Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Güler Mercan, Kurban Bayramında hem etlerin saklanması hem pişirilmesi hem de tüketilmesi konusunda önemli bilgiler verdi. Diyetisyen Mercan, etlerin muhafaza edilmesi ve çözdürülmesinin ayrı bir önem taşıdığına da dikkat çekerek sağlıklı beslemenin yollarını da aktardı.

Haber: Aslı Akış

BAİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Güler Mercan kurban etinin doğru tüketimi konusunda uyarıda bulunarak, Kırmızı etin iyi kalite hayvansal protein kaynağı olduğuna dikkat çekti.  Bununla birlikte etin A, B6, B12 vitaminlerini ve demir, çinko, fosfor, magnezyum minerallerini içerdiğini vurguladı.

Mercan; “Kırmızı et hayvansal kaynaklı proteinin en iyi kaynaklarından bir tanesi. İçerisinde Demir, çinko, fosfor, magnezyum, B12, B6 ve A vitamini gibi pek çok vitaminler içeriyor. Ama tüketilirken içinde bulunmayan bazı vitamin, mineral ve bazı lif grupları var. Dolayısıyla biz genellikle et tüketiminde bir yeşil salata ve sebze yemeği öneriyoruz ki hem C ve E vitaminlerini alalım hem de bir miktar lif alalım ki bağırsak sağlığımız daha düzenli olsun. İdeal bir kurban bayramı öğle öğünü ızgara bir et grubu yanında limon ve yeşil bir salata olabilir” şeklinde konuştu.

GÜNLÜK ET TÜKETİM MİKTARI NE KADAR OLMALI?

Kurban Bayramında günlük et tüketim miktarına dair önerilerde bulunan Diyetisyen Güler Mercan;

“Sağlıklı beslenmede bizim önerdiğimiz günlük yaklaşık olarak 3 -4 köfte kadar yani maksimum 100-150 gram kadar et tüketilmesi. Ama Kurban Bayramında kahvaltı dahil üç ana öğünde birden et tüketimi olabiliyor. Bu da hem böbrek açısından hem sindirim açısından biraz vücudumuzu zorluyor.

O yüzden sadece bir öğünde et tüketip diğer öğünde sebze ya da kuru baklagil tüketmek en sağlıklısı. Dediğim gibi sağlıklı birey maksimum 150 gramı geçmeyecek kadar et tüketirse daha iyi olur” diye konuştu.

RİSK GRUBUNDAKİ HASTALAR DİKKAT!

Kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireylerin et tüketimine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Güler Mercan; “Kırmızı et ve sakatatlar kolesterol açısından çok yüksek. Dolaysıyla bu tip kronik rahatsızlığı olan kişilerde et tüketim miktarlarına çok dikkat etmelerini istiyoruz ki fazla miktarda kolesterol alınmasın. Ayrıca bayramda birde şerbetli tatlı, şekerli gıda tüketimi çok fazla artıyor. Diyabetli bireylerin çok çok dikkat etmesi gerekir bu konuda. Çünkü kan şekeri de ciddi oynamalar görülebiliyor. Bayram süreçlerinde hastalarımızda düzensizlik yaşıyoruz. O yüzden özellikle şerbetli tatlı tüketimi hem içerisinde ciddi yağ bulunduğu için hem de çok şeker bulunduğu için kronik hastalı olan bireylerin kesinlikle dikkat etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

ETİ DOĞRU PİŞİRME YÖNTEMİ NASIL OLMALI?

Kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Diyetisyen Güler Mercan; “Eti kesip hemen birkaç saat içerisinde pişirip tüketiyoruz. Bu aslında çok doğru olmuyor çünkü et yeni kesildiği için sertliği var o bakımdan bir miktar dinlemesi gerekiyor. Eğer bu dinlenme yapılmaz ise hem sindirim problemleri yaşanabiliyor hem de pişirmede zorluklar yaşanabilir. Özellikle mide hazımsızlığı bulunan bireylerin 24 saat dinlenmemiş bir eti tüketmesini çok tavsiye etmiyoruz. Bunun dışında kızartma ve kavurma çok doğru yöntemler olmuyor sağlıklı beslenmede. Fırında, haşlama, ızgara çok daha sağlıklı yöntemler. Bu şekilde pişirilirse daha iyi olur ama ızgarada da dikkat etmemiz gereken noktalar var. Etin kömürleşmesi demek kanser riskinin besinde artması demek. O kömürleşmeyi çok

fazla istemiyoruz. Dolayısıyla et ile ateşin mesafesi yaklaşık 15cm kadar olursa o kömürleşme, vitaminin kaybı ve kanserojen riski olmadan beslenebiliriz” şeklinde konuştu.

“ET HAŞLAMA EN SAĞLIKLI YÖNTEM”

Kurban Bayramında etinin tek bir öğünde tüketilmesinin sağlık açısından öneminden bahseden Mercan; “Kurban bayramında öğün olarak tabii ki en sağlıklı olan et haşlama yöntemi. Et haşlamanın içerisine soğan, sebze biraz daha vitamin değerini artırılarak ekstradan bir yağ eklenmeden pişirilmesi en sağlıklı yöntem bizim için. İki öğünden birinde yani öğle ya da akşam yemeğinde et haşlamayı tercih etmek diğer öğün hafif yemek sağlık açısından önemli” dedi.

“KESİMİN YAPILDIĞI ORTAM HİJYENİ ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Uygun koşullarda kesilmeyen bir ette çok ciddi riskler bulunuyor” diyen Mercan;  “Hayvanlardan insanlara Salmonella, Tenya gibi pek çok rahatsızlık bulaşabiliyor. Kesim koşulları kesimin yapıldığı ortam hijyeni çok çok önemli. Bu süreçlerde sık sık el yıkaması elin temiz olması da çok önemli.

Birde bizim özellikle dikkat ettiğimiz konu; et kesilen tahta ile et kesilen bıçakla herhangi bir başka besinin kesilmemesi lazım o zaman çapraz bulaş olabiliyor. Yani biz et kestiğimiz bıçakla çiğ salata ya da meyveyi kestiğimizde çok ciddi bakteri bulaşı yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

“KIYMA YA DA KUŞBAŞI ŞEKLİNDE HAZIRLANMALI”

Mercan, Kurban etlerinin saklanması konusunda önemli uyarılarda bulunarak; “Genelde Kurbandan sonra genelde dondurucuya bir hazırlık süreci oluyor. Bizim de burada dikkat etmemiz gereken öncelikle küçük parçalara bölmek. Kıyma ya da kuşbaşı şeklinde hazırlayıp tek konumluk paketler halinde poşetlere koyup o şekilde dondurucuya yerleştirmek çok daha sağlıklı olacaktır. Çünkü diğer türlü çözdür tekrar doğrama, hazırlama işlemlere maruz kalırsa bakteri oluşma riski artacaktır. O bakımdan bizler ön hazırlığın iyi bir yapılmış şekilde dondurucuya koymayı tavsiye ediyoruz. Dondurucuya konulmayacak ise -2 derecede maksimum 122 hafta dolapta saklanmalı” dedi.

KURBAN ETİNİN ÇÖZDÜRÜLMESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Etlerin dondurucudan sonra çözdürülmesi konusunda yapılası gerekenleri anlatan diyetisyen Güler Mercan; “Etleri çözdürecek isek buzdolabının soğutucu kısmında çözdürmek en sağlıklı olan. Eğer acelemiz var ise daha çok akan suda çözdürme önerdiğimiz bir yöntem. Onun dışında eti oda sıcaklığında bırakmak doğru bir tercih olmuyor çünkü etin dış kısımları uzun süre sıcak hava ile temas ediyor. Bu durumda besin değeri açısından risk taşıyor. Etler dondurucuda -18 derecede 3 ile 6 ay kadar saklanabiliyor. Daha uzun süreler saklanmasını önermiyoruz. Süre çok uzadığı için risk biraz daha artıyor” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH GÜZEL BİR BAYRAM GEÇİRİRİZ”

BAİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Güler Mercan Son olarak herkese iyi bayramlar dileyerek; “Tüm İslam âleminin kurban bayramını kutluyorum. İnşallah güzel bir bayram geçiririz” dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim