Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçmeli ders seçimi yapmayan öğrencilerin yerine okul idarecilerin ders seçimi yapabileceğini belirtmesi üzerine duruma tepki göstererek, “MEB, yaptığı açıklamada 4-22 Ocak tarihleri arasında öğrencilerin uzaktan ders seçimlerini yapması gerektiğini, ‘seçmeyen’! öğrencilerin yerine, okul idarelerinin ders seçeceğini ifade etti. Okul idarecilerinin ders seçme gibi bir görevleri elbette yoktur. Öğrenci ve velilerimizin iradesine saygı duyulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıklandı. Açıklamanın devamında ise ders seçimi yapmayan öğrencilerin yerine okul idarelerinin ders seçimi yapacağı ifade edildi.

MEB’in uzaktan eğitim sürecinde aldığı bu karara tepki gösteren Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, öğrenci ve velilere bilgilendirme yapılmadan okul idarelerinin ders seçimi yapmasının eğitim hakkını yok saymak anlamına geldiğini belirtti.

“EĞİTİM HAKKINI YOK SAYMAKTADIR”

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada, MEB’in ders seçimi ile ilgili yönetmeliğini ele alan Gezici, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştır. Oysaki Ders seçimi MEB’in ilgili Yönetmeliğinde takvim ise şu şekilde belirtilmiştir; MADDE 11- (1) (Değişik:RG-16/9/2017-30182) Derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar ikinci dönemin ilk haftasında okul müdürlüğünce öğrencilere duyurulur. Bakanlık yaptığı açıklamada 4-22 Ocak tarihleri arasında öğrencilerin uzaktan ders seçimlerini yapması gerektiğini, ‘seçmeyen’! öğrencilerin yerine, okul idarelerinin ders seçeceğini de ekledi. MEB’in eğitim hakkına ulaşamayan hala milyonlarca öğrenci olmasına rağmen süreci hiçbir şey yokmuş gibi yönetmesi elbette bir tercihtir. Eğitim hakkını yok saymaktadır. İlgili yönetmelik ders seçimi ile ilgili esasları da belirtmiştir. “Öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre, kendilerini üst öğrenime de hazırlayan dersleri okulun norm kadrosu da dikkate alınarak,  sınıf rehber öğretmeni ve okul rehber öğretmeninin yönlendirmesiyle derslerini seçer” der” diye konuştu.

 “DİN DERSLERİ FİİLİ BİR ŞEKİLDE ZORUNLU DERSLERE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR”

Yapılan söz konusu uygulama ile seçmeli din derslerinin zorunlu hale getirildiğinin altını çizen Zehra Kulalı Gezici, “Ders seçimi akademik bir süreçtir, yönetsel bir süreç değildir. Dolayısıyla okul idarecilerinin ders seçme gibi bir görevleri elbette yoktur. Ancak, bizlerin 4+4+4 yapısal değişikliğinden beri söylediğimiz gibi seçmeli ders seçimi özgür bir seçim olmanın dışına çıkarılmış, seçmeli din dersleri de fiili bir şekilde zorunlu din derslerine dönüştürülmüştür. Geçtiğimiz yıllarda okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmaları ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ etmeleri, din eğitimi içerikli derslerden zorunlu paketler hazırlamaları gibi uygulamalarla birlikte, şehrin bilbordlarında hatta Cuma hutbelerine varan “dersimi seçiyorum, dinimi öğreniyorum” kampanyaları yürütüldüğü de hepimizin malumu. Tüm bunlarla birlikte Fen Lisesi ve Anadolu Liseleri dâhil özellikle 9. Sınıflarda, haftada 6 saate varan din kültürü alanından ders seçildiğine de tanığız. Hal böyleyken ders seçiminin ‘’seçmeyenler’’ gerekçesiyle okul müdürüne verilmesi kabul edeceğimiz bir şey değildir. Bizler bu seçimlerin öğrenci ve velinin tercihi olmadığını nereden biliyoruz?” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZİN İRADESİNE SAYGI DUYULMASI GEREKİYOR”

Seçmeli ders seçiminin öğrenci ve veliler iradesine bırakılması gerektiğini söyleyen Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti. Gezici, “Bu eğitim öğretim yılında uzaktan kayıt yaptıran 9.sınıfların, seçmeli dersleri uzaktan,  kendi iradeleriyle yaptıklarındaki sonuçlar ortadadır. Milli Eğitim Müdürlüğümüz’de bu bilgiler mevcuttur. Bu sene 9. Sınıf öğrencilerimiz pandemi nedeniyle okul kayıtlarını uzaktan yaptılar. Dolayısıyla seçmeli derslerini de uzaktan velileriyle birlikte yaptılar. 9. Sınıf öğrencilerimizin kendi iradeleriyle, uzaktan seçtiği toplam din dersi saatiyle, geçen yıllarda okul idarecileriyle birlikte yaptıkları ders seçimindeki toplam din kültürü ders saati karşılaştırılsın. Öğrenci ve velilerimizin zorunlu din dersi dışında, seçmeli din kültürü alanından ders seçmediğini çok az veli ve öğrencinin seçtiğini ortadadır.  Aradaki devasa fark öğrenci ve velilerimizin iradesidir. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak öğrenci ve velilerimizin iradesine saygı duyulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

 “BU HAKKI GASP EDEN YÖNETİCİLER SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

Seçmeli ders seçimi, öğrenci ve velilerimizin en doğal, en temel hakkıdır. Bu hakkı gasp eden yöneticiler suç işlemektedir. Bizler; seçmeli derslerle ilgili süreci yakından takip ettiğimizi, öğrenci ve velilerimizin yanında olduğumuzu, bu konuda yalnız olmadıklarını her yıl olduğu gibi yaşayacakları mağduriyetlerin takipçisi olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz. Tüm kamuoyunun da bu konuda dikkatli olmasını, mücadelemizin ortak gelecek mücadelesi olduğunu saygıyla duyuruyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim