Bolu Valisi Ahmet Ümit’in başkanlığında, Bolu İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı kent yöneticileri ve idarecilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Türkiye’nin en aktif fay hatlarından birinin üzerinde bulunan Bolu’da birçok afet meydana gelebiliyor. Bu kapsamda afetler sırasında meydana gelebilecek olumsuzlukların önlenmesi ve zararın en aza indirilmesi amacıyla, İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlandı. İRAP’ın tanıtımı ve atılacak adımların anlatılması için de Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda konferans düzenlendi. Bolu İl AFAD İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa; Bolu Valisi Ahmet Ümit, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve idareciler katıldı.

“8 HEDEF VE 123 EYLEMDEN OLUŞMAKTADIR”

Programın açılış konuşmasını yapan ve çalışma hakkında bilgi veren Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Celal Kürşat Bozkurt, “İlimizde ilk defa hazırlanan İRAP Bolu, afet kaynaklarının belirlenerek, risklerinin azaltılmasıyla birlikte ilimizin afetlere karşı dirençli hale getirilmesi için yerel düzeyde yol gösterici bir düzeyde olup, 8 hedef ve 123 eylemden oluşmaktadır. İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Müdür Başkanlığımız ve Bolu Valiliğimizin öncülünde ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitemizin ve sivil toplum kuruluşlarının değerli katkılarıyla ortaya çıkardığım İl Afet ve Risk Azaltma Planının gelecekteki çalışmalara katkı sağlayacağını umuyor, hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının akabinde İl Afet ve Acil Durum Planlama Risk Azaltma Şube Müdürü Gökhan Yılmaz tarafından planın detaylarını aktaran sunum yapıldı. Sunumda en çok eylemin belediyelere düştüğüne dikkat çekildi.

“BÜYÜK ZARARLAR YAŞAMIŞ İNSANOĞLU”

Programda afetleri üzerine konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit; “Afet dendiği zaman insanoğlunun kendi gücüyle, kendi emeğiyle, kendi gayretiyle önüne geçemediği ve insan için, insanlık için, tabiat için, doğa için çok önemli zararlar veren büyük problemler üreten doğa olayları aklımıza gelir. Ne yazık ki bu olaylar elbette insanlık tarihiyle başlamıştır ve devam etmektedir. Daha doğrusu tabiatın yaradılışı itibariyle başlamıştır. Hiçbir zamanda sonu gelmeyecektir. Yanardağlar, toprak kaymaları, fırtınalar, kasırgalar, tsunami, sel, kıtlık, kuraklık, salgın hastalıklar, özellikle depremler insanoğlunun hayatında çok önemli yerler tutmuş. Bu olayların neticesinde tarihe baktığımızda milyonlarca insan ölmüş, milyonlarca insan yaralı kalmış, milyonlarca diğer canlılardan ölen olmuş. Akla hayale gelmeyecek kadar büyük zararlar yaşamış insanoğlu” dedi.

“AFAD BAŞKANLIĞI KURULMUŞTUR”

Afet çalışmalarına ilişkin bilgi veren ve çalışmaların tek bir çatı altında birleştirildiğini aktaran Vali Ümit, “Ülkemiz genelinde sorumluluk sahibi afetlerle mücadele, afetlere karşı tedbir alma, afetler öncesinde-sonrasında görevli olan, sorumluluğu olan birçok kurumumuz son 15 sene içerisinde devletimiz tarafından birleştirilmiş ve bir tek kurum haline getirilmiştir. İçişleri bakanlığımıza bağlı AFAD Başkanlığı kurulmuştur. Bugün bütün afetlerle ilgili bütün çalışmalar o daire başkanlığı çerçevesinde ve Sayın Bakanımızın öncülüğünde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

“TEDBİRLERİMİZİ ALARAK TAKDİRİ RABBİMİZE BIRAKMALIYIZ”

Afetlere karşı, önce insanların tedbir alması gerektiğine vurgu yapan Ümit, “Biz bütün tedbirlerimizi alalım. Takdiri Allah’a bırakalım. Unutmayalım ki en erken uyarı sistemimiz belleğimizdir. Yine acı ve zararları en aza indirmenin en etkin yolu tedbir ve bilinçtir. Deprem şartlarına uymayan ev ve diğer yapıların devletimizin de yardımıyla depreme dayanıklı hale getirmemiz konusunda söylenmesi gerekenleri ifade ettim. Tüm tedbirlerimizi en iyi şekilde alaraktan takdiri Rabbimize bırakmalıyız” şeklinde konuştu.

Ümit’in konuşmasının ardından program sona erdi.

Editör: TE Bilisim