Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne Bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi Uzman Doktoru Ferhan Yılmaz,  yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılan Sülük Tedavisinin faydalarına dikkat çekerek, faydalarından bahsetti.

Haber: Aslı Akış

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezinde 5 bin yıllık tedavi yöntemleri ile günümüz tıbbı bilgilerin harmanlanarak uygulanıyor. Tedavi ünitesi vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görürken, GETAT’ta hacamattan sülük tedavisine mezoterapiden akupunktura çeşit çeşit uygulamalar yapılıyor. Hastalar, uzman doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemleriyle şifa buluyor.

“SÜLÜK TEDAVİSİ, ANTİK ÇAĞLARDAN BERİ HEKİMLER TARAFINDAN TEDAVİ ARACI OLARAK KULLANILMIŞTIR”

Sağlık Bakanlığınca güvence altına alındığından beri merdiven altlarında değil, ehil eller tarafından modern, hijyenik ortamlarda uygulanan Sülük tedavisinin tarihi hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Ferhan Yılmaz; “Sülükle tedavi anlamına gelen Hirudoterapi, antik çağlardan beri hekimler tarafından tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüzyılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. İbn-i Sina’nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır. Günümüzde sülük tedavisi biyolojik etkileri açısından “benzeri olmayan” bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmektedir. Hastalıklarda tedavi edici özelliği bulunan sülüklerin birkaç türü olup                    H. medicinalis, Hirudo verbana bunlardandır. Bu sülüklere “tıbbi sülük” adı verilir.” şeklinde konuştu.

“SÜLÜKLER VÜCUT AĞIRLIĞININ 3-10 KATI KADAR KAN EMER”              

Yılmaz,  sülük tedavisinin antidepresan, antibakteriyel ve antioksidan etkinliğinin ortaya konulduğunu da dile getirerek; “Sülükler vücut ağırlığının 3-10 katı kadar kan emer. Vücut ağırlığı arttıkça emdiği kan miktarı da artar ve bir yıla kadar beslenmeksizin yaşamını sürdürebilir. Sülükler, kan emerken vücuda kendi ürettikleri salgıyı verirler. Bu salgı 100′e yakın biyoaktif madde içermektedir. Bu maddelerin bir kısmı kanın pıhtılaşmasını engellerken bir kısmı oluşmuş pıhtıları eritmekte, birkaçı ağrı kesici özellikler sergilemekte, bir bölümü de kan basıncını dengelemektedir. Ayrıca sülük tedavisinin antidepresan, antibakteriyel, antioksidan etkinliği de ortaya konmuştur.” İfadelerini kullandı.

SÜLÜK TEDAVİSİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR

Sülük tedavisinin uygulandığını hastalıkları da belirten Yılmaz; “Varis ve venöz damar sorunları, Romatoid artrit ve Romatizmal Hastalıklar, Migren ve Gerilim Baş Ağrıları, Baş dönmesi ve Kulak çınlaması, Her türlü kas ağrıları, fibromyaljiler, Huzursuz Bacak sendromu,  Boyun Fıtığı,  Bel Fıtığı, Depresyon, Tüm Bağışıklık sistemi hastalıkları, Kronik Yorgunluk Tedavisi” dedi.

SÜLÜK TEDAVİSİ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER  

Ferhan Yılmaz, sülük tedavisi uygulamasında dikkat edilmesi gerekenlere de işaret ederek; “Pıhtılaşmaya engel bir hastalığının bulunmaması, Hastanın anemisinin olmaması, Kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, Ayrıca gebelerde ve emziren annelerde, kontrolsüz diyabet hastalığı veya kalp yetmezliği olanlarda ve çocuklarda sülük tedavisi uygulanmaz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim