Bolu Kızılay Şubesi, halk sağlını desteklemek ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla, “Halk Sağlığı Eğitimleri” programını hayata geçiriyor.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’de her yıl 3-9 Eylül tarihleri, Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Kızılay da Halk Sağlığı Haftası kapsamında Türkiye genelinde yeni bir çalışma başlattı. Vatandaşların bire bir eğitimini kapsayan çalışma ile vatandaşlara sağlıklı yaşamın ince detayları aktarılacak.

Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Bolu Kızılay İlk Yardım Mesul Müdürü ve Eğitmeni Kağan Balkış halkı bilinçlendirmek için bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Halk Sağlığı haftası olduğu için de ayrıca vurgulamak istiyoruz. İlk yardım eğitimlerinin yanı sıra halkı bilinçlendirmek adına, başka eğitimleri de sunabilmek adına bir çalışma yaptık. Bunun çalışması içerisindeydik. Tabi ki ilk önce biz mesul müdürler eğitim aldık bu konuyla alakalı ve şimdi şubelerimizde halka ineceğiz” dedi.

“HALKA AKTARACAĞIMIZ İKİ ÖNEMLİ BAŞLIK VAR”

Halka sağlıklı yaşam konusunda detaylar verileceğine dikkat çeken Balkış, “Proje kapsamında halka aktaracağımız iki önemli başlık var. Bunlardan birisi sağlıklı yaşam, bir diğeri de sağlıklı yaşlanma adına dair yapılan bir çalışma. Bu eğitimler yaklaşık bir gün boyunca sürüyor. Neler yapmak lazım, nelere dikkat etmek lazım, doğru bildiğimiz ama yanlış olan yâda yanlış olarak bildiğimiz ama doğru olan şeylerin vurgusuna dikkat çekeceğiz.  Biz de eğitim sırasında bunlarla karşılaştık. Bilinçlendik, doğru bildiğimiz başı şeyler ise doğru çıktı. Böyle bir çalışmamız olacak” diye konuştu.

“EĞİTİMLER YİNE KIZILAY BİNAMIZDA OLACAK”

Eğitimlere başvurunun nasıl yapılanacağını ve nerede gerçekleştirileceğini anlatan Balkış, “Aynı ilk yardım eğitimi almak isteyen insanlar gibi direkt Kızılay Derneğini arayarak, eğitim almak istediklerini belirttikleri takdirde iletişim numarası, isim ve soy isimler alıyoruz ve biz onlara daha sonra geri dönüş yapıyoruz. Belirlediğimiz tarihte eğitimleri vermek için. Eğitimler yine Kızılay binamızda olacak. Buradaki eğitim merkezimizde düzenlenecek. Burada yapmayı planlıyoruz. Tabi ki çalışan veya hafta içi müsaitlik durumuna göre de gerek hafta sonu gerekse de uygunluk varsa hafta içi programlar oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

“HALKA DOKUNABİLMEMİZ İÇİN GÖRÜŞME İÇERİSİNDEYİZ”

Çalışmayı büyütmek ve daha fazla vatandaşla iletişime geçme amacıyla farklı kurumlarla da görüştüklerini aktaran Balkış, “Mümkün mertebe halka dokunabilmemiz için görüşme içerisindeyiz. Bunlardan ilki Kızılay çatısı altındaki gönüllüler dâhilinde, aynı zamanda Yeşilay ile görüşme yapıyoruz. Onları da bu işe dâhil edeceğiz. Hatta gerekirse halk eğitimle de görüşme planım var. Halk Eğitimle de bunların eğitimini planlamayı düşünüyoruz” kelimelerini kullandı.

“TERCİH ETTİĞİMİZ YAŞAM TARZI, BİZİM SAĞLIĞIMIZ ŞEKİLLENDİRİR”

Tercih edilen yaşamın sağlığı etkilediğini vurgulayan Balkış, “Halk sağlığı dediğimiz şey, bireyin sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlama hedefidir. Şimdi bu hedefe ulaşmak amacıyla da bireylerin sağlıklarını koruma ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esas olan şey. Bizim yapacağımız eğitimler toplumun bilincini arttıracak. Hastalıkları meydana gelmeden önleyeceğiz. Hayat standardını arttırmış olacağız. Kızılay olarak bu çalışmanın odak noktasındayız. Şunu unutmamak lazım, tercih ettiğimiz yaşam tarzı, bizim sağlığımız şekillendirir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim