Kitap koleksiyoneri ve Öğretim Görevlisi Ali Yılmaz, müzayedelerde aldığı tarihi 1700’lü yıllara dayanan nadir eserleri Bolu’ya getiriyor. Yılmaz’ın kütüphanesindeki, 1855 basımı The Principles of English Grammar eseri ise kullananların el yazıları ve imzalarıyla 1860’lı yılları günümüze taşırken, İngilizce dil bilgisinin temeline dair bilgi veriyor.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Yasin Celal Torun

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ali Yılmaz, kitap koleksiyonerliği yaparak, tarihe tanıklık etmiş, zamana yön vermiş eserleri kütüphanesinde biriktiriyor. Yurt içi ve yurt dışı birçok müzayedeye katılan Yılmaz, ilgi alanına giren ve benzeri zor bulunan kitapları Bolu’ya, kütüphanesine getiriyor.

“NADİR OLANLARI BİZLER İÇİN ÖNEMLİ OLUYOR”

Kitap seçiminde dikkat edilen hususları anlatan Yılmaz, “Özellikle basım tarihi olarak eskiye dayananlar, koleksiyon değeri olanlar. Baskı tarihi yakın olabilir ama ilk baskı olması önemli. Örneğin Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ının ilk baskısı 1700’lerde yazılmış bir kitaptan çok daha kıymetli olabiliyor bazen ya da bizim alanımızla ilgili özellikle edebiyata dair yazılmış eserlerin ilk baskı, belki ikinci, üçüncü baskılarından nadir olanları bizler için önemli oluyor” dedi.

“KİTAPLARIN İLK BASKILARI MEVCUT”

İşin ticari bir yöne sahip olduğunu da belirten Yılmaz, yerli ve yabancı, bulunmazı zor nadir kitapları okuma ve inceleme fırsatı bulmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Kütüphanesindeki kitaplara ilişkin ise, “Özellikle Türkiye’de basılmış, yabancı yazarların basılmış olan ilk kitapları. Charles Dickens, Dostoyevski, Emily Bronte’nin yazılmış kitaplarının ilk baskıları mevcut. Türk yazarlardan da var. Çok geniş yelpazede olduğu için bilinen tüm kitapların ilk baskıları mevcut” ifadelerini kullandı.

“1720 YILINDA BASILMIŞ, TÜRKLERİN KÜLTÜRÜNE DAİR ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER”

Kütüphanesinde Türklere dair yazılmış önemli ve benzerine denk gelmediği bir kitap olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Turquie. l'Univers. Histoire et Description de tous le Peuples,  1720 yılında basılmış bir kitap. Aslında bu kitap Türklerin, Oryantalistler tarafından, Şarkiyatçılar tarafından bizim yaşamımızın nasıl olduğuna dair yazılmış; kültürümüz, yaşam tarzımız, alışkanlıklarımız, bölgenin kültürüne dair çok önemli bir eser. Ben daha önceden bu kitabı herhangi bir arşivde bulamadım. Bu çok değerli bir kitap” diye konuştu.

“İNGİLİZCE DİL BİLGİSİNİN ASLINDA ATASI”

Yılmaz’ın kütüphanesinin başka bir değerli parçası ise basımı 1850’li yıllara dayanan The Principles of English Grammar. Kitabın mesleği ve ilgi alanı açısından büyük önem arz ettiğini anlatan Yılmaz, müzayededen satın aldığını söyledi. İngilizce dil eğitimi açısından kitabın bugüne temel oluşturduğunu ve İngilizce dil eğitimini şekillendirdiğini belirten Yılmaz, “William Lennie’nin bir kitabı. İngilizce dil bilgisinin aslında atası diyebiliriz. Daha doğrusu şu anda güncel kullanmakta olduğumuz öğretim metotlarının, ilk uygulandığı dönemlere denk gelir. 1710’lara geldiğimizde eğitim sistemi daha yaygın hale geliyor. İngilizce’nin dil olarak öğretilmesi ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için de William Lennie, genel prensipleriyle İngiliz dilini ortaya koyan bir kitap yayımlamış. Bazı dil bilgisi kurallarının, günümüzde nasıl evrimleştiğini anlayabilmemiz için çok önemli bir kaynak” şeklinde konuştu.

“O DÖNEMİN EL YAZILARINI GÖRÜYORSUNUZ”

160 ile 170 yıllık bir tarihe sahip kitap, aynı zamanda birçok yaşanmışlık barındırıyor. 1850’li, 1860’lı yılların öğrencileri isimlerini ve imzalarını kitabın iki yüzüne not etti. Günümüze kadar ulaşan bu imzalar ve isimler ise kitaba her sahibinde yeni bir hayat verdi. Öğretim Görevlisi Ali Yılmaz, tarih dolu notları şu ifadelerle Türkçe’ye aktardı:

“Çok kıymetli noktalar buralar... O dönemin el yazılarını görüyorsunuz ve bu el yazısının güzel olması, o dönemin okuryazarlığını dikkate aldığımız zaman bir saygınlık göstergesi.  Burada daha önce kullananların isimlerini, tarihlerini görüyoruz. Thomas adında bir beyefendinin burada ismi, imzası ve soy ismi var. Haziran 5, 1860 yazmış buraya.  Zannediyorum 10’uncu, 20’nci sahibi falandır bu kitabın.  Burada çok da güzel bir söz yazmış sahibi. ‘Dil bilgisinin özgünlüğü, okuma ve yazmanın bir sanatıdır’ demiş. Çok da güzel bir söz yazmış. Burada yine bir tarih var. 1868 yılında Chloe adında bir hanımefendi, bir başka sahibi”

 

Editör: TE Bilisim