Haber: Aslı Akış

Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Sincer hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin kalp, tansiyon ve şeker hastalarını etkilemesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Sincer sıcak ve yüksek nemin kalp hastalarını olumsuz yönde etkilemesi yönünde yaptığı açıklamada; “ Bildiğiniz gibi sıcak havada tüm insanlarımızda gevşeme olduğu gibi damarlarımızda da bir gevşeme oluyor. Buna bağlı olaraktan damarlar genişlediği için kalbin önündeki volum artıyor sıcağa bağlı olaraktan. Esasen hem kalp hastaları, hem soğuk, hem sıcak bizim kalp hastaları için istemediğimiz bir durum. Sıcakta damarlar genişlediği için kalbin önündeki kalp volumü artıyor. Buna bağlı olaraktan özellikle kalp yetmezliği hastalarında kornea transplantasyonu olan hastalarda hastalar öndeki volüme yükü arttığı için hastalar kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıya kalıyor. Yine soğuk havada bunun tam tersi olan damarlarımız vazokonstrüksiyona uğradığı veya büzüştüğü için buna bağlı olarak da kalbin önündeki direnç artıyor ve hastalar özellikle kornea kalp hastalığı kalp yetmezliği olan hastalar, yine bunu dışında ilhimaton hastalar protizveze olmuş oluyor.” dedi.

ANİ TANSİYON DÜŞMELERİNE DİKKAT

Doç. Dr. İsa Sincer tansiyon hastalarının kullanmış oldukları tansiyon ilaçlarının sıcak havalarda sıvı kaybına neden olduğunu ifade ederek uyarılarda bulundu.

Sincer “Yine tansiyon hastaları ile ilgili. Sıcak hastalarda özellikle tansiyon ilacı kullanan hastalar dikkat etmesi lazım. Bir de şu terlemeye bağlı aşırı sıvı kaybı olduğu için hastalarda volume yükü azalıyor. Özellikle bizim tansiyon ilaçların içerisinde idrar söktürücü dediğimiz ilaçlarımız var. Bu ilaçlar hastalarda volüm yükü yani sıvı kaybına bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri ve bayılmalar görülebiliyor. Özellikle sıcak havalarda biz hipertansiyon olan hastalarda kalp yetmezliği olan hastalarda korena transplantasyonu olan hastalarda yine kapak hastaları özellikle çok böyle sıcakta dolaşmalarını istemiyoruz. Bu tür hastalıklarda en büyük önerimiz şu genellikle ılık su hafif soğuk su ile duş almalarını tavsiye ediyoruz. Bir de tuzsuz yiyecekler.”

“ŞEKER HASTALARI RİSK ALTINDA”

Ani sıcak değişimlerinin görüldüğü bu dönemde yaşanan şikayetlerin en az düzeyde seyretmesi için tavsiyelerde bulunan Sincer “Özellikle bu sıcak havalarda  kronik inflamatuvar hastalığı olan hastalar bunlar “inflamatuvar bağırsak hastalıkları”  yine bazı romatizmalı hastalıklar bu sıcak havanın etkisiyle artabiliyor. Yine aynı şekilde bu hastalar özellikle sıcak havada dışarı çıkmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü sıcak bazen inflamasyon’u tetikleyebiliyor soğukta olduğu gibi. Bir de ani sıcak değişimleri, ani ısı değişimleri bu dönemde çok görüyoruz. Bunlarda aynı şekilde kronik inflamasyon hastalarını etkiliyor. Yine şeker hastaları, hamileler sıcak havadan etkileniyor. Hamilelikte volüm yükü arttığı için sıcakta kalbin volüm yükü arttığı için,hamileler özellikle kalp şikâyetleri, ayaklarda şişlik gibi şikâyetler olabiliyor. Yine şeker hastaları risk altında oluyor. Onun için bu tür kronik hastalıkları olan hastaların mecbur kalmadıkça bu sıcakta dolaşmamalarını biz öneriyoruz.” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim