZET BAYSAL HAYATTAYKEN YAPTIĞI İYİLİKLERLE YETİNMEMİŞTİR”

“İzzet Baysal hayatta iken Bolu için yapmış olduğu iyiliklerle yetinmemiş, kendisinden sonra da bu hayırların devamını sağlamak üzere kurmuş olduğu vakıf müessesesiyle eğitimden sağlığa Bolu halkının ve gelecek nesillerin yaşamına etki eden yüzlerce eserin ortaya çıkmasına imkan sağlamıştır.” diyen Baruş, sözlerinin devamında ise “İzzet Baysal’ın Bolu insanına bırakmış olduğu miras sadece maddi eserlerden ibaret değildir. O, zorluklar karşısında yılmadan çalışarak alın teriyle kazanma, bu kazanımlardan içinde yetiştiği toplum ve topraklarında yaşadığı ülke için karşılıksız olarak vazgeçme anlayışını bizlere miras bırakmıştır. Bu mirası örnek alan hayırsever insanlarımız sayesinde bugün Bolu her alanda yeni eserler kazanmaktadır. Hayırseverliğin timsali saygıdeğer büyüğümüz; “Bolu halkı ve yeni nesillerimiz bizlere emanetin olan eserlerine sahip çıkma sorumluluğunu yerine getirmeye, senin adını kalplerinde ve zihinlerinde yaşatmaya devam edecektir. Aramızdan ayrılışının 17. Yılında Seni bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhun şad olsun.” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim