Koronavirüse karşı aşılama hazırlıkları son sürat devam ediyor. Çin’den getirilen 3 milyon doz aşı, uygulanacakları adreslere özel TIR’larla nakledildi. Hastanelerde aşı odaları hazırlandı, 3’er kişilik ekipler oluşturuldu. Aşı uygulanacakların takvimi 4 aşama olarak belirlendi.

Koronavirüse karşı aşılama hazırlıkları son noktaya geldi. 30 Aralık 2020’de Çin’den Türkiye’ye getirilen 3 milyon doz aşının analizleri yapıldı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da aşılamaların 14 Ocak Perşembe ya da cuma günü başlayacağını duyurdu.

Vatandaşların aşılanıp aşılanmayacağını ya da sıranın ne zaman geldiğini nasıl öğrenecekler? Vatandaşlar koronavirüs aşısı olup olmayacaklarını E-Nabız sisteminden ya da 2023’e ‘Aşıla’ yazıp SMS atarak öğrenecekler. Hastaneye gelemeyen vatandaşların ise evlerine gidilerek aşı yapılacağını da belirtildi.

4 AŞAMALI AŞI TAKVİMİ

Aşı uygulaması başladığında öncelik verilecek olan vatandaşlar ise “AŞAMALI AŞI TAKVİMİ” olarak belirlendi. Belirlenen takvimde aşı olacak vatandaşlar Sağlıkçılar, 65 Yaş Üstü Ve Kronik Hastalar, Riskli Ortamda Çalışanlar ve Diğer Vatandaşlar olarak belirlendi.

1- SAĞLIKÇILAR: Belirlenen takvime göre koronavirüs aşıları öncelikle sağlık personeline yapılacak. Türkiye’de kamuda, üniversitede ve özel hastanelerde toplam 1 milyon 119 bin 886 sağlık personeli bulunuyor. İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısı sağlık personeline uygulanacak. Bu da 2 milyon 239 bin 772 doz aşı demek.

2- 65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALAR: Geriye kalan 760 bin 228 doz aşının ise toplam 380 bin 114 kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşa uygulanması planlanıyor. Ancak ilk dozlar yapıldıktan sonra Çin’den sipariş edilen diğer 47 milyon doz aşının ülkeye peyderpey ulaşması durumunda, sağlık personeli ikinci dozu almadan, geriye kalan 65 yaş üstü ve riskli gruplar aşılanmaya başlayacak.

3- RİSKLİ ORTAMDA ÇALIŞANLAR: Daha sonra toplumda yüksek riskli ortamlarda, kritik işlerde çalışanların aşılanması düşünülüyor. Bunlar arasında askerler, polisler, adliye ve yargı hizmetlerinde çalışanlar, öğretmenler, akademik personel, gıda sektöründe çalışanlar, toplum için lojistik öneme sahip yerlerde çalışanlar (belediye hizmetleri, elektrik, su, çöp toplama, itfaiye, kargo görevlileri) bulunuyor.

4- DİĞER VATANDAŞLAR: Daha sonraki planlamada 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler bulunacak ve giderek 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar, 18-49 yaş arası genç yetişkinler aşılanacak. Topluma aşı uygulaması ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılacak.

Editör: TE Bilisim