Sayın Okurlar;

Beşer şaşar derler. Ama akıllı insan, aynı hataya iki defa düşmez. İnsan çeşit çeşit, yer damar damardır. İnsanlar, ikrarından (sözünden), hayvanlar ise yularından tutulur. İnsan, aynı zaman da birbirinin de aynasıdır. İnsan ölürse eseri, eşek ölürse semeri kalır. Böylece, insanoğlunun izzeti de zilleti de kendi elindedir. İnsan, kendisine bir mana vermeye çalışan tek mahluktur. İnsan denilince ilk akla gelen konu da idealdir. Durum böyle olunca, insan bir gayedir, vasıta değildir.

Sayın Okurlar;

Bir insanı, dünyada tanımanın en güzel yolu, kişinin çok yüksek mevkilere gelmesinden anlaşılır. Hayat ilerledikçe, vasıfların derecesinden ne oldukları da daha iyi anlaşılıyor. Dünyada hiç kimse insan kadar yükselemez, onun kadar da alçalamaz. Olgun insanlara gelince (Bunlar söz söyleyen değil, söylediklerini yapan, yapabileceklerini söyleyenlerdir.) Aslında, insanın iyisi, talihin kötüsünden belli olur. Bu nedenle, insanoğlu söylediği şeylerden çok söylemedikleriyle de anlaşılır. Bir teamül de o dur ki insan, hiçbir zaman kötü olduğunu, en samimi ve içten hissettiği andaki kadar iyi değildir. Her şeyi beğenen, her şeye kötü bakan ya da her şeye kayıtsız kalan (toptancı düşünen insanlardan)  Arifler, bilge insanlar, çekinmişler hatta yanlarından kaçmışlardır.

Sayın Okurlar;

Yeryüzünde iki çeşit insan görülüyor.

  • Birlikte yaşadıkları insanlarla hayatı hoş görenler.
  • Beraber yaşadıkları insanlarla hayatı zehir edenler.

Bir insan tek başına kaldığı ve düşündüğü zaman başkalarına kolay kolay meydan okuyamaz. Kuvvet, tek ve bellidir. Bu nedenle,

El Ariftir, yoklar senin bendini

Dağıtırlar, tuzağını fendini

İNSAN O DUR Kİ HİDDETİNİ SAKLAMALI, GAZABINI DA ORTAYA ÇIKARMAMALIDIR.

Aç kalmış bir insan, kepeği ayrılmamış unu gördüğü zaman, onun bir poğaça kadar lezzetli olduğunu bilir. İşte bunun için ve bu nedenle olacak ki tok olanlar ekmeğin dışına bakarken, aç olan ekmeğin içini görür. Velhasıl Yüce Yaratan, hiç kimseyi doğru bildiği ve inandığı yoldan geri koymasın. EN ÖNEMLİ KONU İSE GÖK KUBBEDE HOŞ BİR SEDA BIRAKABİLMEK.