AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan, Mengen ilçesi Pazarköy köyünde bulunan Tarihi Hamamın Restorasyon Çalışmaları ile ilgili meclise bilgi verdi. 

Haber: Aslı Akış

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının Cuma günü gerçekleşen oturumunda Mengen ilçesi Pazarköy köyünde bulunan hamamın tarihi değerinin araştırılması ile ilgili gündem maddesi ele alındı.  Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan, yaptıkları araştırma rapor hakkında paylaşımda bulundu.

“HAMAM 1936 YILINDA YAPILMIŞ”

Ercivan, tarihi hamamın Osmanlı mimari özelliği taşıdığına dikkat çekerek;  “Mengen ilçemiz Pazarköy köyüne gittik yerinde incelemelerimizi yaptık. Orada köy muhtarıyla orada bulunan vatandaşlarla daha sonra İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımızla daha sonraki süreçte de Kültür Turizm Müdürümüzle bir araya geldik. Orası daha önce beldeydi. Bir önceki dönemde de nahiye statüsündeydi şuanda köy konumunda. Pazarköy köyünde mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait tarihi Osmanlı mimari özelliği taşıyan bir hamam gözlemledik. Adı geçen hamam atıl durumda olup bir inzivar vermemektedir. Bu hamam 1936 yılında yapılmış, 2006 yılında da bir bakımdan geçmiş, aynı zamanda Ankara 1 numaralı kültür varlıklarını koruma kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altına alınmıştır.” şeklinde konuştu.

“TARİHİ HAMAM BAKANLIĞIN PROGRAMINA ALINACAK”

Tarihi hamamın bakımının yapılması ve projenin tamamlanması sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2022 programına alınacağını belirten Üzeyir Ercivan; “Tarihi hamamın komisyon olarak takibimizde araştırmalarımızda muhtar tarafından bakımının yapılmasıyla ilgili Mengen Kaymakamlığına bir dilekçe verildiği verilen dilekçenin Bolu Valiliği Kültür Turizm Müdürlüğüne intikal ettiğini gördük. Ancak proje eksikliği nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kültür Müdürlüğü tarafından yardım alınması hususu ile ilgili sunum yapılmamış. Hemen projenin tamamlanması gerektiğini Kültür Müdürümüz bizlere ifade etti. ‘Siz projeyi tamamlayın, bizde Kültür ve Turizm Bakanlığına yardım sağlanması hususunda 2022 programına alınması hususunda gerekeni yapacağız’ dediler.” açıklamasında bulundu.

“İLİMİZ TURİZMİNE VE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMASI AÇISINDA ÖNEMLİ”

“İl Genel Meclisi üyelerinin projenin tamamlanması noktasında gereğini yaptıklarını da ifade eden Ercivan; “Arkadaşlarımız konuyla ilgili projenin tamamlanması hususunda gereğini yaptılar. Bu projenin de tamamlanmasıyla 2022 programına Kültür Turizm Bakanlığından yardım hususuyla ilgili alınacak. Dolayısıyla ayıl durumda olan hamamımız aktif hale gelecek bölge halkına hizmet verecek duruma gelecek. Bu hale gelmesiyle hem biz tarihimize, kültürümüze sahip çıkma hem de ilimiz turizmine ve ekonomisine katkı sağlaması adına önemli olduğunu tespit ettik.” dedi.

MENGEN İÇİN ÖNEMLİ

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Şenkan Aykan ve CHP İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli’de çalışmalarından dolayı Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna teşekkür ederek, Mengen için konunun öneminden bahsettiler.

Editör: TE Bilisim