Bolu’nun hayvan barınaklarını denetleyen HAYKONFED, Gerede ve Yeniçağ’daki durumun çok kötü olduğunu belirterek, durumu Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’a ilettiklerini belirtti.

Haber: Servet Gökçek

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Bolu’daki barınakları ziyaret ederek incelemelerde bulundu. HAYKONFED Başkan Yardımcısı Haydar Özkan’ın katılımında gerçekleşen incelemelerde Bolu Belediyesi Hayvan Barınağı, Gerede Belediyesi Hayvan Barınağı ile Gerede-Yeniçağ yol ayrımındaki kavşaktaki hayvanların durumu detaylı bir şekilde denetlendi.

BOLU BELEDİYESİ’NDE DURUM İYİ

Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından hizmette tutulan hayvan barınağında açıklama yapan Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, barınağın Türkiye’ye örnek gösterilebilecek durumda olduğunu belirtti. Özkan’ın açıklamaları kendisini takip eden hayvanseverleri sevindirdi.

GEREDE’DE ŞİKAYETLER BAŞKAN ALLAR’A İLETİLDİ

Öte yandan Gerede Hayvan Barınağı’nda yapılan incelemelerde şikayetler üst üste sıralandı. Barınakların pislik dolu olduğunu, köpeklere ölü tavuk verildiğini belirten federasyon üyeleri, sosyal medya üzerinden, “Hayvanları şehirden toplamak için barınak yapılmış. Besleme, tedavi, kısırlaştırma yok. Ölen tavuklar bertaraf yerine köpeklere veriliyor. Kafes çiş kaka dolu. #gerede Belediyeler ceza kapsamına alınmadan bu zulüm durmaz”, “Bolu Gerede barınağına da gittik. Maalesef yine onlarca sorun vardı. Bir tanesi bu; köpeklere yesinler diye ölü tavuk veriyorlarmış sürekli. Bunların verilmemesi, gömülmesi gerekir” şeklinde ifadeler kullandılar. Durumun Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’a iletildiği de öğrenildi.

“HAYVAN SAYISI OLDUKÇA FAZLA”

Gerede’deki durumun Türkiye’nin her yerinde olduğuna dikkat çekerek, barınakta gördüklerini anlatan Başkan Yardımcısı Özkan, “Şu anda Gerede Barınağı’ndayız. Türkiye’nin her yerinde şunu görüyoruz, Türkiye’nin her yerinde bakın. Bir yere gittiğimiz zaman konuşmalarımız, açıklamalarımız yalnızca o ilçeyi kapsamıyor. Hayvan sayısı oldukça fazla. Çevreyi görüyorsunuz, bu noktada veteriner hekimimiz burada. Sayın Başkan ile biraz önce görüşme sağlandı. Buradaki hayvan sayısının bir kısmı, kısırlaştırılmayacak olanlar şu an şehrin muhtelif yerlerine, uygun besleme odakları konulup alınacak. Bizlerle birlikte koordineli bir şekilde alınacak. Kısırlaştırılacak olanlar da kısırlaştırılıp yine şehrin muhtelif yerlerine konulacak. Bütün arkadaşlarımızdan şunu istirham ediyoruz, gönüllülerimizden. Lütfen ilinizde, ilçenizde, beldenizde olan hayvan barınaklarını lütfen ziyaret edin. Belediyeler ceza kapsamına alınsın” dedi.

“BELEDİYELERİ CEZA KAPSAMINA ALIN”

Gerede-Yeniçağ yol ayrımındaki durum hakkında da bilgi veren Özkan, “Şu an burası tam bir kavşak, yol ayrımı. Bütün şehirlerarası yol ayrımlarından belediyeler hayvanları toplayıp atıyor. İşte hayvanın durumu,  orada acılar içinde ölecek. Yurt genelinde durum böyle. Bunun önlenebilmesi için yasa yapıcılara diyoruz, belediyeleri ceza kapsamına alın. Nüfus sayısına bakmadan 3 tane konteyner de mi koyamazsın? 3 tane konteyner; kısırlaştırma, postaparetif, personelin ihtiyaçları. 3 konteyner da bu işi çözecek” ifadelerini kullandı.

VALİ YARDIMCISI ZİYARET EDİLDİ

Ayrıca çalışmalar sonrasında Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ve Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Serpil Ünsal ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda ilçe barınaklarındaki durum aktarıldı.

 

Editör: TE Bilisim