Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ardıç, Endometriozis’in (Çikolata kisti) toplumdaki kadınların yüzde 5’inde görülebildiğini söyledi. Ardıç; “%40 oranında kısırlık yapabilir. 1. derece aile yakınında endometrioma varsa kişide risk 7 kat artar” dedi.

 Haber: Aslı Akış

Dr. Filiz Ardıç endometriozis hakkında yaptığı açıklamada, rahim iç tabakasında her ay adet döngüsü ile yenilenen endometrium adı verilen dokunun rahim dışındaki dokulara yerleşmesi ile oluşan bir durum olarak adlandırıldığını belirtti. En çok yerleştiği dokunun yumurtalık dokusu olduğuna işaret etti.

Yumurtalık içinde yerleşmiş haline Çikolata kisti (Endometrioma) ismi verildiğini belirten Op. Dr. Ardıç; “Adet döngüsünde, rahim duvarı kalınlaşıp kanayarak dökülür. Endometrium odaklarında bu kanama olayı olmadığından oluşum kistik yapıya dönüşür. Bu kistik kıvam çikolataya benzediği için çikolata kisti adı da verilir” diye konuştu.

“KADINLARIN %5 ' İNDE GÖRÜLÜR”

Ardıç, Çikolata kisti (Endometrioma)’nın kadınlarda sık görüldüğüne vurgu yaparak; “Endometrioma, en sık üreme çağındaki kadınlarda görülür. Kadınların %5 ' inde görülür. %40 oranında kısırlık yapabilir. 1. derece aile yakınında endometrioma varsa kişide risk 7 kat artar. ‘’ ifadelerini kullandı.

Ardıç çikolata kisti tedavisinin hastanın şikayetine, hastalığın yayılım derecesine, çocuk isteminin olup olmamasına göre planlandığını, tedavide ilaç ve/veya cerrahi yer alsa da; çocuk istemi mevcut hastaların tedavisinde kimi zaman infertilite ve Tüp Bebek tedavisine öncelik verildiğini ifade etti.

“ENDOMETRİOMA ÖSTROJEN BAĞIMLI BİR DURUMDUR”

Dr. Filiz Ardıç, Endometrioma risk faktörleri, belirtileri ve tanısı hakkında bilgiler vererek; “Endometrioma, Yumurtaların büyümesini engelleyerek, Yumurtlama fonksiyonunu bozarak, Embriyolojik gelişmeyi olumsuz etkileyerek gebeliğe engel olabilir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturup, Tsp ve yumurtalıklarda yapışıklığa neden olup mevcut pelvik anatomiyi bozabilir. Yumurta rezervini azaltabilir. Tüplerde tıkanıklığa sebep olabilir.

ENDOMETRİOMA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Erken yaşta adet görme, 21 günden sık adet görme, Hiç doğum yapmamak, Alkol, Yağ ve kırmızı etten zengin diyet, DES, dioskin, bisfenol maruziyeti, Aşırı derecede zayıf olmak...

ÇİKOLATA KİSTİNİN BELİRTİLERİ

Kronik pelvik ağrı, Dismenore (adetin sancılı olması), Kısırlık veya dış gebelik, Bel ağrısı, İlişkide ağrı, Karın ağrısı, Kabızlık, İshal, Makata vuran ağrı, İdrar yaparken ağrı, Adette burun kanaması, Karında şişkinlik, Adet döneminde solunum güçlüğü ve Depresyon” diye konuştu.

ÇİKOLATA KİSTİNİN TANISI NASIL KONULUR?

Ultrasonografi, yapılan ilk testtir. Yumurtalık bölgesi endometriomaları daha iyi gösterir.  MR, hem pelvik hem de pelvis dışı yerleşmiş endometriomaları göstermede en iyi yöntemdir. Ca 125, endometrioma vakalarında artar fakat spesifik değildir. Kesin tanı laparoskopi veya laparotemi ile alınan kistin patolojik tanısı ile konur.

“KESİN TANISI YOKTUR”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ardıç, Endometriomanın kesin tanısının omadığını belirterek; “Amaç ağrıyı gidermek ve infertiliteye yardımcı olmaktır. Medikal ve cerrahi tedavi kullanılır. Tedavi 3-6 ay, gerekirse daha uzun süre verilir. 5 cm üstü tedaviye cevap vermeyen kistlerde şiddetli ağrı varsa cerrahi uygulanır. Hastanın çocuk istemi yoksa o zaman medikal tedavi planlanır. 40 yaş üstü kadınlarda endometrioma zeminin kaynaklı yumurtalık kanseri riski az da olsa vardır. Özellikle 10 cm üstü kistlerde frozen yapabilecek donanım temin edilmelidir. Kadınların plastik tüketiminin olumsuz etki yaratabileceği için uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim