17 Temmuz 1934…

Bu tarihe kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bolu’ya gelmemişti. Bolulular Gazi'nin Bolu'ya gelmesini çok istemekte ve bu arzularını Gazi'ye iletmekteydiler. Nihayet, 1934 Temmuz'unun başlarında Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas (Gürer) Bolu'ya gelmiş ve Belediye Başkanı Baytar Reşit (Aker)'e Gazi'nin Bolu'ya geleceğini müjdelemişti. Şehir büyük bir sevince bürünmüş ve O'nu en iyi şekilde karşılamak için komiteler kurulmuştu. Hisar denen eski Halk Fırkası Binasının yoluna halılar sermeye karar verildi. Ancak, hazırlıkları yerinde görmek için 15 Temmuz 1934'de Bolu'ya gelen Gazi'nin yaveri Abbas Bey O'nun böyle gösterişlere kızdığı aktardı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 17 Temmuz 1934 saat 17.00'de Bolu'ya geldi. Bolu halkı kendileri için büyük bayram kabul ettikleri bu günün neşe ve heyecanı içinde Gazi'nin geleceği yolu doldurmuş ve büyük kurtarıcılarını “Yaşa, var ol” sesleriyle ve büyük tezahüratla karşılamışlardır. Şehir baştanbaşa süslenmiş ve Gazi halkın yürekten gelen tezahüratı arasında misafir kalacağı Fırkaya doğru yola çıkmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in gerek Millî Mücadele döneminde gerekse Cumhuriyet’in ilanından sonra çıktığı yurt içi seyahatleri içinde Bolu bölgesine yaptığı ziyaretler tarihî açıdan önem arz etmektedir.

Bolu'yu ziyaretinden sonra ayrılırken sabah Halkevinin hatıra defterine ise şunları yazmıştır; “Bolu Halkevinde bir gece kaldım. Bolu’nun güzelliğinden, halkın coşkun sevinçlerinden çok mütehassis oldum.”

Gazi Mustafa Kemal

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla güzel Bolu’muza teşriflerinizin 86. yıldönümünde,  17 Temmuz 1934 tarihinin ilimize kattığı anlamı,  halkımızın yüreğinde oluşturduğu coşku ile kutlamanın onuru içerisinde “HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA

Haber: Aslı Akış

Editör: TE Bilisim