Bolu’daki alkolsüz mekânlarda günlük müzik kirası 50, alkollü mekânlarda 150 lira olarak belirlenirken, mekân işletmecileri yeni fiyatlar hakkında düşüncelerini paylaştı. Fiyatların belirlenmesindeki temel sebebi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan açıkladı.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediye Meclisi Haziran Ayı 2’nci Oturumunda alınan kararla kent merkezindeki alkolsüz mekânlardaki günlük müzik çalma kirası 50, alkollü canlı müzik yapan mekânlarda 150 lira olarak belirlendi.

“30 GÜN GECE 1’E KADAR MÜZİK YAPACAKSINIZ”

Konuyla ilgili AK Parti Belediye Meclis Üyesi Bülent Oturak, fiyatların düşük olduğunu belirterek, “Biz burada bir takım kararlar alırken, sadece bir taraftan bakmak durumunda değiliz. Yani 30 gün canlı müzik demek ne demek. 50 lira para vereceksiniz, yani ayda bin 500 lira. Bin 500 liraya 30 gün gece 1’e kadar müzik yapacaksınız. Bu fiyatları düşürmenin belki çok fazla canlı müzik yapılması noktasında bir faydası olabilir ama biraz da mahalle sakinlerini düşünün. Apartmanları oturanları düşünün. Gördüğümüz kadarıyla insanlar çok fazla mustarip” dedi.

“250 LİRA ALMAK MANTIKLI GELMEDİ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise kayıttan çalınan müziğin de kira kapsamına girmesinden dolayı fiyatta düzenleme yaptıklarını belirterek,  “Canlı müzik ücretlerinin yüksek tutulmasını ben istemiştim. Canlı müzik mümkün olduğu kadar yapılmasın, az yapılsın… Ancak yönetmelikte bir değişiklik oldu, banttan yapılan müzik de canlı müzik olarak kabul ediyor mevzuatımız. İlla bir sanatçının çıkıp şarkı söylemesi diye bir şey söz konusun değil. Bundan etkilenen 200 kadar kafe, 10 kadar da alkollü mekan var. Bu insandan günde 250 lira almak bize çok mantıklı gelmedi. O yüzden bunu bir düzeltelim dedik. Bunu hazırlarken mümkün olduğu kadar canlı müziği özendirmeyelim, gürültü az olsun anlayışımız” ifadelerini kullandı.

“50 LİRAYA ÇIKMIŞ BENCE PAHALI”

Kafe işletmecileri ise yeni kira bedellerini değerlendirdi. 50 lira ücretin yüksek olduğunu aktaran Sedat Sapmaz, “50 lira bence yüksek, bu tarz yerlerde. Neden bu tarz yerlerde yüksek, burada sadece biz çay satıyoruz. Alkolsüz bir eğlence merkezi burası... Üniversite gençliğini burada çay ve kahve içerek canlı müzik eşliğinde en azından kafalarının dağılabilmesi için bir ortam sağlıyoruz. Bu 30 lira olarak belediye tarafından belirlenmişti. Bülent Bey itiraz etti, ben Meclisi telefonumdan izliyorum sürekli olarak bugün 50 liraya çıkmış. Yani bence pahalı, burası alkollü bir mekân değil. Burada çayın 5 liraya satıldığı bir mekânda, artı bir de canlı müzik yapan müzisyen arkadaşlarımıza para veriyoruz ki hadi benim için çok önemli değil, niye ben kira ödemiyorum. Mülk Allah’ımdan bekçiliğini yapıyorum ama kira ödeyen arkadaşlar için hem günlük 50 lira verecek hem müzisyenlere 400-500 lira para verecek, 5 çay satarak ne kazanacak?” diye konuştu.

“KARAR BİZİM PEK HOŞUMUZA GİTMEDİ”

Canlı müzikle, kayıttan çalınan müziğin ayrılması gerektiğini belirten ise Kenan Çelik, “Biz şu anda haftada bir iki gün öğrencilere hitap ettiğimiz için, eğlendirmek amaçlı yapıyorduk. Akustik müzik yapıyorduk biz. Hani çok öyle tesisatlı bir müzik sistemimiz yoktu ama alınan karar şu anda bilgisayardan çaldığımız müziğe de ücret ödeneceğimiz söylendi. Alınan karar bizim pek hoşumuza gitmedi. Ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum ben şahsım adına. Çünkü bu müziği herkes çalışıyor. Sadece kafelerle, restoranlar tarzı yerlerden bu ücretin alınması hoş değil. Giyim mağazaları da çalıyor bu müziği. Canlı müzik yapacaksak canlı müzikten alınsın ama ben bilgisayardan çaldığımız müziğe de para ödemenin haksızlık olduğunu düşünüyorum. 50 lira gibi bir rakam olacaksa canlı müziğe devam ederim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim