Bolu Valisi Ahmet Ümit, korona virüs salgını sürecinde ilimizde yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi. Vali Ümit, pandemi döneminde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ile birlikte aldıkları kararlardan bahsetti. Ümit; “3 tane kurul oluşturduk. Mahalle denetim ekiplerinin bünyesinde daimi takip ekiplerimiz var. Bunlar özel giysileriyle bütün toplu etkinlikleri başından sonuna izleyecekler” dedi.

 HABER: ASLI AKIŞ

 Bolu Valisi Ahmet Ümit, mart ayından bu yana ülkemizde görülen korona virüs salgınında ilimizde valilik bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vali Ümit, temmuz ayının ortalarında vaka sayılarının Bolu’da artış gösterdiğini de kaydetti. Öte yandan il salgın denetim ekiplerinin tüm sosyal etkinlikleri takip altına aldığını da dile getirerek oluşabilecek bir aksaklık durumda gerekli cezai işlem uygulayacaklarını kaydetti.

“ÜLKEMİZ BÜYÜK BİR DEVLET, MİLLETİMİZ BÜYÜK BİR MİLLET”

Vali Ümit, korona virüs salgını sürecinde ülkemizin ciddi çalışmalar sergilediğini belirterek; Mart ayından itibaren ülkemizi etkisi altına aldı. Aynı süreç içerisinde ilimizde de bazı vakalar görülmeye başlandı. Dünya genelinde güçlü ülkeler, pandemi döneminde hem paniklediler hem de ciddi darbeler aldılar. Biz ülke olarak, cumhurbaşkanımızın liderliğinde kurulan bilim kurulu, valiliklerin ciddiyeti ve vatandaşlarımızın konuya ciddi bir şekilde yaklaşmaları neticesinde çok güzel bir çalışma örneği gösterdik. Sadece iyi bir mücadele örneği göstermedik aynı zamanda 150’nin üstünde ülkeye yardım ettik. Ülkemiz büyük bir devlet, milletimiz büyük bir millet. Bizler de bu ülkenin mirasçıları, hizmetlileri olarak onur, gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“VAKALAR TEMMUZ’DA ÇOK CİDDİ ARTIŞ GÖSTERDİ”

Vali Ümit Ümit, haziran ayının başında normalleşme sürecine girildiğini anımsatarak; “Mart ayının sonuna doğru lokantalar, kafeler, işyerleri gibi birçok mekanlar hizmete kapandı. Çoğu ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, 1-2 sefer de ülke genelinde edildi. Tarih boyunca hiç rastlamadığımız olaylar yaşadık. Tarih boyunca Kabe’nin etrafında tavaf eden insanlar hiç eksilmemişti ama pandemi sürecinde tavaflar durduruldu. Ramazan ayında mukabeleler okunmaz oldu. Teravih namazları kılınamadı. Cuma namazları bir süre kılınamadı. Bütün bu olaylardan herkes etkilendi. Sağlık Bakanımızın verdiği bilgilerden hepimiz biliyoruz ki; mayıs ayının sonu, haziran ayının başında bu hastalık kontrol altına alındı. 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine girildi. 1 Haziran’a kadar Bolu olarak biz çok iyi geldik. Yüzde olarak vermek gerekirse 1 Haziran itibariyle %1’in altında 0,8. Bu yüzdeyi şöyle hesaplıyoruz; şüphe arz eden şahıslar teste tabi tutuluyor. Pozitif çıkan vakalar toplama orantılanıp yüzde bulunuyor. Şüpheli sayısı az olunca test sayısı da ona göre az oluyor. Buna göre de pozitif vakalar da kendini gösteriyor. 1 Haziran itibariyle %0,8 iken Temmuzun ortalarına doğru çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Hem ülkemizde hem ilimizde bunu hep beraber gördük rakamlardan. %20lere kadar yükseldi. Ağustos ayında %18’e çekildi. Ama haziran ayının öncesine göre önemli bir artış olduğunu hep beraber yaşadık, gördük” diye konuştu.

“TEDBİRLER ALMAK GEREKİYORDU”

“Valilik olarak pandemi kurulumuz ve hıfzıssıhha meclisimiz ile beyin fırtınası yaptık” diyen Vali Ümit;  “Aynı zamanda vatandaşlarımız içerisinden kanaat önderi olan birçok kişiyle de görüştük. Öncelikle neden önceden sakinken sonrasında birden arttığını araştırmak gerekiyor. Arkasından da tedbirler almak gerekiyordu. Yapılan görüşmelerde öncelikle konunun nereden kaynaklanmış olabileceği hakkında herkes kanaatini ortaya koydu. Özellikle iki noktada toparlandı pandeminin yükselme seviyesi. Bir tanesi tek cümleyle kurallara uyulmaması.  Ama kurallara uyulmamanın da daha çok yoğun olduğu mekanlar var. Bunlar başta nikah, nişan, düğün gibi toplu etkinlikler. Bunlar bizleri bir taraftan sosyal yapı anlamında güçlendirirken, pandemi döneminde salgının artmasına neden olduğu kanaatine varıldı. Bu çerçevede güneydoğuda taziyeler yasaklandı. Biz de yasaklamalar söz konusu değil” dedi.

“EKİPLERİMİZ DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR”

Vali Ahmet Ümit, İl Salgın Denetim Merkezi bünyesinde mahalle denetim ekipleri oluşturulduğuna da dikkat çekerek; “Biz 3 tane kurul oluşturduk. 1.kurul İl Salgın Denetim Merkezi. 2.kurul olarak mahalle denetim ekipleri oluşturduk. Başka yerlerde olmayan 3.ekibimiz var. Mahalle denetim ekiplerinin bünyesinde daimi takip ekiplerimiz var. Bunlar özel giysileriyle bütün toplu etkinlikleri başından sonuna izleyecekler. Normalde denetim şöyle yapılıyordu; etkinliklere belli aralıklarla gidilip kurallara uyuluyor mu, uyulmuyor mu kontrol ediliyordu. Şimdi böyle değil.

“İKİ TÜR CEZA KESİLECEK”

Ekiplerimiz toplu etkinlik sahiplerinin baştan sona kadar misafirleri olacaklar. Herhangi bir aksaklık gördüklerinde usulüne uygun şekilde uyaracaklar. Bütün bunlara rağmen ihmal devam ederse, güvenlik görevlileri çağrılıp onlara ceza kesecek.  İki çeşit cezası var bu işin. Bir tanesi para cezası. Bir de toplum sağlığını tehlikeye düşürmekten suç duyurusunda bulunulacak. Korona takip ekiplerimiz genel olarak gönüllü arkadaşlarımızdan oluşuyor. Mahalle ekiplerimiz ise muhtarlarımız, öğretmenlerimiz ve din görevlilerimizden oluşan eğer bunlardan herhangi bir eksiklik olursa azalarla telafi edilen 3’er kişilik denetim ekiplerimiz var. Büyük mahallelerimizde 1’den fazla denetim ekibi oluşturulmak zorunda. Kısacası her mahallemizde ve her köyümüzde en az 1 adet denetim ekibi oluşturuldu. Şu anda bunların hepsi faaliyette çalışmalarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL ETKİNLİKLER DAHA ÇOK DENETLENECEK”

Vali Ümit, toplu etkinliklerin 2 saat ile sınırlandırıldığını belirterek;  “Bütün düğün dernek vb. sosyal etkinliklerde süre konusunu tekrar değerlendirmek zorunda kaldık. 2 saatle sınırlandırıldı. Mümkün olduğunca asgari katılımla yapılması şeklinde karar alındı. Bütün toplu etkinlikler 3 gün öncesinden salon sahibiyle birlikte güvenlik güçlerine yazılı dilekçeyle bildirilecek ve böylece tedbirler alınacak. Mesela Cuma günü 37 tane düğünümüz vardı. Cumartesi günü 75 düğünümüz vardı. Pazar günü de 65 düğünümüz oldu. Ayın 18’inde bu kararı almıştık. Vatandaşlarımız Cuma gününden itibaren yazılı olarak bildirmeye başladılar. Genel olarak da herkes de bildirdi ve buna göre de tedbirler alındı. Bu hafta bunun denemesiydi. Önümüzdeki hafta çok daha rahat bir şekilde devam edecek. Giysi siparişleri verdik. Bu hafta içerisinde gelecek inşallah. Bu hafta içinden itibaren bütün sosyal etkinlikleri çok daha etkili bir şekilde denetlemeye başlayacağız. Şunu söyleyeyim bu kadar düğünün içerisinde 1 tane kurala uymayan çıkmadı. Bu bizim vatandaşımızın hassasiyetini gösterir. İnanıyorum ki ben eylül ayının ilk haftasında başarımız ortaya çıkacak. Hep beraber bu sayıları aşağı indireceğiz”  dedi.

Editör: TE Bilisim