Bolu İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Hayranlar köyü Yunuslar Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yunus Emre'nin hocalarından Yunusiye'ye ait olduğu tescillenen mezarın yanındaki kabrin Yunus Emre'ye ait olduğuna dair bulgulara ulaşıldığını gündeme getirerek bu konunun araştırılmasını istedi.

Haber: Aslı Akış

CHP'li Meclis Üyesi Eyüp Beşli tarafından Yunus Emre'nin mezarının Mengen'de olduğu yönünde bulgulara ulaşıldığını gündeme getirilerek konunun araştırılmasına dair meclis üyelerine önerge sunuldu. Geçtiğimiz yıl Kasım ayı il genel meclisi toplantısında Yunus Emre'nin mezarı Mengen'de' iddiasının değerlendirilmesi ayrıca kabrin, kime ait olduğunun belirlenmesi için oylama yapılarak Eğitim ve Kültür Komisyonuna sevk edildi. Akabinde Meclis üyeleri, mezarın olduğu ileri sürülen köyde inceleme yaptı. İncelemenin sonucunda hazırlanan rapor, ocak ayı İl Genel Meclisi Toplantısında görüşülerek gereğinin yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildi.

CHP İl Genele Meclisi üyesi Eyüp Beşli, Türkiye'de çok farklı yerlerde bulunan mezarların Yunus Emre'ye ait olduğu yönünde iddialar bulunduğunu da anımsatarak, Mengen’e kültürel yönden nasıl katkı sağlarız diye düşündüklerini ifade etti.  Beşli;  “ Yunus Emre’nin mezarının Mengen’de olduğuna dair çok ciddi bulgular var elimizde. Biz bununla ilgili çalışmaları geçen yıl başlattık.  Pandemiden dolayı bir gelişme gösteremedik, bu süreç uzadı. En son yakın zamanda yaptığımız görüşmeler neticesinde yetkililerle görüşüp sayın Valimiz ve İl Kültür Müdürü ile bu çalışmaları başlatacağız. Yunus Emre’nin mezarının Hayranlar Köyü Yunuslar Mahallesinde olduğu bulgularımız var. Süreç devam ediyor. Elinde çok önemli doneleri olan Gazi Üniversitesinde hocalarımız var. Hayranlar Köyü Yunuslar Mahallesinde bir anıt mezar yaptıktan sonra program düzenlemeyi düşüyoruz. O programa hocalarımızı çağıracağız. Biz sadece yunus Emre’nin mezarı burada demekle kalmayacağız, bu söylemimizin altını dolduracağız.

“İNANÇ VE KÜLTÜR TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Yunun Emre’nin mezarının burada olduğunu niçin iddia ediyoruz? Bu iddialarımızın haklılığını göstermek için, savunduğumuz tezin altını doldurarak Yunus Emre’nin mezarını hak ettiği şekle getirip Bolu ve Mengen’i kalkınması yönünde inanç ve kültür turizmine açacağız. İnanın o mezarın orada olduğunu tescil edersek Bolu ve Mengen’e turizm açısından çok büyük katkılar sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim