Bolu’nun Çaygökpınar Köyü’nde bir çiftçinin küçükbaş hayvanlarının ölümüne sebep olan hastalığa karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bölgede aşılama çalışmaları yapılıyor.

 Haber: Oğuzhan Eke

Edinilen bilgiye göre, Bolu’nun Merkez’ine bağlı Çaygökpınar Köyü’nde bir çiftçinin küçükbaş hayvan sürüsünde “çiçek” hastalığınden kaynaklı ölümler gerçekleşti. Olayla ilgili gelen ihbar üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de köye giderek incelemelerde bulunarak, çalışmalarına başladı.

ÖLEN HAYVANLAR, ALTLIKLARI VE GÜBRELERİ İMHA EDİLMİŞTİR”

Çalışmalarla ilgili müdürlükten kamuoyunu bilgilendirmek adına basın açıklaması yapıldı. Müdürlükten yapılan açıklamada, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze hastalıkla ilgili bildirim yapılmasının ardından görevli resmi veteriner hekimler tarafından işletme ziyaretleri yapılmış, karantina tedbirleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu tedbirler kapsamında hastalık çıkan işletmeye koyun ve keçi cinsi hayvan giriş çıkışı kısıtlanmış, hayvanların meraya çıkışı yasaklanmış, ölen hayvanlar, altlıkları ve gübreleri imha edilmiştir. Ağıl başta olmak üzere kullanılan alet, ekipman ile yetiştiricilerin çizme ve kıyafetleri temizlenmiş ve dezenfekte edilmiştir” denildi.

“AŞILAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR”

Olayın meydana geldiği köyde ve çevresindeki köylerde aşılama çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, “Hasta hayvanlar sağlıklılardan ayrılmış, kuzular ayrı bir bölüme alınmış, bakım ve beslenme konusunda gerekli bilgiler verilmiştir. Çaygökpınar Köyü içerisindeki bütün küçükbaş hayvanların koyun/keçi çiçek hastalığına karşı aşılanması tamamlanmıştır. Çaygökpınar Köyü merkez olmak üzere 10 kilometre mesafedeki köy ve mahallelerde bulunan küçükbaş hayvanlarda da aşılama çalışmaları devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“İNSANLARDA HASTALIK OLUŞTURMAMAKTADIR

Açıklamada hastalığa ilişkin de şu ifadeler kullanıldı:

“Koyun/keçi çiçek hastalığının etkeni bir virüs olup sadece koyun ve keçilerde şiddetli klinik hastalık meydana getirmektedir. Başlıca bulaşma yolları; hasta hayvanların çıkardığı virüsün solunum yoluyla alınması, hayvanların birbirleriyle direkt teması, bulaşık ekipman ve daha az olarak da sinekler aracılığıyla olmaktadır. Sığırlarda ve insanlarda hastalık oluşturmamaktadır.”

 

 

Editör: TE Bilisim