Ocak Ayı toplantılarının devam ettiği İl Genel Meclisinin Perşembe günü gerçekleşen oturumunda Seben ilçesinde yapılması düşünülen “Yeni Hükümet Konağı” konusu tartışmalara neden oldu.

Haber: Aslı Akış 

Hem İmar ve Bayındırlık Komisyonu hem de Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından incelenen konu hakkında sesler yükselirken, İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen rapor oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor CHP’li üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla meclisten geçti.

“SAYIŞTAY RAPORUNA GÖRE KAMULAŞTIRMA YAPILAMAZ”

Konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli maddeye neden şerh düştüğünü anlatarak; “Bu yerle ilgili İmar ve Bayındırlıktan gelen raporda belirtildiği gibi yerin alınması uygundur. Bu raporda hangi kaynaktan ödenek aktarılacağı belirtilmemiş. Plan Bütçe komisyonuna gelen bir raporda burada hangi kaynaktan para aktarılacağını bilmemiz en doğal hakkımız. Bakanlık programına alınacak bir konu niçin Plan Bütçe Komisyonuna geliyor? İmar komisyonu onaylamış madem bakanlık yapsın. Sayıştay raporunu aldım, okudum. Rapor da; özel idare köylere yönelik hizmetlerde kullanılan bölümden kamulaştırma yapılamaz” diyor. Biz buna rağmen kamulaştırma bedelini o kaynaktan aktarırsak sıkıntı yaşarız” şeklinde konuştu.

“İŞİN İÇERİSİNDE NE BÜTÇE, NE PARA, NE DE BAŞKA BİR ŞEY VAR”

İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer’den de yanıt gecikmedi. Yüceer; “İl genel meclisi il özel idaresinin karar organıdır. 5302 sayılı yasaya göre il özel idaresinin satın alabilmesi için, satabilmesi için, 3 yıl üzerinde kiralayabilmesi için, tahsis yapabilmesi için meclisin kararına ihtiyacı var ve biz bu anlamda burayı ihtiyaç olarak gördük, satın alınması noktasında karar alıyoruz. İşin içerisinde ne bütçe var, ne para var, ne de başka bir şey var.”  İfadelerini kullandı.

“CHP’Lİ ÜYELERİMİZİN NEDEN İTİRAZ ETTİĞİNİ ANLAYAMADIM”

Karşılıklı söylemler Eyüp Beşli ve Yaşar Yüceer arasında kısa süreli gerginliğe neden olurken AK Parti Seben İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Akman’dan da açıklama geldi. Akman; “Seben hükümet konağı binası 1952 yılında yapılmış, ekonomik ömrünü tamamlamış. Konuyla ilgili Bolu İl Özel İdaresine ve Bakanlığa başvurduk. 2021 yılında projesi yapıldı, proje ihalesine çıkıldı ve yapımına karar verildi. Tarım ilçe, özel idare binası ve bazı kamu kurumları hükümet binasının dışında kalıyor. Bizde ilçe kaymakamımız ile bunların hepsini bir araya toplama kararı aldık, proje aşamaları yapıldı. Yalnız hükümet binasının önünde 45 tane çam ağacı Var yaklaşık 70-80 yıllık. Tabi hükümet binası yapılırken buradaki ağaçlar zarar görecek. Bu ağaçların zarar görmemesi, insanların işlerini rahat ve kolay yapabilmesi için hükümet binasının arkasındaki otoparka ihtiyaç duyuldu. Bu konuda, belediye imar planında şerh konulmuş. Vatandaşımız da hiçbir şey yapamıyor. Vatandaşımızla görüştük, kamulaştırma kararımızı aldık ve bu konuyla ilgili il özel idaresinin satın alma, 3 yıl üstü kiraya verme gibi yetkileri olduğu için il genel meclisinin kararı gerekiyor. Bu kararı almamız gerekiyordu ve bu kararı aldık ama CHP’li üyelerimizin neden itiraz ettiğini anlayamadım. Onlar diyor ki kaynak nereden bulunacak? Bu kaynakla ilgili, bu yaklaşık 200 bin lira gibi bir para. Bu parayı il özel idaresi de verebilir. Gerekirse bakanlığa da konuyla ilgili talep yapılabilir. Bu talebin yapılabilmesi için de bu kararın alınması gerekiyordu. Ben meclis üyesi arkadaşlarıma bu kararı aldıkları için plan bütçe komisyonuna teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim