Bolu Valisi Aydın Baruş, 2017 yılı 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde Bolu’da devam eden önemli projelerin detaylarından bahsetti.

Tekke Barajı, Taşlıyayla Göleti Sulama Projesi, yurt inşaatları, olimpik yüzme havuzu gibi devam eden önemli projelerin detaylarını paylaşan Vali Baruş, Adliye Binasında da %65 fiziki gerçekleşme sağlandığını, binanın 2018 yılında Boluluların hizmetinde olacağını kaydetti.

Bolu Valisi Aydın Baruş, Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde projeler ile ilgili yaptığı konuşmasına İl Özel İdaresi tarafından devam ettirilen 219 projeden bahsederek başladı. Bolu’ya gönderilen 19 milyonluk ödenekle projelerin devam ettirildiğini ifade eden Baruş şunları söyledi; “İlimize 2017 yılında Yüksek Planlama Kurulu kararıyla, 19 milyon 184 bin TL ödenek aktarıldı. Ayrılan ödenekler çerçevesinde 86 adet içme suyu projesi, 31 adet atık su projesi, 102 adet köy yolları projesi olmak üzere 219 proje programa alınmış olup bunlarla ilgili çalışmalar süratli bir şekilde devam ettirilmektedir. Bu projeler çerçevesinde 38 köy ve 64 mahalleye içme suyu yine köylerimizin öncelikli ulaşım aksları üzerinde olmak üzere 149 kilometre civarında birinci kat asfalt kaplama 14 kilometre bütünde sıcak kaplama 50 bin 400 metre kare parke taşı döşenmesi ve 10 kilometre ikinci kat asfalt 31 adet kanalizasyon ve fosseptik yapılması 1 adet de menfez yapımı planlanmış olup çalışmalar bu yönde devam etmektedir.”

“Son derece önemli bir yatırım”

Tekke Barajı inşaatı ile ilgili detaylardan da bahseden Vali Baruş, “Bildiğiniz gibi ilimizdeki büyük yatırımlardan Tekke Barajı inşaatı devam etmektedir. Bunla ilgili 2017 yılında 10 milyon TL ödenek ayrıldı. Geçmiş yıllarda da 29 milyon 745 bin TL ödenek ayrıldı. 2017 yılında da 9 milyon TL harcama yapıldı. Projede şu anda asfalt çalışması başladı. Asfalt çalışması da Bolu Belediyesi tarafından yürütülüyor. Kısa zamanda bu çalışmaların tamamlanması ve yolumuzun ulaşıma uygun hale getirilmesi işlemi hazır hale gelecek. Diğer taraftan baraj inşaatında derivasyon tüneli, beton kaplama işlemleri, gövde sıyırma, şekil verme işlemleri kazılar, tünel giriş ve çıkış portal beton işlemleri ile memba kısımları tamamlandı. Kaya dolgu imalatları devam ediyor. Projede %46 fiziki gerçekleşme sağlanmış durumda. Bu proje ile 15 bin 523 hektar alanın sulanması, Gerede ilçesine Dörtdivan ilçesine içme ve kullanma suyu temin edilmesi ayrıca da orada bulunan köylere içme suyu temini sağlanmış olacak. Bu ilimiz açısından çok önemli bir proje. Hem tarımsal açıdan, verim miktarının ürün niteliğinin değer kazanması açısından önemli, diğer taraftan da çevrede bulunan ilçelere sağlıklı içme suyu temini bakımından da son derece önemli bir yatırım.” diye konuştu.

“Bu çalışmalar göç sorununun çözülmesine katkı sağlayacak”

Seben Taşlıyayla Göleti sulama projesinin bölgedeki göç sorununun çözülmesine önemli katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Baruş, “Bolu Seben Taşlıyayla Göleti sulaması var. Daha önce İl Özel İdaresi tarafından yapılan bu göletten yararlanmak için son derece önemli bir proje. 2017’de ihalesi yapıldı. Kamu İhale Kurumuna itiraz süreci tamamlandığında ihale süreci tamamlanmış olacak ve çalışmalar başlayacak. Bu gölet sulaması da Seben Ovasının tarımsal ürün niteliğinin iyileştirilmesi bakımından son derece önemli. Bu yönde Seben Belediyesinin de önemli çalışmaları var. Oradaki ürün niteliğinin tespiti için Seben Derneği ile birlikte bir çalıştay düzenlediler. Ürün niteliği belirlendikten sonra orada hangi ürünlerin yetiştirileceği tespit edilerek vatandaşlarımızın istifadesine sunulacak. Böylece özellikle küçük ilçelerimizin mustarip olduğu göç sorununa kalıcı bir çözüm olma anlamında bu çalışmaların katkı sağlayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“750 öğrenci kapasiteli yurt yapılacak”

Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan öğrenci yurtları çalışmaları var. Kampus içerisinde Gölköy Yurt Müdürlüğü arsası üzerinde bir adet yurt bloğu olarak inşaat yapılması planlanmış. 27 Milyon TL proje bedelli 750 öğrenci kapasiteli yurt inşaatı için 2017 yılında 5 milyon ödenek ayrılmış olup proje çalışmaları da devam etmektedir. Gerede ilçemizde 300 kişilik öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır. Söz konusu yatırım için 4 milyon TL ödenek ayrılmıştır. Proje çalışmaları devam etmektedir.

“Adalet Binası 2018 yılında tamamlanıyor”

Bolu için önem arz eden Bolu Adliye Binasını 2018 yılında bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Vali Baruş, “Diğer önemli bir yatırım, devam eden Adalet Binası. İl Merkezinde Gölyüzü Mahallesinde 20 bin m2 alan üzerine yapılmakta olan bir projedir. 48 milyon TL proje bedeli var. 2017 yılında 13 milyon 750 bin TL ödenek ayrılmıştır. Bugüne kadar da 20 milyon 600 bin TL harcama yapıldı. Betonarme inşaatı bitmiş durumda. Diğer taraftan cephe giydirme, dış cephe seramik kaplama işlemi ile mekanik ve tesisat işlemleri devam etmektedir. İnşaatta %65 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu yatırımın 2018 yılı içinde tamamlanması ve Bolu Halkının istifadesine sunulması planlanmıştır.” dedi.

“Bolu iyisini hak eden doğal güzelliklere sahip”

Karaçayır Mahallesi’nde yapımı devam eden olimpik yüzme havuzu tamamlandıktan sonra projenin Bolu turizmine önemli katkıları olacağını söyleyen Vali Baruş, “Bir diğer, önemli projemiz Karaçayır bölgesinde inşaatı devam Olimpik yüzme havuzu. 20 bin m2 alan üzerine inşa ediliyor. Onun da 20 milyon 100 bin TL proje bedeli var. 2017 yılında arzu ettiğimiz ödenek gerçekleşmesi olmadı. Bugüne kadar 4 milyon 620 bin TL harcama yapıldı. Şu ana kadar %40 fiziki gerçekleşme sağlandı. Buradaki ödeneğin de arttırılması ile birlikte inşaatın hızlanması hedefleniyor. Bunu da 2018 yılında inşallah tamamlamayı planlıyoruz. Böylece Karaçayır Mahallesindeki spor kompleksi dediğimiz alan yaklaşık 2 bin dönümlük alanda çok çeşitli alanlarda spor yapma imkanı bulacak gençlerimiz, çocuklarımız. Diğer taraftan da Türkiye’nin önemli şampiyonaları bu kompleks içinde gerçekleştiriliyor malumunuz olduğu üzere. İlimizde zaman zaman Türkiye şampiyonaları yapılıyor. Bu şampiyonaların ilimizde yapılmasını son derece önemli buluyorum. Bildiğiniz gibi Bolu turizm alanında önemli yol kat etmiş durumda. İyisini hak eden doğal varlıklara sahip. Gerek doğası, gerek sıcak su kaynakları, gerekse sportif tesis olanakları bakımından daha iyisine layık. Bu müsabakaların ilimizde yapılması ilimize yönelik turizm hareketinde de son derece önemli rol oynuyor. Özellikle otel işletmelerimiz ve esnaflarımız çok ciddi kar sağlıyor ve böylece toplumsal refaha çok önemli katkı gelmiş oluyor. İnşallah bu devam eden yatırımlar da gerçekleştiği takdirde Bolu’muzun her spor dalında spor yapılmasına imkan sağlaması bakımından önemli bir süreç tamamlanmış olacak. Bu yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Çalışmalarda görev yapan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim