Son günlerde artan ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, özellikle kronik hastalıkları bulunanları, hamileleri ve çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun sıcaklara karşı vatandaşları uyaran İzzet Baysal İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol tavsiyelerde bulundu.

MEHMET FATİH YALINIZ

Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 – 14.00 saatleri arasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirkol, su kaybına neden olabilecek davranışlardan uzak durulmasını tavsiye etti.

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da artacağını, tansiyon hastalarının, çocukların, hamilelerin, yaşlıların, kalp hastalarının ve felç geçirmiş hastaların daha da dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden İzzet Baysal İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol, vatandaşların olumsuz bir durumda hemen acil servise müracaat etmelerini söyledi.

Demirkol şöyle konuştu; “Sıcaklıkların artması ile beraber özellikle belirli hastalıkların görülme sıklığı acile başvurma oranları arttı. Bu noktada özellikle son bir haftadır ve önümüzdeki 15 – 20 gün içinde sıcaklıkların daha da artacağı söyleniyor. Bu bağlamda, tansiyon hastaları, çocuklar, gebeler, yaşlılar, daha önce kalp rahatsızlığı, kalp krizi, serebrovasküler dediğimiz felç durumlarından sıkıntı çeken hastalar, bu ve ilaç kullanan hastaların çok daha dikkat etmesi gereken bir süreçle karşı karşıyayız.

“Saat 11.00 – 14.00 arasına dikkat”

Tansiyon hastaları özellikle bu dönemde çok daha dikkatli olmalılar, ilaçlarını kullanmaya devam etmeliler, doktor kontrollerini ihmal etmemeliler. Bu süreç içerisinde güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ve 14.00 arasında güneşin altında bulunmamaları, illa bulunmaları gerekiyorsa, gerekirse çok sıcaklarda şemsiye ve şapka ile korunmalarını ve gölgede oturmalarını mutlaka tavsiye ediyoruz. Tansiyon hastaları için en önemli şey serin havalarda hafif tempolu yürüyüş ve tuz tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Normal zamanlarda 130 – 80 dediğimiz normal tansiyonlar bu sıcak havalarda 15-16’lara çıkabiliyor, beyin kanamaları ve felçlere neden olabiliyor. Çok sıkıntılı bir süreçle bu havalarda karşı karşıya kalmalarını istemeyiz. Hamileler için zaten belirli riskler var. Sıcaklar onları olumsuz yönde etkiliyor. 11.00 – 14.00 arasında direkt güneşte kalmaması gereken bir diğer grubumuz da bu.

“Kalp krizi geçirmiş hastaları doktor kontrollerini ihmal etmemeli”

Bir de kalp krizi geçirmiş, bypass olmuş kişilerin bu süreçte özellikle bu saatlerde dışarıda olmamaları, mutlaka yürüyüşlerine dikkat etmeleri, doktor kontrollerini sıkı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlarını düzgün kullanmalarını öneriyoruz. Özellikle göğüste bir ağrı, sol kola vuran bir ağrı uyuşma, nefes darlığı, çarpıntı olduğunda hastanelerimize başvurmalarını öneririz. Bilinç bulanıklığı, konuşmada bozukluk, tansiyon hastaları için önemli bulgular. Bu durumlarda hemen acile gelmeleri gerekir. Özellikle hamile bayanlarda çocuğun hareketlerini duymamak sıcak havalarda, kendilerine alame edecek bulgular olarak değerlendirebiliriz.

“Baş dönmeleri önemli bulgudur”

Baş dönmeleri bulguları hastalar için önemli bulgudur. Güneş altında çok kalınca baş dönmesi varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidip, tansiyonunu ölçtürüp, acilimize başvurmalarını öneriyoruz. Felç diye bilinen, serebrovasküler olarak beyin kanaması veya inme diye bilinen nörolojik problem de güneşin dik geldiği saatlerde veya güneşin altında aktif çalışması gereken çok su kaybedenlerde olabilir. Çok dikkat etmek gerekir.

“Günde 3 – 3.5 litre su tüketin”

Bu havalarda günde 3 – 3.5 litre su tüketimini öneriyoruz. Çok su kaybeden vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyetle eğilmelerini, yanlarında mutlaka su bulundurmalarını öneriyoruz. Çok soğuk su değil, vücut sıcaklığı çevre ile uyumlu olduğu için çok soğuk su içmek sıkıntı oluşturur. O yüzden de ılık da içmek istenmiyor, ama normal sıcaklıkta oda sıcaklığını aşmayan ve terli iken de hasta etmeyecek şekilde su tüketimini de sağlamalarını öneriyoruz. Mutlaka yanlarında su bulunsun. Yürüyüşlere dikkat etsinler, tuz tüketimini kesinlikle azaltsınlar.

“Şeker hastaları dikkatli olmalı”

Şeker hastaları şeker konusunda dikkatli olsunlar. Şekerin yükselmesi de ciddi manada sıkıntı. Şeker hastaları, özellikle insülin kullananlar hipoglisemi dediğimiz şeker düşmelerine özellikle bu havalarda fazlasıyla karşılaşıyoruz, çarpıntı, kızarıklık, ani ter basması durumlarında mutlaka şekerlerini kontrol etsinler ve doktorlara başvursunlar.

Editör: TE Bilisim