(Haber: Mehmet Şah Elkatmış)- Seçim sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Rasim Dönmez, “Gerçekten büyük bir kalabalık vardı, coşkuluydu. O kitleyi Tanju Bey kucaklayabilecek mi? Tek adam sendromuna girerseniz oy kaptırırsınız” dedi.

Köroğlu Haber Seçim Arenası programına konuk olan BAİBÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özgür Dönmez, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

“OYLARININ ERİMEYE BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Türkiye’de sosyolojik yapının değiştiğini işaret eden Dönmez, “Bu ekonomik problemlerin, ciddi anlamda süreci etkilediğini düşünüyorum ama bununla bağlantılı olarak da teşkilatlarda çok ciddi anlamda bir yorgunluk olduğunu düşünüyorum. Bunun her ikisi bir şekilde birleşti. Bir üçüncü nokta ise, benim gördüğümde Türkiye’de sosyolojik yapıda bir değişiklik var. Herkes emekliler diyor ama genç kuşak. Türkiye’de iktidar partisinin oylarının erimeye başladığını düşünüyorum. Bu ‘Z’ kuşağı diyorlar ya” dedi.

“CİDDİ BİR MERKEZ SAĞ PARTİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Cumhuriyet Halk Partisine ilişkin de konuşan Dönmez, “Ana muhalefet hakkında konuşacaklarım da şu, Cumhuriyet Halk Partisi biriken bir enerjiyi üzerine aldı. Bu şu demek, Türkiye’de hala ciddi bir merkez sağ partiye ihtiyacımız var. Adalet ve Kalkınma Partisinin dışında da daha muhafazakâr bir partinin sistemi kaldırabileceğini gördük. Ben bu seçimleri biraz 2001 sonrasındaki AK Parti’nin gelişine çok benzetiyorum” ifadelerini kullandı.

“SİSTEMİN İÇERİSİNE O KALABALIĞI KATABİLMEK LAZIM”

Seçim akşamı Bolu Belediyesi önündeki kutlamaları değerlendiren Dönmez, “Gerçekten büyük bir kalabalık vardı, coşkuluydu. Ancak şunu düşündüm ben. O kitleyi Tanju Bey kucaklayabilecek mi? Ne kadar kucaklayacak? Tanju Bey’in özelinde tüm illerde düşündüm bunu ben? O kitleleri eğer kucaklayamazsanız, tek adam sendromuna girerseniz, günün sonunda rakibinize oy kaptırırsınız. O coşkuya cevap vermek lazım. Belli mekanizmalar yapmak lazım. Sistemin içerisine o kalabalığı bir şekilde katabilmek lazım. Önemli olan, o kitleyi 4 sene boyunca bir şekilde ayakta tutabilmeniz lazım. Ben her belediye başkanı üzerine konuşuyorum. Hatta hocamızla konuşurken dedik ki, ‘Evet, eğleniyor insanlar ama acaba gerçekten 4 sene belediye başkanıyla iletişim kurabilecekler mi?” ifadelerini kullandı.

“HERKES ÇOK İYİ ADAYLARIN SEÇİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR”

Dönmez, Bolu’nun ilçelerindeki CHP başarısına ilişkin de “O konuda Tanju Bey’i, kutlamak gerekiyor. Konuştuğum herkes çok iyi adayların seçildiğini söylüyor. İki yerde zaten Cumhuriyet Halk Partisinin kaybedeceği belliydi diyorlar” şeklinde konuştu.   

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ