Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Oman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) kapsamında 2021 yılında yapılan faaliyetleri hazırladığı belgeselle anlatarak, yıl içerisinde 630 aileye 11 milyon 816 bin lira kredi desteği sağlandığını açıkladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’nin orman alanı en geniş şehirlerinden olan Bolu’da tarım, hayvancılık ve orman emvali sanayi her geçen gün geliyor. Özellikle orman köylerinde yaşayan Bolulu vatandaşlar doğaya verdikleri emeğin karşılığını; süt, et, bal, yumurta olarak geri alıyor ve geçimini de ürettiği ürünleri ekonomiye sunarak sağlıyor. Bu noktada orman köylerinin desteklenmesi, köylünün gelişen teknoloji ve şartlara uyum sağlaması ile gelirinin arttırılması aynı zamanda doğanın koruması amacıyla ORKÖY çalışmaları yapılıyor. Bolu’da 1950’li yıllardan bu yana yapılan çalışmalar kapsamında binlerce köylüye yeni gelir kapıları açılırken, ulaşımdan barınmaya kadar birçok ihtiyacı da giderildi.

“KREDİLERİN YÜZDE 20’Sİ HİBE”

Onlarca yıldır devam eden çalışmalar 2021 yılında da Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü bünyesinde sürdürüldü. Konuyla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kısa belgesel hazırlandı. Belgeselde 2021 yılında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürü Özkan Yavuz, “Orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımız sosyal ve ekonomik projelerle kredi destekleri verilmektedir. Verilen bu kredilerin yüzde 20’si hibe olup kalan miktar faizsiz olarak 3 ile 7 yıl arasında geri ödemesi yapılmaktadır. ORKÖY kredileri verilirken mevzuat gereği üretimi yoğun, ormana baskısı fazla olan, ekonomik düzeyi düşük olan orman köylerine öncelik verilmektedir” dedi.

“11 MİLYON 816 BİN TL KREDİ KULLANDIRILMIŞTIR”

2021 yılında sağlanan kredi desteğine ilişkin konuşan Yavuz, “Bolu Orman Bölge Müdürlüğünde 2021 yılında 105 orman köyünde 630 aileye ferdi kredi proje uygulaması yapılmıştır. Yapılan uygulamalar dış cephe mantolama uygulama projesi, güneş enerjisi ile su ısıtma projesi, güneş enerjisi ile elektrik üretimi, fenni arıcılık, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu ve üretim mekanizasyon projeleridir. Bu projelerde toplam 2021 yılında 11 milyon 816 bin TL kredi kullandırılmıştır.  2022 yılında da destekleme kredilerimiz verilmeye devam edecektir. Orman köylümüz desteklenmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“200 KOVAN ARI ÜRETTİK”

Belgeselde ORKÖY desteği ile kendi işlerini kuran orman köylüleri de hikayelerini paylaştı. Arıcılıkla ilgilenen Saim Karakaya, “20 kovan arı ile başladım bu işe. Geçimimizi de bundan idame ediyoruz. 20 kovanda 200 kovan arı ürettik” açıklamasında bulundu.

“21 YAŞINDAYIM VE 400’E YAKIN KÜÇÜKBAŞIM VAR”

Aldığı destekle 31 küçükbaş hayvanını 400’e çıkardığını belirten ve sosyal medyada tüm Türkiye tarafından tanınan Nurgül Akdoğan, “Ben 21 yaşındayım ve 400’e yakın küçükbaşım var. Bundan 1 yıl önce küçükbaşı seçtik. Talepte bulunduk, bana 31 tane koyun almamı sağladı” şeklinde konuştu.

“DURUP, MUTLAKA ETRAFINIZA BAKIN”

Kısa belgesel, “Eğer bir köy görürseniz orada durup, mutlaka etrafınıza bakın. Zorlu şartlarda ilmek ilmek işlenen hayatın en büyük pay sahipleri orada yaşıyordur” mesajıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim